Από το Πασαλιμάνι και το Μικρολίμανο μέχρι το Πέραμα ή τη Δραπετσώνα, ξορκίζουμε τη γκρίνια των ημερών και σεργιανίζουμε στα πολυτραγουδισμένα στενά του Πειραιά παίρνοντας γεύση από τα μαγαζιά του.

Μεζεδοκατάστασεις μετά μουσικής
Αν η καλύτερή σου είναι οι ταβέρνες, τα οινομαγειρεία και τα ουζερί που σερβίρουν σπεσιαλιτέ παρέα με πενιές, κατευθύνσου στα σύνορα του Πειραιά με τα Ταμπούρια, πίσω από τα παλιά καπνεργοστάσια του λιμανιού. Εκεί θα βρεις το Ειδικόν (Ψαρών 38 & Σαλαμίνος, τηλ.210 4612674), μια αυθεντική μπακαλοταβέρνα, που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από ασπρόμαυρη ταινία του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου. Σε ένα περιβάλλον οινοπαντοπωλείου, που λειτουργεί από το 1920, θα πιεις ρετσίνα δικής τους παραγωγής και θα αναβιώσεις την παλιά Ελλάδα, παρέα με σουτζούκι, χωριάτικο λουκάνικο, συκωτάκι τηγανητό, φάβα, πατάτες με αβγά μάτια και άλλα απλά και νόστιμα.

zwodoxos-pigi-31
Οι θεΐκοί λαχανοντολμάδες του Οινομαγειρείου Ζωοδόχος Πηγή

Στα Καμίνια, θα βρεις: το Οινομαγειρείο Ζωοδόχος Πηγή (Ιωάννου Κατσούλη 77, τηλ. 210 4814438), στο οποίο θα πας για τους θεϊκούς λαχανοντολμάδες και τα άπαιχτα ντολμαδάκια γιαλαντζί και το Πυροφάνι του Πειραιά (Δωδεκανήσου 54 & Πάροδος Χίου 1, τηλ. 210 4208727), στο οποίο θα διαπιστώσεις την ομορφιά της γευστικής απλότητας μιας γαριδομακαρονάδας, συνοδεία ζωντανής ελληνικής ρεμπέτικης μουσικής.

Πού θα πάμε για ψαράκι;
Μπορεί να μην έχει θέα στη θάλασσα, όμως, χρόνια τώρα στέκεται φρουρός στην είσοδο της Ναυτικής Σχολής Δοκίμων με τα τηγάνια της να παίρνουν φωτιά μοσχοβολώντας πάντα θάλασσα. Η Μαργαρώ με τ’ όνομα (Λ. Χατζηκυριακού 126, τηλ. 210 4514226) έχει λίγα και καλά: τηγανητές γαρίδες, λυθρίνια ή μπαρμπουνάκι- ανάλογα με την ψαριά της ημέρας- που λιτά και απέριττα σερβίρονται παρέα με ουζάκι  μια δροσερή χωριάτικη και σουσαμάτο ψωμάκι με τραγανή κόρα. Αν κάνεις λίγα βήματα παραπέρα σε περιμένει ο Ηλίας (Λ. Χατζηκυριακού 104, τηλ. 210 4511261) με ψαροκαταστάσεις χαμηλού προφίλ και υψηλής νοστιμιάς, όπου πρωταγωνιστής είναι αποκλειστικά η επιλεγμένη πρώτη ύλη.

peskandritsa-sta-karvouna
Πεσκανδρίτσα στα κάρβουνα στου ‘Γιάννη’

Σταθερή αξία στην περιοχή για 15 χρόνια και βάλε είναι και ο Γιάννης (Χατζηκυριακού 107, τηλ. 2104180160), με δυνατά χαρτιά το τηγάνι αλλά και τα ψητά στα κάρβουνα. Στις ίδιες γραμμές κινείται και το Υπερωκεάνιο (Μ. Χατζηκυριάκου 48, τηλ. 210 4180030), ένα λιλιπούτειο και νοσταλγικό στέκι για ούζο, κρητική ρακή και χύμα κρασάκι συνοδεία μερακλίδικων μεζέδων όπως λαδένια, τηγανητά μύδια, ψιλό ψαράκι, χταποδάκι κ.ά.

pireas-dinner

Αν πας προς Κερατσίνι μεριά, στο Ταξιδεύοντας (Πλάτωνος 72, τηλ. 210 4324368) θα δοκιμάσεις αχινοσαλάτα, αβγοταραχομακαρονάδα με φρέσκια γάμπαρη και εξαιρετικό μυδοπίλαφο, ενώ στην Πειραϊκή θα κάνεις στάση στο Φάρο (Ακτή Θεμιστοκλέους 344, τηλ. 210 4518908), ίσως την πιο καλτ ψαροταβέρνα της περιοχής, για φρέσκα ψάρια στα κάρβουνα, χταποδάκι ψητό και ωραιότατα αχνιστά μύδια. Στα φημισμενα Βράχια της Πειραϊκής ( Ακτή Θεμιστοκλέους 300, τηλ. 210 4538461) θα απολαύσεις μύδια σαγανάκι, γαύρο ή αθερίνα στο τηγάνι, αχινοσαλάτα αλλά και σπινιάλο, τη σπεσιαλιτέ της Καλύμνου, μιας και ο ιδιοκτήτης κατάγεται από την Κάλυμνο. Κι αν δεν χόρτασες ακόμα, πετάξου μέχρι το Πασαλιμάνι και το Ω3 (Άγγελου Μεταξά 7-9, τηλ. 210 4113333) για μοντέρνα και προσιτή ψαροφαγία στα καλύτερά της.

mageuma-xwrosedited-575x262

Κι ο Πειραιάς έχει τα δημιουργικά του
Ποιος είπε, όμως, ότι ο Πειραιάς είναι μόνο για παραδοσιακά ταβερνεία κι ότι στερείται δημιουργικών εστιατορίων; Στο Μάγευμα (Φωτίου Κορυτσάς και Σπάρτης, Ταμπούρια, τηλ. 210 46 27 832) θα μαγευτείς από τα μυρωδάτα κεφτεδάκια που σου έρχονται πάνω σε γκρίζα πέτρα με σάλτσα μαγιονέζας, το χοιρινό κοντοσούβλι με την επιτραπέζια σούβλα, αλλά και τον περιβόητο πλέον σαρμά με ρύζι, συκωτάκια τυλιγμένα σε αμπελόφυλλο και φίνο αβγολέμονο. Στο Κερατσίνι, στο πέτρινο Κελάρι (Αχιλλέως 7-9, τηλ. 210 4005898), επιλέγεις ανάμεσα σε πιάτα με διακριτικές μοντέρνες πινελιές, όπως το μοσχαρίσιο πουγκί με φρέσκια ντομάτα & γιαούρτι, τη χιώτικη σαλάτα με πετιμέζι, μαστέλο και σύκο, το γεμιστό κεμπάπ με κασέρι κ.ά.

kreatopwleion
Η μοντέρνα κρεατοφαγία στα καλύτερά της στο ‘Κρεατοπωλείον’

Αν όμως αναζητάς ποικιλία από κρεατοφαγικές σπεσιαλιτέ, θα ενδώσεις στο Κρεατοπωλείον (Ακτή Θεμιστοκλέους 68, τηλ. 210 4520720) λίγο μετά την Πλατεία Φρεαττίδας, που με πιάτα όπως το μοσχαρίσιο διάφραγμα και τα ζουμερά rib eye κερδίζει με διαφορά το στοίχημα της μοντέρνας κρεατοφαγίας.

LAZAROY-119
Το Varoulko Seaside από τον Οκτώβριο αλλάζει…

Γνωστό για το προσεγμένο φαγητό του Λευτέρη Λαζάρου, μια ανάσα από τη θάλασσα και τα σκάφη, το Βαρούλκο Seaside (Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, τηλ. 210 5228400) πρόσφατα μετακόμισε στο διώροφο που στέγαζε μέχρι πρότινος το «Αγλαμέρ» και μεταμορφώθηκε σε έναν πολυχώρο που συνδυάζει τη ζεστή φιλοξενία και τη διάσημη θαλασσινή κουζίνα του με τη ζωντανή μουσική και όχι μόνο.

papaiwannou
Γεύσεις δίπλα στο κύμα και στον φημισμένο ‘Παπαϊωάννου’

Πρώτο τραπέζι δίπλα στο κύμα κλείνεις και στον φημισμένο δεξιοτέχνη της θαλασσινής κουζίνας, τον Παπαϊωάννου, (Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, τηλ. 2104225059), ενώ το διαχρονικό Jimmy & the Fish (Ακτή Κουμονδούρου 46, 2104124417) θα σε προϋπαντήσει με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά αλλά και πιάτα ασιατικής έμπνευσης και τεχνικής. Ο Ιστιοπλοϊκός (Ακτή Μικρολίμανου, τηλ. 2104134084) επίσης είναι από τα spots που σφίζουν από θαλασσινή αύρα και προσφέρουν μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία, ενώ ωδή στην αυθεντική ψαροφαγία είναι και ο Δουράμπεης (Ακτή Δηλαβέρη 29, τηλ. 210 4122092) με παράδοση από το 1932.

belle-amie
Στη δροσερή αυλή του ανανεωμένου Belle Amie 

Αν ωστόσο θέλεις να γευτείς τη νέα εποχή της ελληνικής κουζίνας σε όλο της το μεγαλείο, θα δρομολογηθείς προς του Βασίλαινα (Αιτωλικού 72, τηλ. 210 4612457), που προτείνει εμπνευσμένα πιάτα που μοιράζονται ανάμεσα σε στεριά και θάλασσα.  Τέλος, στο πλήρως ανανεωμένο Belle Amie (Αγγέλου Μεταξά 11, Πασαλιμάνι, τηλ. 210411234567), που έχει εξελιχθεί σε ένα δημιουργικό all day εστιατόριο με πολλές ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις, απολαμβάνουμε από πρωινό και brunch μέχρι παραδοσιακές, μεσογειακές και έθνικ γεύσεις αλλά και ψαγμενα cocktails.

βουτυράτη, βουβαλίσια μοτσαρέλα και το προσούτο συνοδεύονται με πικάντικη ρόκα
Η βουτυράτη βουβαλίσια μοτσαρέλα συνοδεύεται με πικάντικη ρόκα στο L’ Abbuffata

Και ιταλικά και νεανικά
Για αυθεντικό ιταλικό φαγοπότι θα πας στο L’Abbuffatta (Κολοκοτρώνη 32, τηλ. 213 0347456), ένα πόστο που με αλέγκρα διάθεση θα σου σερβίρει ριζότο porcini, συκώτι alla veneziana, taliata και φυσικά φρέσκα και ξερά ζυμαρικά με την κυρία Δέσποινα να ‘ζωγραφίζει’ στην κουζίνα. Στην Καστέλα ωστόσο σε περιμένει ο γνωστός Tonny Bonnano (Παπαναστασίου 63, τηλ. 210 4111901), που αναλαμβάνει να σε ταξιδέψει από το Παλέρμο και την Καλαβρία μέχρι τη Σικελία και τη Νάπολη.

Pizzoteca

Λαχτάρησες πίτσα, καλτσόνε ή pasta; Η Pizzoteca (Καραΐσκου 115, τηλ. 210 4111530), ένα από τα πιο νεανικά στέκια του Πειραιά, θα σου τα προσφέρει απλόχερα σε μια από τις καλύτερες βερσιόν τους. Δώσε βάση και στις πληθωρικές κρέπες της. Αν είσαι, όμως, φαν των μπέργκερ θα πας στο δημοφιλέστατο Μπαρ Μπεε Κιου (Φρεαττύδος 13, τηλ. 210 4518129) ή στο Gazi College στο Πασαλιμάνι (Γρ. Λαμπράκη 117, τηλ. 2104100612) για να «μελετήσεις» καλά την πίτσα, τη μακαρονάδα, τα σάντουιτς και τα κοκτέιλ.

__________
Ο Κωσταντίνος Μαστρονικόλας στο
ομώνυμο ζαχαροπλαστείο του

Ε, να μη γλυκαθούμε λιγάκι;
Ένας από τους βετεράνους του είδους είναι ο φημισμένος Μαστρονικόλας (Καραολή & Δημητρίου 68, τηλ. 210 4123783), όπου θα βρεις μεταξύ άλλων και τα κλασικά προϊόντα γαλακτοπωλείου που είχε ο παππούς Μαστρονικόλας το 1909, όπως γιαούρτι, ριζόγαλο και κρέμες. Δοκίμασε το παραδοσιακό παγωτό παραγωγής τους με πρόβειο γάλα, αλλά και το γαλακτομπούρεκο. Για κλασικό παγωτό, αυθεντικό καϊμάκι και λαχταριστό εκμέκ θα πας στη Στάνη Κουντουρά (Ι. Δραγάτση 14, τηλ. 210 4174235), το οποίου η ρετρό ατμόσφαιρα συνάδει με τις συνταγές του, που σημειωτέον, δεν έχουν αλλάξει από το 1933! Κι αν η μεγάλη σου αγάπη είναι η σοκολάτα, μια βόλτα από το Votre Piree (Kουντουριώτου 166, τηλ. 210 4122577) θα σε πείσει πως η σοκολάτα είναι τόσο δημοκρατικό υλικό που μπορεί να κάνει καλή παρέα με φρούτα, ξηρούς καρπούς, κρασί, κονιάκ, βότανα, καφέ και λικέρ μέχρι και με τυρί μετσοβόνε!

shutterstock_95107324

Φύγαμε για καφέ και για ποτό
Το πιο χαριτωμένο cafe της πόλης, το City Cafe (Καραΐσκου 98 τηλ. 210 4131866) με την αισθητική γαλλικού μπιστρό έχει ό,τι χρειάζεσαι για να ξεκινήσει όμορφα η μέρα σου. Από λογιών λογιών εκλεκτούς καφέδες και λοιπά ροφήματα, μέχρι λαχταριστά σνακ, αφράτες σφολιάτες και σάντουιτς. Οι Νότιοι επιλέγουν σταθερά ως all day στέκι και το Moby bar (Μαρίνα Ζέας, τηλ. 211 0123778), ενώ από νωρίς για καφέ μέχρι αργά το βράδυ για ποτό και αυθεντικά cocktails λειτουργεί και το Okio (Μαρινα Ζεας, τηλ. 210 4284006) που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Πειραιωτών.

Birra-Birra

Κάπου εκεί κοντά θα πετύχεις και τα καλά παιδιά της ροκ, το Rockfellas (Μαρίνα Ζεάς, κτίριο Γ΄, τηλ. 210 4184440). Για μπιροκατάστασεις θα πας στο Birra Birra (Μαρίνα Ζέας, τηλ. 210 4515074), ενώ συνεχίζοντας τα νυχτοπερπατήματα σίγουρα κάποια στιγμή θα βρεθείς στο Αμερικάνικο bar (Ακτή Θεμιστοκλέους 6, τηλ. 210 4530551) που είναι σταθερή αξία επί 25 συναπτά έτη.

Lola'a-Bar
Λεπτομέρεια από τους τοίχους του Lola’s Bar 

Κι αν μπεις στον πειρασμό να περιπλανθείς στην πάλαι ποτέ κακόφημη Τρούμπα, σαν άλλη «Λόλα», τότε θα πας σίγουρα στο Troubar (Φίλωνος 131, τηλ. 6940556837) που με τη 60′ s αισθητική του, τα straight ποτά του και τις επιλεγμένες μουσικές του θα σε κερδίσει για πάντα. Δώσε όμως και μια ευκαιρία στο σχετικά νεοφερμένο Lola’s bar (2ας Μεραρχίας 14, τηλ. 210 4529722), ένα all day bar-restaurant που αν και καινούριο έγινε γρήγορα στέκι Νοτίων και όχι μόνο.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr