Το καλοκαίρι έφτασε, ο κήπος άνθισε και τα “Χρώματα Βυθού” στη Νέα Ερυθραία άνοιξαν τη φιλόξενη αυλή τους και μας περιμένουν για εκλεπτυσμένη ψαροφαγία κάτω από τις μουριές.

Το να απολαμβάνεις το ψάρι σε ψαροταβέρνα πάνω στη θάλασσα είναι απλώς μια ιδέα. Διότι ειλικρινά, όταν τη θάλασσα δεν την έχεις στα πόδια σου και θες καμιά ώρα με την κίνηση να πας, δεν βρίσκω το λόγο του να τραβήξεις όλη την ταλαιπωρία. Πόσο μάλλον όταν μπορείς να πας σε ένα εστιατόριο όπως τα “Χρώματα Βυθού”, που όχι μόνο θα φας καλά, αλλά θα σε περιποιηθούν σε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον.

chromata vythou2edited

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που από το 2004, που λειτουργεί το εν λόγω εστιατόριο, έχει αποκτήσει σταθερούς φίλους, που το επιλέγουν κάθε βδομάδα για τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά του. Γιατί το δυνατό σημείο του μαγαζιού είναι η κουζίνα του, θα το πω. Αυλές και χώρους βρίσκεις. Νόστιμη και αληθινή κουζίνα, όμως, δεν βρίσκεις συχνά. Κι αν δεν ανήκεις στους ορκισμένους ψαροφάγους, όπως εγώ, που δεν θα χαρείς απλά και μόνο επειδή θα φας ένα φρέσκο και σωστά ψημένο λαβράκι, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Και εξηγούμαι.

chromata vythou 4edited

Αφού η πρώτη εντύπωση με τα όμορφα στρωμένα τραπέζια και τα πολύχρωμα λουλούδια σε έχει κερδίσει -η κα Βίκυ έχει βάλει το χεράκι της παντού- έρχεται ένα καλαθάκι με διαφόρων ειδών ψωμάκια, ολόφρεσκα και φουρνιστά της στιγμής, που τα φτιάχνουν οι ίδιοι και τα τσακίζεις ανελλιπώς: με παντζάρι και άρωμα σκόρδου, μαύρο πολύσπορο με ηλιόσπορο και κολοκυθόσπορο, καθώς και ένα λευκό ψωμί – κουλούρι Θεσσαλονίκης, όλα ένα κι ένα σε γεύση.

chromata vythou kolokythiaedited

Η συνέχεια είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, καθώς στο νέο εμπλουτισμένο μενού υπάρχουν πολλά και εξαιρετικά που αξίζει να πάρεις για τη μέση. Όπως το πολύ γευστικό Χταπόδι σχάρας, που σερβίρεται με ζεστή πατατοσαλάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια ή το άπαιχτο Καρπάτσιο κολοκυθιού με κουκουνάρι, φλούδες από αβγοτάραχο, δυόσμο, ελαιόλαδο και λεμόνι. Οι λάτρεις των θαλασσινών αξίζει να τιμήσουν στη μέση και μια Τηγανιά θαλασσινών με γαρίδες, χταπόδι, καλαμάρι, καραβίδες, μύδια, κυδώνια με σκόρδο, μπούκοβο, λεμόνι, κρασί και θυμάρι, διαφορετικά θα πρότεινα με κλειστά τα μάτια το Μπέργκερ ψαριού -ναι ψαριού- με ντομάτα ψητή, onion rings και σάλτσα από μουστάρδα, μέλι και πιπεριά.

burger chromata 2edited

Οι φίνες γεύσεις του chef Γιάννη Φραγκίσκου και της ομάδας του συμπληρώνονται από νόστιμα ζυμαρικά και ριζότο, όπως οι Tαλιατέλες με πορτσίνι – καραβιδοουρές, λάδι τρούφας και παρμεζάνα ή το Ριζότο με αστακό, καβούρι και κρέμα σαφράν. Μέχρι και νιόκι, που παρασκευάζονται επίσης στο μαγαζί, με σάλτσα από καβούρι και ψίχα από βασιλικό καβούρι σχάρας (!) θα βρεις. Φυσικά υπάρχουν και όλα τα φρέσκα που έβγαλε η ψαριά. Ψάρια ημέρας, όλα ελληνικά, από λαβράκι πελαγίσιο μέχρι συναγρίδα, φαγκρί, κουτσομούρα και σφυρίδα, γαρίδες, καραβίδες και οστρακοειδή. Και αν πάρεις ψάρι, συνοδεύεται από μια υπέροχη ποικιλία βραστών λαχανικών εποχής, που όσο κοινότοπο κι αν είναι, του πάει πολύ και στο κάτω κάτω σε άλλα μαγαζιά δεν στα φέρνουν, εκτός κι αν τα παραγγείλεις.

Στα γλυκά, θα βρεις πολλές επιλογές, όπως το καραμελωμένο φύλλο κρούστας με μους από λευκή σοκολάτα και κονφί λεμονιού, η μους από μαύρη σοκολάτα με κονφί πορτοκάλι, η τάρτα μήλου με παγωτό κανέλλα (το καλύτερό μου) και τα χειροποίητα παγωτά Appaloosa Cream σε αποκλειστικότητα στην Αθήνα.

cocktail chromata vythou tsipouroeditededited

Ωραία έκπληξη στον κατάλογο αποτελούν επίσης τα cocktails αλλά και η ιδιαίτερα προσεγμένη wine list, που αποτελείται εξολοκλήρου από ελληνικές ετικέτες και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Όσον αφορά τα πρώτα, δοκιμάσαμε το «Ορέστης Μακρής», ένα φανταστικό κοκτέιλ με κύριο συστατικό το τσίπουρο, που συνδυάζεται ιδανικά με μαστίχα, πράσινο τσάι, μέλι, τζίντζερ, δυόσμο και αγγούρι. Θα το πιεις σε ένα τέλειο τσίγγινο κανατάκι αλα παλαιά! Αν ωστόσο δεν είσαι φαν του τσίπουρου, προτίμησε το εξίσου υπέροχο Skinos Fig Sour, με μαστίχα Skinos, λεμόνι, καστανή ζάχαρη και μαρμελάδα σύκο!

Μετά από όλα αυτά, είναι να μην βάλεις τα “Χρώματα Βυθού” στη ζωή σου;

cocktail marmeladaedited

info
Εκάλης 40, Νέα Ερυθραία, Αθήνα, τηλ. 210 6254152. Κάθε Σάββατο -και σε γιορτές όπως σήμερα του Αγίου Κων/νου & Ελένης- έχει και live μουσική.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr