Ένα νέο εστιατόριο με νησιώτικο αέρα και ιταλικό ταμπεραμέντο έκανε την εμφάνιση του στο Παγκράτι. Ένα μικρό και τίμιο μαγαζί που λατρεύει την φρέσκια πάστα χωρίς να κάνει εκπτώσεις στη γεύση.

12654347_1060839613968017_8138518462637895848_n

Νομίζω ότι θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα ζυμαρικά. Τα λατρεύω τόσο που άρχισα να ανησυχώ μήπως έχω ιταλικές ρίζες και δεν το ξέρω. Κάθε φορά λοιπόν που παίρνει το αυτί μου για κάποιο ιταλικό μαγαζί σπεύδω να το επισκεφτώ και να δοκιμάσω φυσικά τα ζυμαρικά του. Κάπως έτσι βρέθηκα και στο καινούργιο, του μηνός που λέμε, Italia. Χωμένο σε ένα μικρό χαριτωμένο πεζόδρομο του Παγκρατίου, δίπλα από μια σχολή χορού, ήρθε φέτος πρώτη φορά από το γραφικό χωριό Κρόκος της Τήνου (όπου λειτουργεί από το 2012) για να ξεχειμωνιάσει στην Αθήνα.

12400632_1050931844958794_2488484010872837814_n

Η στενή είσοδός του θα σε μεταφέρει αμέσως σε κάποιο σοκάκι της Νάπολης, με τη μπουγάδα να κρέμεται πάνω από το κεφάλι σου. Η σάλα του, μικρή. Δέκα τραπέζια όλα και όλα. Στους τοίχους κρέμονται μαγειρικά σκεύη και ένα μεγάλος χάρτης της Ιταλίας, μια υδρόγειος και ένα παλιό ραδιόφωνο κοσμούν τα ράφια, ενώ πάνω από την πόρτα είναι σχηματισμένο με μεγάλα γράμματα του scrable η λέξη Italia. Βρήκα ένα μικρό τραπέζι και χώθηκα γρήγορα πριν έρθει κάποιος άλλος και μου το αρπάξει!

anoigma-pagkrati

Ο Ιωσήφ, ένας από τους ιδιοκτήτες, έχει αναλάβει το σέρβις και τρέχει συνέχεια μεταξύ σάλας και κουζίνας. Καθώς η πόρτα ανοιγόκλεινε, έριχνα κλεφτές ματιές στην κουζίνα, “φλερτάροντας” με τα κρεμασμένα προσούτο, μέχρι που ήρθαν στο τραπέζι μου οι μπρουσκέτες με τη λιωμένη γκοργκοτζόλα, τα τριμμένα καρύδια και τα σύκα. Όσο για την porchetta (ρολό γουρουνόπουλο στο φούρνο με μπαχαρικά) ήταν τόσο τρυφερό και απαλό που έλιωνε στο στόμα. Βέβαια, δεν έπεσα με τα μούτρα, άφησα χώρο για τα ζυμαρικά.

12799302_1070580446327267_5637856353161216148_n

Για να ξέρεις, στο μενού βρίσκεις περίπου 15 διαφορετικές προτάσεις βασισμένες σε φρέσκα ζυμαρικά που φτιάχνει καθημερινά ο Ονούφριος- ο δεύτερος ιδιοκτήτης και «άρχων» της κουζίνας- με τη συνταγή της ναπολιτάνας γιαγιάς. Το σερβίρισμα πάλι, γίνεται σε μεγάλα τηγάνια και σε πληθωρικές μερίδες. Αξίζει να δοκιμάσεις σίγουρα τα ελαφρώς σκορδάτα ζυμαρικά με τα φιστίκια Αιγίνης και προσούτο, τη μακαρονάδα με μανιτάρια, ντοματίνια και guanciale (αλλαντικό από χοιρινό μάγουλο που περιλαμβάνει κρέας (μύες) και λίπος), αλλά και την παραδοσιακή καρμπονάρα χωρίς ίχνος κρέμας γάλακτος!

info
Ηρώνδα 8, Καλλιμάρμαρο, τηλ. 210 7252003. Κόστος: €15-18 / άτομο. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή: 19.00-23.00, Σάββατο- Κυριακή: 14.00-23.00.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr