Κάποιες φορές, όταν το νησί πλημμυρισμένο από τουρίστες δεν έχει τετραγωνικό μέτρο ελεύθερο, ακούγεται σαν ανέκδοτο όταν μιλάμε για την «άλλη» Μύκονο. Φέτος όμως, σε αυτή την παράξενη χρονιά που διανύουμε, η άλλη όψη του κοσμοπολίτικου νησιού είναι μια πραγματικότητα. Ούτε τη δεκαετία του ’80 τις ημέρες του Πάσχα δεν ήταν τόσο άδεια τα πλακόστρωτα, τόσο γρήγορες οι μετακινήσεις, τόσο χαλαροί οι άνθρωποι.

Με τα αυτοκίνητα που μας περίμεναν στο λιμάνι φτάσαμε πάνω από την παραλία του Καλαφάτη, σε ένα σημείο σαν φυσικό αμφιθέατρο, όπου κρύβεται το «The Wild Hotel by Interni». Αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στον Αλέξανδρο και τον Φίλιππο Βαρβέρη (Interni) και τις Σοφία Απέργη και Ματίνα Καραβά (Airtec), το ξενοδοχείο αγναντεύει την ίδια θάλασσα που τιθάσευαν οι πιο τολμηροί ψαράδες της Μυκόνου, «οι άγριοι» σύμφωνα με τους ντόπιους, που ενέπνευσαν και το όνομά του. Μικρό, με μόνο 40 δωμάτια και τη δική του μικρή παραλία, βρίσκεται πολύ μακριά από οποιαδήποτε φαραωνική έκφραση πολυτέλειας, προσφέροντας την ιδιωτικότητα και τη χαρά της ζωής μέσα από φυσικά υλικά και σχεδιασμό απόλυτα ενταγμένο στο περιβάλλον.

Σε αυτόν τον τόπο αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες να λειτουργήσουν την Taverna τους, με στόχο να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την αίσθηση του επισκέπτη ότι βρίσκεται σε ένα περιβάλλον ανέγγιχτο από τον χρόνο και όμως σημερινό. Για τον σκοπό αυτό ανέθεσαν την κουζίνα στη Μάρω Διακάτου, σεφ και μαγείρισσα με ρίζες από τη Μύκονο και τη Σύρο, με έρωτα για τα ξερικά προϊόντα της άγονης κυκλαδίτικης γης και πάθος για τη διατήρηση της γαστρονομίας και της γεύσης της. Επιλέγει ντόπια τυροκομικά, αλλαντικά, μποστανικά και φρέσκα πελαγίσια ψάρια, ανοίγει φύλλο, ζυμώνει και μεταφέρει με προσοχή την παράδοση σε μια ζώσα, γεμάτη ενέργεια πραγματικότητα.

Το μενού ξεχειλίζει από αρώματα και συνοπτικά σας μεταφέρω κάποιες από τις γεύσεις που απολαύσαμε. Η πρώτη έκπληξη ήρθε από μια μπρουσκέτα με αρωματικό ελαιόλαδο δενδρολίβανου, μους από γίγαντες Καστοριάς και μυκονιάτικη λούζα. Απόλυτη ισορροπία, αναπάντεχες μικρές αρωματικές εκρήξεις και ένα σύνολο υφών σε ένα μικρό πιάτο μεγάλων απαιτήσεων. Τα άνυδρα ντοματίνια Σαντορίνης με την ιωδιούχα αλμύρα και τη μυκονιάτικη τυροβολιά σε μια βάση από κρίθινο παξιμάδι καθώς και το αρωματικό πλιγούρι με πιπεριές, καρότο, φρέσκο κρεμμύδι και μυρωδικά με ζουμερό γαύρο ελαφρά μαριναρισμένο σε χυμό λεμονιού και θαλασσινό αλάτι πρόσθεσαν στο δείπνο τη ζωηράδα της φρέσκιας σαλάτας με κυκλαδικό τέμπο. Οι εξαίσιες, πραγματικά, αλοιφές, δηλαδή μια συριανή μαϊντανοσαλάτα, ένα τζατζίκι κυκλαδίτικο, που σημαίνει ότι η βάση του αντί για γιαούρτι έχει μυκονιάτικο ξινοτύρι, και μια ταραμοσαλάτα λεμονάτη και θαλασσινή ακολούθησαν. Προχωρήσαμε στους αφράτους κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και φρέσκα μυρωδικά, με το κολοκύθι να συναντάει το δόντι τραγανό και ζωντανό και τους συριανούς φραγκοκεφτέδες, φτιαγμένους με τον κιμά του χοιροσφαγίσιου λουκάνικου, τον αρωματισμένο με μαραθιά. Την τυρόπιτα και χορτόπιτα με φύλλο χειροποίητο και τραγανό ακόμη κι όταν πια έχει κρυώσει -να ομολογήσω εδώ ότι λατρεύω τις κρύες πίτες- της Διακάτου τις γνωρίζω από χρόνια και τις προτείνω ανεπιφύλακτα, όπως και τις σαρδέλες σχάρας τις γεμιστές με ντόπιο ξινοτύρι και φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Ολοκληρώσαμε με μια άψογα ψημένη στήρα στη σχάρα και περάσαμε στα γλυκά, των οποίων γενικώς δεν είμαι λάτρης, αλλά το εκμέκ με πολίτικη κρέμα αρωματισμένη με κακουλέ (κάρδαμο) και γαρνιρισμένο με σαντιγί σε μια βάση τσουρεκιού με το πιο ανάλαφρο σιρόπι που μπορείτε να φανταστείτε, όπως και η μους μαύρης σοκολάτας με γλυκά ανατολίτικα μπαχαρικά και ένα αμυγδαλωτό στην καρδιά της με έκαναν να αλλαξοπιστήσω.

info
Καλαφάτης, Αγία Αννα, τηλ.: 22890 72500

Δείτε επίσης

Ρόδος: 7 γευστικοί σταθμοί στο νησί των ιπποτών

Κάλυμνος: Το νησί των ψαράδων

Ταξιδιωτικά μυστικά: 10 κρυμμένα γαστρονομικά διαμάντια στα ελληνικά νησιά

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr