Street food, casual αλλά και σικ αφίξεις ήδη παρελαύνουν στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή που βρίσκεται εν βρασμώ με ενδιαφέροντα concepts να ετοιμάζονται και άλλα ήδη να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Mr Pug: «Κρυφογκλάμουρους» thai στο Σύνταγμα 
Ο επιχειρηματίας Γιώργος Γερογιάννης, στον χώρο που στέγαζε το «333 chefs & Workshop», στην περιοχή μεταξύ Συντάγματος και Πλάκας, συνεργάζεται με το Mr Pug της Μυκόνου του Γιώργου Βενιέρη σε μια πολυαναμενόμενη άφιξη. Οι προτάσεις θα έχουν επιρροές από νοτιανατολική Ασία ενώ, στη 12θέσια μπάρα του, εκτός από ασιατικές επιλογές με τη χαρακτηριστική «progressive» ματιά του Γιώργου Βενιέρη, θα παίζουν και δυνατά «μαγειρικά» κοκτέιλ σε ένα concept που ιντριγκάρει. Στην κουζίνα του Mr Pug θα βρίσκεται και ο Χρήστος Γλωσσίδης, που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον σεφ και επίσης ξεχώρισε στο φετινό MasterChef. Ναυάρχου Νικοδήμου και Νίκης

Senios, με σήμα κατατεθέν το γαρύφαλλο

Senios: Ένα new age «καφενείο»
Το νέο εγχείρημα της πολυβραβευμένης ομάδας του The Clumsies (Γεωργόπουλος, Καίσαρης, Κυρίτσης, Μπάκουλης,Τσουνάκας) στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ακούει στο όνομα Senios (σένιος) και οι πρώτες εντυπώσεις από το soft opening της Δευτέρας είναι κάτι παραπάνω από θετικές. Με έμπνευση από την αριστοκρατική αύρα της παλιάς Αθήνας, vintage αισθητική και ένα νέο concept που εναρμονίζει την αίγλη παλαιότερων εποχών με τον σύγχρονο παλμό της πόλης, o Senios αναβιώνει το αθηναϊκό ευ ζην. Στο «καφεκοπτείο» του ψήνονται καθημερινά αρωματικά χαρμάνια καφέ, τα οποία θα απολαύσετε παρέα με γευστικές προτάσεις για πρωινό όπως η «μπατζίνα» με ποσέ ή τηγανητό αβγό, πατάτα και κρέμα αρσενικού ή ο «καγιανάς» με αβγοτάραχο, ξύγαλο, και ψωμί σίκαλης. Στην κουζίνα του ο σεφ Αλμπέρτο Σιμιλλίδης δημιουργεί σπιτικά comfort food πιάτα με μοντέρνες τεχνικές σε ένα γευστικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα. Πίσω από το bar η βραβευμένη ομάδα του The Clumsies ετοιμάζει κοκτέιλ αρωματισμένα σε βαρέλια και βασισμένα σε iconic κλασικές συνταγές με ένα signature twist από τους Νίκο Μπάκουλη και Βασίλη Κυρίτση. Καλαμιώτου 15, Αθήνα

The Str.Eaters: Aπό τη Νέα Υόρκη με αγάπη
Ένα πρωτοποριακό concept εμπνευσμένο από τα Food Halls της Νέας Υόρκης και της Λυών ανοίγει σε λίγες μέρες στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τη hot τάση των food courts, που δίνουν έμφαση στο street food, το οποίο συνδυάζεται με μουσικές, θεατρικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στο νέο gastro spot «The Str.Eaters» με τα ζωντανά χρώματα και τους χαρούμενους ρυθμούς, τους ξύλινους πάγκους και τις μαξιλάρες, θα βρείτε 8 food stations με διαφορετικές προτάσεις γεύσης του δρόμου που δημιουργούν μια νέα εμπειρία φαγητού, ποτού και ψυχαγωγίας. Το opening αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου. Πλατεία Καρύτση 7 (είσοδος και από την πλατεία και από την οδό Καρύτση).

Zinglee: «Δύναμη και ευτυχία»
Η ομάδα του Nice ‘n Easy, μεταμορφώνει το πρώην Pepe’s στον πεζόδρομο της Τσακάλωφ στο Zinglee, σε έναν χώρο με προφίλ νεοϋορκέζικου μπιστρό προσαρμοσμένου στα ελληνικά δεδομένα. Το μενού του εστιατορίου, που ανοίγει εντός των επόμενων ημερών, κινείται στους άξονες της κεντρικής φιλοσοφίας του ομίλου περιλαμβάνοντας πιάτα ελληνικής δημιουργικής κουζίνας εμπλουτισμένα με μεσογειακά στοιχεία. Πρόκειται για έναν χώρο με δυναμικό all day χαρακτήρα, του οποίου το μενού θα περιλαμβάνει από καφέ, detox χυμούς, προσεγμένα σνακ και σάντουιτς με βιολογικό ψωμί ψημένο σε ξυλόφουρνο, μέχρι πιάτα (από τον βραδινό κατάλογο), όπως ταρτάρ μοσχαράκι γάλακτος, σιγοψημένο αρνάκι sous vide με ρεβιθάδα Σίφνου, κρίταμο και σκόνη από φιστίκι Αιγίνης, λαβράκι μαριναρισμένο σε λευκό μίσο με τρίχρωμη κινόα κ.ά. Το Σαββατοκύριακο θα έχουν και brunch menu, ενώ θα διαθέτουν επίσης μια ενδιαφέρουσα λίστα κοκτέιλ. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι το «zinglee» σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «δύναμη», «αυθορμητισμός», «ευτυχία», υποδηλώνοντας ουσιαστικά τα vibes του νέου εγχειρήματος. Τσακάλωφ 2, τηλ. 210 360 8591


Ο Στράτος Δρακούλης ετοιμάζει κάτι νέο στη Σκουφά

Drakoulis meat: Κρεατοφαγική «ίντριγκα»
Ο Στράτος Δρακούλης ξαναχτυπά, με ένα νέο κρεοπωλείο – εστιατόριο στο Κολωνάκι, που υπόσχεται να φέρει την ανατροπή στο κέντρο της Αθήνας. Μετά από τρία Drakoulis Meat Open Project, στη Νέα Σμύρνη, στη Βούλα και στη Μύκονο και την επιτυχία του Dry & Raw, στον υπόγειο χώρο του κρεοπωλείου της Βούλας, ετοιμάζει ένα ακόμη κατάστημα στο Κολωνάκι, που θα συνδυάζει κρεοπωλείο, εστιατόριο αλλά και μπαρ. Στο καινούριο Drakoulis, που αναμένεται να ανοίξει έως το τέλος Οκτωβρίου στη Σκουφά (εκεί που βρισκόταν το Cinco), περιμένουμε να δούμε ιδιαίτερες κοπές και έτοιμες προς ψήσιμο παρασκευές στο κρεοπωλείο, νόστιμες μαγειρεμένες προτάσεις που θα ενθουσίαζαν κάθε γνήσιο κρεατοφάγο στο χώρο του εστιατορίου αλλά και φοβερές βραδιές με καλή μουσική στο μπαρ. Σκουφά 52, Κολωνάκι.

Γαλλική εσάνς στο Κολωνάκι στο νεοαφιχθέν «Odeon»

Odeon: Γαλλικό ευ ζην
Με διακόσμηση που θυμίζει γαλλικό bistro και γευστικές προτάσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, το The Odeon φιλοδοξεί να γίνει το νέο αγαπημένο στέκι των Αθηναίων στο Κολωνάκι. Γλυκές crème brûlée, mille-feuille, ζεστά κρουασάν και ομελέτες για ένα γλυκό ξεκίνημα της ημέρας και στη συνέχεια ριζότο με γαρίδες ή ταρτάρ τόνου με αβοκάντο και κόλιανδρο και θα έχετε μία πρώτη εικόνα από το μενού που υπογράφει για το Odeon ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης. Πολύ δυνατά όμως παίζει και η μπάρα του, με signature cocktails, ενημερωμένη λίστα κρασιών και ιδιαίτερη έμφαση στα premium ουίσκι. Βαλαωρίτου 7, Κολωνάκι, τηλ. 210 3645023.

Ilios: Η αστική κουζίνα αλλιώς…
Η καθημερινή αστική κουζίνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60 επανασυστήνεται στο κοινό της Αθήνας στο πιο κοσμοπολίτικο σημείο της πόλης. Ο Όμιλος Πανά σε συνεργασία με το «Δειπνοσοφιστήριον» δημιούργησαν το «Ilios» στη στοά Σπύρου Μήλιου στο City Link. Οικείες γεύσεις που θυμίζουν κάτι από τα παλιά και πιάτα συνδεδεμένα με το ελληνικό στοιχείο και την παραδοσιακή κουζίνα, με την υπογραφή του Δημήτρη Σκαρμούτσου, απλότητα και πρώτες ύλες επιλεγμένες κυρίως από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, διαμορφώνουν την ταυτότητα του εστιατορίου. Το αθηναϊκό κοινό και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν συνταγές βγαλμένες από περασμένες δεκαετίες εκτελεσμένες με σύγχρονη ματιά. Με αέρα από άλλη εποχή, αλλά και στοιχεία από το σήμερα, εμπνευσμένο από τον ηλίανθο, θα υποδέχεται τους επισκέπτες του καθημερινά από νωρίς το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ. Το opening είναι την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου. Βουκουρεστίου 1, Στοά Σπύρου Μήλιου, 210 3211315.

Lagom: «Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ακριβώς τόσο όσο χρειάζεται»
Ένα ελληνικό bistro με σουηδικό όνομα και νοοτροπία, άνοιξε πρόσφατα στη Βουλιαγμένης, με τον σεφ Σταμάτη Μαρμαρινό -του Poseidonion Grand Hotel στις Σπέτσες- να υπογράφει το μενού. Το Lagom, που το όνομα του σημαίνει «ούτε λίγο, ούτε πολύ, ακριβώς τόσο όσο χρειάζεται», μια έννοια που περιγράφει ένα lifestyle αποδοχής και ικανοποίησης, ξεκίνησε να στρώνει τα τραπέζια του στην καρδιά της Βουλιαγμένης, με θέα τη θάλασσα. Στόχος του, να μυήσει τους επισκέπτες σε ένα πρωτόγνωρο ταξίδι απόλαυσης, μέσα από μια ολιστική κουλτούρα ισορροπίας και γαλήνης, που έχει τις ρίζες της στη Σουηδία. Το μενού του είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην ελληνική κουζίνα, με συνταγές που αναδεικνύουν τη μαγειρική παράδοση του τόπου με μια δημιουργική νότα. Λεωφ. Ποσειδώνος 17, Βουλιαγμένη, τηλ. 210 9670099.

Όμικρον meze: Μεζεδοπωλείο νέας γενιάς
Ο Μίλτος Αρμένης συνεργάζεται με το Γρηγόρη Χέλμη του βολιώτικου ΜεΖέν σε ένα new age μεζεδοπωλείο που ανοίγει την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου και αναμένεται να συζητηθεί. Η κάρτα θα περιλαμβάνει περίπου 20 προτάσεις μοντέρνων ελληνικών tapas καθώς και προσεγμένα πιάτα. Ο πήχης των προσδοκιών είναι ψηλά μιας και είναι δεδομένο ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δημιουργική συνεργασία. Δροσου 1, Κηφισιά

Το «Birdman μετρά 2 μήνες λειτουργίας και συζητείται από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του

Birdman: H γιαπωνέζικη γαστροπάμπ
Μια εναλλακτική γιαπωνέζικη pub στην καρδιά της Αθήνας είναι το πιο πρόσφατο επιχειρηματικό βήμα του Άρη Βεζενέ και ήδη συζητείται πολύ. Το νεοαφιχθέν project του σεφ διαθέτει μια 20θέσια μπάρα, σερβίρει new style yakitori (γιαπωνέζικα σουβλάκια) και μικρά πιάτα εμπνευσμένα από τη μυσταγωγική γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής Γιοκότσο στο Τόκιο, που είναι επίσης γνωστή και ως Memory Lane. Το σύνολο συμπληρώνουν τα ουίσκι από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και επιλεγμένες μουσικές. Βουλής 35, Αθήνα, τηλ. 210 3212800


Κρεοφαγικό concept-must try δια χειρός Ηλία Σκουλά στο εστιατόριο του 1ου ορόφου της Yoleni’s

Magna Grecia: Η elegant πλευρά του Ηλία Σκουλά
Το μενού του steak house του πρώτου ορόφου στη Yoleni’s φέτος υπογράφει ό Ηλίας Σκουλάς, σεφ γνωστός για την πληθωρική μαγειρική του οπτική. Οι επιλογές του καταλόγου του εστιατορίου περιλαμβάνουν και ελληνικά προϊόντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στη σάλα παίζουν το ψυγεία δίπλα στην κουζίνα που φιλοξενούν τα κρέατα αλλά και τα δύο πιο μικρά που υποδέχονται τα dry age. Εδώ, η γνωστή αλυσίδα κρεοπωλείων Carnicero είναι η βάση της κρεοφαγικής εμπειρίας, εξ ού και το «Magna Grecia – Antica Macelleria Carnicero», που είναι και ολόκληρο το όνομά του χώρου. Αξίζει να δοκιμάσετε ένα από τα διάσημα πιάτα του Ηλία Σκουλά, το «La Catedral», μπέργκερ όπου το μπιφτέκι ξεπερνάει το μέγεθος του ψωμιού, που στολίζεται με πινελιές από πολλές σάλτσες. 1ος όροφος Υoleni’s, Σόλωνος 9, Κολωνάκι, τηλ. 212 2223623.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr