Κάθε λάτρης των κεμπάπ ξέρει ότι τα αφράτα αυτά και ζουμερά μπιφτέκια με καταγωγή από την Ανατολή, θέλουν τον τρόπο τους για να είναι απόλυτα επιτυχημένα. Για να μην ψάχνεσαι, δοκιμάσαμε δεκάδες κεμπάπ σε όλες τις μορφές και παραλλαγές τους και ξεχωρίσαμε 11 διευθύνσεις, όπου θα απολαύσεις τα πιο μερακλίδικα της πόλης!

serkos-home

Σέρκος και 4 αστέρια
Όταν άνοιξε για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια η Γλυφάδα απέκτησε ξαφνικά άρωμα από την Πόλη! Εκεί θα απολαύσεις ένα από τα πιο ζουμερά κεμπάπ που έχεις δοκιμάσει, γιαουρτλού σε πεντανόστιμη κόκκινη σάλτσα, αλλά και χειροποίητο γύρο ντονέρ και χουνκιάρ μπεγεντί στην αυθεντική του εκτέλεση. Στον ξυλόφρουνο πάλι, ψήνουν και μια πίτα με κασέρι, την «κασεράτα», μπουκιά και συχώριο. Όσο για την ντομάτα στα κάρβουνα και το πλιγούρι (σαν πιλάφι) που έρχονται ως συνοδευτικά, δεν υπάρχουν λόγια!

info
Ζέππου & Ξενοφώντος, Γλυφάδα, τηλ. 210 9649553.

mparmpa-alexis

Μπαρμπαλέξης
Χαμένο σε ένα παράδρομο παράλληλα με την Εθνική Οδό, ο Μπαρμπαλέξης στη Νέα Χαλκηδόνα μας μυεί εδώ και χρόνια στα μυστικά της ανατολίτικης – πολίτικης κουζίνας. Θα το λατρέψεις για την κεφάτη ατμόσφαιρα που επικρατεί στο χώρο ειδικά όταν υπάρχει και ζωντανή μουσική και φυσικά για τους μεζέδες του. Όσο για τα κεμπάπ, μιλάμε για ζουμερά αρνίσια κεμπάπ και μπεϊτι κεμπάπ κλεισμένα σε δύο μακρόστενα πιτάκια, τα οποία κάνουν παρέα στο τραπέζι με τεράστια οικογενειακά λαχματζούν, ντολμαδάκια σπιτικά, καυτερές μελιτζανοσαλάτες, χούμους, απίστευτη παστουρμαδόπιτα και πολλές ακόμα λιχουδιές. Για το τέλος κράτησε χώρο και για γλυκό: καζάν ντιπί, κιουνεφέ και βουτυράτο μπακλαβά… (Σημείωσε ότι Μπαρμπαλέξης υπάρχει και στην Νέα Κηφισιά, Ιλισίων 13, τηλ. 211 1831437).

info
Σαλαμίνος 70, Νέα Χαλκηδόνα, τηλ. 210 2583415.

mikra-asia_2

Μικρά Ασία
Ένα ανατολίτικο ψητοπωλείο, όνομα και πράγμα! Οικοδεσπότες του ο Σινάν και η Τσιτσέκ που έφυγαν πριν μερικά χρόνια από την Τουρκία και δημιούργησαν αυτό το νόστιμο στέκι στην πλατεία Αμερικής. Ο χώρος απλός και λιτός με λίγα τραπεζάκια, χαλιά στους τοίχους και ασημένιες τσαγιέρες για διακοσμητικά. Το φαγητό; Σπιτικό και λαχταριστό. Αυτό που ξεχωρίζει στο μενού βέβαια, είναι τα 5 διαφορετικά κεμπάπ τους: ελαφρύ Άδανα κεμπάπ με μπαχάρι kırmızı pul biber, γιαουρτλού κεμπάπ, ισκεντέρ με σάλτσα ντομάτας, σις κεμπάπ με κοτόπουλο και φοβερό μπεϊτί-κεμπάπ -μια υπερπαραγωγή με μικρές μπουκιές μοσχαριού τυλιγμένες με χειροποίητη πίτα και μελιτζάνα ψητή στα κάρβουνα που περιχύνεται με φρέσκο βούτυρο.

info
Μοσχονησίων 20, πλατεία Αμερικής, τηλ. 210 8644698.

Παναγιώτης
Λίγο πιο κάτω από το σταθμό του μετρό του Αγ. Αντωνίου στο Περιστέρι, υπάρχει ένα μαγαζί που μπορεί να μην σου γεμίζει το μάτι αρχικά, όμως σίγουρα θα σε κερδίσει μόλις δοκιμάσεις το κεμπάπ του. Ο κυρ. Παναγιώτης που λες, παιδί και αυτός του «Αιγυπτιακόν» (του γνωστού κεμπαπτζίδικου της Νίκαιας που λειτουργεί για περισσότερα από 90 χρόνια), ψήνει στα κάρβουνα χειροποίητο και απίστευτα ζουμερό κεμπάπ για το οποίο καταφτάνουν στα δυτικά προάστια από όλη την Αθήνα. Παραγγείλτε σίγουρα γιαουρτλού με βούτυρο γάλακτος, θα σας μαγέψει!

info
Κύπρου 8, Περιστέρι, τηλ. 210 5745701.

kur-aristos_6

Κυρ Αρίστος
Για να βρεις τραπέζι εδώ ακόμα και τις καθημερινές, θα πρέπει να είσαι πολύ τυχερός, γιατί γι’ αυτό το κεμπάπ δημιουργείται το αδιαχώρητο στο γωνιακό κεμπαπτζίδικο του Παλαιού Φαλήρου. Σκέψου ότι για να προλαβαίνουν τις παραγγελίες, το delivery στεγάζεται σε διαφορετικό χώρο με ξεχωριστή ψησταριά. Από τη στιγμή που θα καθίσεις στον Κυρ Αρίστο βέβαια, δε θα θέλεις να σηκωθείς. Το κεμπάπ εδώ είναι από αρνί και μοσχάρι, ψήνεται σωστά και μοσχοβολάει και μπορείς να το απολαύσεις σκέτο με ψητή τομάτα και αλάδωτες πίτες ή γιαουρτλού. Μην παραλείψεις τυροκαυτερή, πατάτες με αβγά και μπόλικο μπούκοβο, αλλά και αβγά με παστουρμά που θα λατρέψεις.

info
Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9822320.

kebap2

Ο Νέζος
Περνώντας από την Κωνσταντινουπόλεως δε γίνεται να μη σου τραβήξει την προσοχή η ούρα που σχηματίζεται έξω από το μικρό μαγαζί του Νέζου. Αν έχεις και το παράθυρο του αυτοκινήτου ανοιχτό, τότε σίγουρα οι λαχταριστές μυρωδιές θα σε κάνουν να σταματήσεις. Εκεί που λες, ο Νέζος, που θα τον βρείτε μπροστά από την ψησταριά, φτιάχνει συγκλονιστικό κεμπάπ, αλλά και ζουμερά μπιφτέκια, νοστιμότατα χοιρινά μπριζολάκια, που σερβίρονται με στρογγυλές φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και κάνουν καλή παρέα με πικάντικη μελιτζανοσαλάτα, χόρτα αρμυρίκια, σπιτικά ντολμαδάκια, παστουρμά και ένα υπέροχο τσίπουρο με σαφράν.

info
Κωνσταντινουπόλεως 58, Γκάζι, τηλ. 6972 340342.

Raja Jee
Το πιο διάσημο ανατολίτικο street food της πόλης, φημίζεται για το φαλάφελ του όμως και το κεμπάπ του «παίζει» δυνατά και καυτερά! Λίγα τραπέζια, πολυεθνικό κοινό και στάση για κάτι στα γρήγορα. Το Raja Jee θα το λατρέψεις για την αυθεντικότητα του, τις παραδοσιακές συριακές λιχουδιές του, αλλά και για τις πραγματικά δίκαιες τιμές του.

info
Σοφοκλέους 47, Αθήνα, τηλ. 210 3245272.

rodi_3

Το Ρόδι
Πέτρινο, με ξύλινες λεπτομέρειες και με έμβλημά του το ρόδι, το εστιατόριο της οικογένειας του Γρηγόρη και της Λαρίσα που άφησαν το Ερεβάν της Αρμενίας και ήρθαν στην μικρή γειτονία των Σεπολίων, γεμίζει την περιοχή με αρώματα Ανατολής. Εκεί δοκιμάζεις υπερμεγέθες καυτερό Άδανα κεμπάπ, γιαουρτλού και σις ταβούκ με μαριναρισμένο κρέας, χειροποίητη λαβάς πίτα, τυλιχτή κοτόπιτα, λαχματζούν με κιμά σε υπέροχη τραγανή ζύμη, πικάντικη μελιτζανοσαλάτα και πολλές ακόμη σπεσιαλιτέ της αρμένικης κουζίνας που προσφέρονται απλόχερα και σερβίρονται με χαμόγελο.

info
Κρέοντος 163 & Ρόδου, Σεπόλια, τηλ. 210 5154376.

kebap1

Κebab
Ίσως το θυμάσαι ως ένα εστιατόριο ελληνικής δημιουργική κουζίνας. Ο ιδιοκτήτης – σεφ Δημήτρης Αγοραστός – μέγας φαν του κρέατος, ομως αποφάσισε να αλλάξει γραμμή πλεύσης και το μετέτρεψε σε ένα από τα καλύτερα κεμπαπτζίδικα των βορείων προαστίων. Πώς μεταφράζεται αυτό; Μοναδικής νοστιμιάς πικάντικα Αδάνα κεμπάπ, φιστικλί κεμπάπ ζυμωμένα με φιστίκια Αιγίνης και κασερλί κεμπάπ με κασέρι, “αγκαλιάζονται” από χειροποίητες πίτες που ψήνονται στα κάρβουνα και δροσίζονται με γιαούρτι. Από το τραπέζι σου δεν πρέπει να λείψουν επίσης, το τηγανάκι με τις τηγανητές πατάτες, τα αβγά και το σουτζούκι.

info
Ελευθερωτών 4, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6617353.

thanasis

Θανάσης
Όταν μιλάμε για τα καλύτερα κεμπάπ της πόλης δεν μπορούμε να μην συμπεριλάβουμε τον Θανάση. Χρόνια τώρα είναι σταθερή αξία στο κέντρο της πόλης και όχι άδικα. Με συνταγή που κρατάει από την δεκαετία του ’60 και μένει αναλλοίωτη στο χρόνο, σερβίρει καθημερινά εκατοντάδες κεμπάπ σε Αθηναίους και τουρίστες, στην παραδοσιακή και απλή του μορφή: λαχταριστό ζουμερό κρέας δουλεμένο με μπόλικα μπαχαρικά μαζί με ψητή τομάτα, άφθονο κρεμμύδι, μπούκοβο και μαϊντανό και όλα αυτά πάνω ή μέσα σε μαλακιά πιτούλα.

info
Μητροπόλεως 68, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3244705.

Σάββας
Το δεύτερο μεγάλο στέκι για κεμπάπ στο κέντρο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Θανάση, υπαίτιοι και οι δύο της κοσμοσυρροής στο τέλος της Μητροπόλεως λίγο πριν βγεις στην πλατεία Μοναστηρακίου. Η ιστορία του Σάββα κράτα από το 1925 όταν ο Ισαάκ Ανισπικιάν άνοιξε το “Αιγυπτιακόν” στην Νίκαια και αμέσως μετά το εν λόγο μαγαζί. Σήμερα έχει την δική του σχολή στο κεμπάπ και φυσικά και το δικό του φανατικό κοινό, που λατρεύει το γεμάτο χυμούς κεμπάπ του πάνω στην όσο πρέπει λαδωμένη πίτα.

info
Μητροπόλεως 86-88, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3245048.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr