Ξεχάστε τις θερμίδες και ετοιμαστείτε να απολαύσετε τις πιο τέλειες μακαρονάδες της πόλης. Τα μέρη τα βρήκαμε εμείς. Αφού είμαστε μακαρονάδες, τι να κάνουμε;

Πείτε αλήθεια, υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από ένα πιάτο ζυμαρικών; Σερβιρισμένα al dente με σαλτσούλα, λαχανικά, θαλασσινά, αλλαντικά, τυρί και ό,τι προτιμά ο καθένας, οι μακαρονάδες είναι το απόλυτο comfort food. Άλλωστε, η έλλειψη υδατανθράκων προκαλεί κατάθλιψη, άγχος και θυμό και δεν είμαστε για τέτοια αυτή την εποχή.

trattoria

Trattoria, το ναπολιτάνικο των βορείων προαστίων
Το διάσημο ιταλικό εστιατόριο του Zanni Vincenzo, στα βόρεια της πόλης, για περισσότερα από 15 χρόνια τώρα μας μυεί με τον πλέον νόστιμο τρόπο στα μυστικά της ναπολιτάνικης κουζίνας. Και μπορεί οι περισσότεροι να μιλούν για τις φοβερές πίτσες του, αλλά οι λάτρεις των ζυμαρικών ξέρουν ότι εκεί απολαμβάνουν και απίστευτες ιταλικές μακαρονάδες. Αγαπημένες επιλογές τα bucatini all’ amatriciana με σάλτσα ντομάτας και καυτερή πιπεριά, η πάντα ευπρόσδεκτη aglio, olio e peperoncino και, βέβαια, τα φρέσκα ραβιόλι γεμιστά με ρικότα και σπανάκι και σερβιρισμένα με σάλτσα 4 τυριών.

Αναξαγόρα 19, Ν. Ερυθραία, τηλ. 210 6253633.

Dal Professore, ο καθηγητής της καρμπονάρας
Ο Νίκος Δημητροκάλης μπορεί να είναι Έλληνας αλλά την Ιταλία και τις ιταλικές γεύσεις τις παίζει στα δάχτυλα! Στο διάσημο ιταλικό εστιατόριό του (που σε λίγους μήνες συμπληρώνει τον πρώτο του χρόνο στο νέο χώρο, επί της Αγίου Κωσταντίνου, πάντα στη γειτονιά του Αμαρουσίου), δοκιμάζεις ιταλικά πιάτα σε πολύ γευστικούς συνδυασμούς. Και επειδή Ιταλία και μακαρόνια πάνε πακέτο, στο μενού βρίσκεις και νόστιμα πιάτα με ζυμαρικά, όπως tortelloni γεμιστό με κρέας και σερβιρισμένο με σάλτσα παρμεζάνας, πάκερι με χειροποίητο λουκάνικο salsiccia και φοβερή καρμπονάρα.

Αγίου Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι, τηλ. 210 6109988.

peccati

Peccati di Gola, για ναπολιτάνικη πίτσα και όχι μόνο
Στη Γλυφάδα βρίσκεις και το επίσης Peccati di Gola, που σε κάθε επίσκεψη σε κάνει να ευχαριστείς τη Νάπολη για τις νοστιμιές που χάρισε στον κόσμο! Πολλοί θα σου το συστήσουν ως το μέρος με την καλύτερη πίτσα στα νότια της πόλης και ίσως δεν έχουν άδικο, αφού οι ναπολιτάνικες πίτσες τους είναι πραγματικά πολύ καλές. Και τα ζυμαρικά τους όμως δεν πάνε πίσω. Οι ταλιατέλες με καραβίδες, φινόκιο και πέστο ρόκας θα γίνουν το αγαπημένο σου πιάτο, ενώ σίγουρα θα σου αρέσουν και οι πένες ολικής αλέσεως με λαχανικά caponata και τα νιόκι με γαρίδες και κολοκυθάκια.

Κύπρου 50, Γλυφάδα, τηλ. 210 8981511.

Kipos

Κήπος, για ιταλο-ελληνικά παντρέματα
Όταν οι ιταλικές σπεσιαλιτέ συναντούν τα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα το αποτέλεσμα είναι απλά ακαταμάχητο! Αν βάλεις δίπλα και τα φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά που ετοιμάζονται καθημερινά στην κουζίνα με ιταλικό αλεύρι και αβγά Άνδρου, έχεις κάθε λόγο να πας και να ξαναπάς στο ιταλικό εστιατόριο Κήπος. Τα ιταλο-ελληνικά «παντρέματα» φέρνουν στο πιάτο σου, μεταξύ άλλων, καρμπονάρα με καπνιστή πανσέτα Δράμας και λευκή σάλτσα αρωματισμένη με μοσχοκάρυδο, φουσίλι με πέστο ελιάς, ντοματίνια, δυόσμο και μελίχλωρο Λήμνου και λιγκουίνι με γαρίδες, ούζο Μυτιλήνης και ντοματίνια.

Αγίου Ιωάννου 100, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 6006004.

akakios

Ακάκιος, το μακαρονάδικο
Είναι μακαρονάδικο και το παινεύεται! Το έχει βάλει και ως προσδιορισμό δίπλα στο όνομά του και οι φανατικοί μακαρονάδες γεμίζουν ασφυχτικά αυτό το εστιατόριο με ντεκόρ που παραπέμπει σε μοναστήρι, για να δοκιμάσουν ζυμαρικά με ελληνικά προϊόντα όπως πεκορίνο Αμφιλοχίας και γραβιέρα Νάξου. Εκεί δοκιμάζεις κόκορα παστιτσάδα με χοντρό μακαρόνι, σκιουφιχτά Κρήτης με στακοβούτυρο και ξινομυζήθρα, παπαρδέλες με κυβάκια κολοκυθιού, μακαρόνια με κιμά, με σάλτσα ντομάτας, με κοτόπουλο τας κεμπάπ, με μπιφτεκάκια κοκκινιστά, αλλά και πεκορινάδα ή αλλιώς μακαρόνια δουλεμένα μέσα σε ένα κεφάλι πεκορίνο Αμφιλοχίας.

Αγίας Τριάδος 1, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9803100.

Cosa Nostra, σαν να λέμε τρατορία στη Νέα Υόρκη
Η σισιλιάνικη μαφία επιστρέφει τη χειμερινή σεζόν στο γνώριμο στέκι της στο Μοναστηράκι και μας περιμένει να υποβάλλουμε τα σέβη μας στις φοβερές ιταλικές σπεσιαλιτέ τους. Στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον του με τα κόκκινα κουρτινάκια, τα καρό τραπεζομάντιλα, τις vintage λεπτομέρειες και υπό τζαζ και swing ήχους που σε κάνουν να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε ιταλική τρατορία της Νέας Υόρκης, δοκιμάζεις, μεταξύ άλλων, ριγκατόνι svelti με κρέμα, βότκα, ντομάτα και βασιλικό, ζυμαρικά casarechi με κόκκινη σάλτσα και φρέσκο λουκάνικο salcicia, σπαγγέτι με φρέσκο αχινό και λιγκουίνι με σαρδέλα και τρίμμα ψωμιού.

Αγίας Θέκλας 5, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3310900.

vespa

 

vincenzo_2

Vincenzo, το all time classic της Γλυφάδας
Σταθερή αξία στη γαστρονομική σκηνή της Γλυφάδας, το Vincenzo στρώνει τραπέζια από το 2002 και ετοιμάζει καθημερινά αυθεντικές ιταλικές γεύσεις, που τόσο αγαπά, άλλωστε, η περιοχή. Η ευρεία γκάμα των πιάτων με ζυμαρικά καλύπτει κάθε γούστο και σίγουρα δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο. Αξίζει να βάλεις στις επιλογές σου τα πολύ νόστιμα σπαγγέτι με ναπολιτάνικα κεφτεδάκια, σάλτσα ντομάτας και μοτσαρέλα που ψήνονται στον ξυλόφουρνο, πένες με κοτόπουλο, μανιτάρια και κρέμα γάλακτος, λινγκουίνι alle vongole με αχιβάδες και ντοματίνια και, βέβαια, φετουτσίνι alfredo με μοσχαρίσιο φιλέτο, πιπεριά, σκόρδο και κρέμα γάλακτος.

Γιαννιτσοπούλου 1, Γλυφάδα, τηλ. 210 8941310.

maltagliati-2

Maltagliati, για φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά
Σε έναν ήσυχο δρόμο στο Παλαιό Φάληρο, ο Αντόνιο και ο Αλέξανδρος έχουν στήσει μια υπέροχη ιταλική τρατορία με έμφαση στα ζυμαρικά, που δεν πρέπει να λείπει από τις επιλογές κάθε γνήσιου μακαρονά. Μεγάλο τους ατού τα φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά τους που μαγειρεύονται με αυθεντικές ιταλικές συνταγές. Οι περισσότεροι δοκιμάζουν οπωσδήποτε την καρμπονάρα με αβγό, πανσέτα και παρμεζάνα που είναι όντως πολύ καλή, αλλά το highlight του μενού είναι σίγουρα τα ραβιόλι με σπανάκι και ρικότα. Πολύ νόστιμα και τα λιγκουίνι με κυδώνια, αχιβάδες και γυαλιστερές και τα φετουτσίνι με σπαράγγια, προσούτο και κρέμα.

Τερψιθέας 16, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9816445.

labbuffata

L’abuffata, το νέο ιταλικό του Πειραιά
Το ιταλικό εστιατόριο L’abuffatta (που στα ιταλικά σημαίνει «το φαγοπότι») ταξίδεψε πριν από 1 χρόνο περίπου από τα Τρίκαλα Κορινθίας σε ένα καταπληκτικό νεοκλασικό του Πειραιά και στόχος του είναι, κάθε φορά που το επισκεπτόμαστε, να μας στέλνει ταξίδι στην Ιταλία, μέσα από ιταλικές γεύσεις στην καλύτερη εκδοχή τους. Από τις νόστιμες προτάσεις τους ξεχωρίζουμε τα τορτελίνι με γκοργκοντζόλα και καρύδι, τα ραβιόλι με ρικότα, σπανάκι και σάλτσα μανιταριών, και την αυθεντική καρμπονάρα που έρχεται στο τηγάνι με ψιλά κομματάκια πανσέτας και πεκορίνο.

Κολοκοτρώνη 32, Πειραιάς, τηλ. 213 0347456.

tony-bonano

Tony Bonanno: Γευστικό ταξίδι στη Νότια Ιταλία
Στη περιοχή του Πειραιά, και συγκεκριμένα στην Καστέλλα, βρίσκεις και την ιταλική τρατορία Tony Bonanno, που αναλαμβάνει να σε μυήσει στις γεύσεις της Κάτω Ιταλίας, σερβίροντας συνταγές επηρεασμένες από το Παλέρμο, την Καλαβρία, τη Σικελία και τη Νάπολη. Με θέα τη θάλασσα, λοιπόν, δοκιμάζεις παπαρδέλες με πορτσίνι και αχλάδι, spaghetti al pesto genovese με πέστο βασιλικού και flakes πεκορίνο, παπαρδέλες alla sicciliana με μελιτζάνες ραγού και καραμελωμένο κρεμμύδι και, βέβαια, δεν παραλείπεις την πολύ καλή bolognese τους.

Βασιλέως Παύλου 63, Καστέλλα, Πειραιάς, τηλ. 210 4111901.

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr