Η Ελένη Ψυχούλη κάνει τη βόλτα της στο κέντρο της πόλης και ανακαλύπτει τα 7 hot spots για τους λάτρεις της ethnic κουζίνας. Ιαπωνικό, ταϊλανδέζικο, κινέζικο, ινδικό, κορεάτικο, μεξικάνικο ό,τι και αν προτιμάς το βρίσκεις στο Σύνταγμα!

Το δικό μας Σύνταγμα παραμένει απόλυτα ελληνικό και χωρίς μεταρρυθμίσεις στο πέρασμα του χρόνου. Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και στη σκιά του Παρθενώνα, απλά τυγχάνει πέρασμα για όποιον ξεκίνησε από τα πέρατα της γης για να αγγίξει -από πιο κοντά δεν γίνεται- την ιστορία. Και φαίνεται πως ο τουρίστας αγαπά τη συνεύρεση, στο ίδιο τετράγωνο, της ινδικής, της γιαπωνέζικης, της κορεάτικης, της κινέζικης και της μεξικάνικης παράδοσης. Όπως και ο Έλληνας, ο οποίος όλο το 24ωρο αγκαλιάζει την κοσμπολίτικη κουλτούρα με τεράστιο ενθουσιασμό.

east

Τρίτη βράδυ και η ουρά έξω από το Koi σταματά την κυκλοφορία. Το δημοκρατικότατο στις τιμές του σουσάδικο, σε κάνει να πιστεύεις πως το σούσι είναι το πιτόγυρο του νεοέλληνα. Στιλάτη νεολαία και ενημερωμένοι 30something, σε μια εικόνα που θυμίζει Λονδίνο, περιμένουν υπομονετικά μια θέση στον ήλιο του nigiri, όσοι βαριούνται την ορθοστασία παρηγορούνται με ένα τηγανητό ρύζι στο απέναντι East Pearl ή με τα κλασικά californian rolls του διπλανού Furin Kazan. Από τη Νίκης στην Απόλλωνος και από κει στην Ξενοφώντος το ιστορικό κέντρο εξελίσσεται ραγδαία σε μια πρωτότυπη, multi-asian νοστιμιά, με τα δικά της ιδιότυπα χαρακτηριστικά που δεν θα συναντήσεις σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Εκεί όπου το έθνικ φαγητό ανθεί στις γειτονιές του εποικισμού, στις China, Indian, Italian και λοιπές «town» της μετανάστευσης. Εκεί όπου η γεύση γκετοποιείται γύρω από τους δικούς της ανθρώπους και τις δικές της αγορές, με εστιατόρια για όλα τα βαλάντια, που στα τραπέζια τους ενώνουν ομοεθνείς και ξένους εραστές της εξωτικής κουζίνας. Η πιο multi culti γωνιά της Αθήνας εξελίσσεται με πολύ στιλ και άλλη τόση ποιότητα και μαγειρεύει αυθεντικά τον κόσμο, όσο κι αν πίσω από την εξωτική ταμπέλα κρύβεται τις περισσότερες φορές ένας αυτόχθων, Έλληνας, απόγονος του Περικλή.

furin-kazan-3

Furin Kazan
Από δω ξεκίνησαν όλα, καθώς το Furin πρωτοέφερε το σούσι στην περιοχή, ίσαμε και 30 χρόνια πριν. Η πρόσφατη ανακαίνιση έλυσε τα προβλήματα του εξαερισμού, οπότε άνετα μπορείς να πιάσεις θέση μπροστά στην ανοιχτή κουζίνα, αν βέβαια βρεις, καθώς εδώ τα απλά τραπεζάκια του λιτού ντεκόρ που θυμίζει ταχυφαγείο δεν αδειάζουν ποτέ! Αμιγώς ιαπωνικό, από το μενού ως τη διεύθυνση, εδώ αξίζει να έρθεις για το σούσι που κινείται στην κλασική γραμμή του ωμού ρολού -του temaki σε χωνάκι από φύκι (με καλύτερο το ikura με μπρικ, χέλι και σολομό), του nigiri (ωραίο αυτό με τη σφυρίδα ή το μαριναρισμένο γλυκόξινο χέλι), του maki sushi (ιδιαίτερο αυτό με τη τραγανή, ψητή πέτσα σολομού) και, σπεσιαλιτέ όλων, του californian rolls με το ρύζι απέξω. Σούσι κάνουν και άλλοι στην περιοχή, εδώ όμως έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις και τις σπεσιαλιτέ της τόσο πλούσιας γιαπωνέζικης γεύσης, όπως το tepanyaki ή αλλιώς τη μαντεμένια πλάκα που ψήνει από λαχανικά μέχρι κοτόπουλο που στη συνέχεια ολοκληρώνονται με ελαφρώς γλυκόξινες διαφορετικές σάλτσες, το gyudon, φέτες μοσχαράκι με κρεμμύδι, τζίντζερ τουρσί και ζυμαρικά από φασόλι σόγιας ή το kijiyakidon, κοτόπουλο με φύκια nori και σουσάμι.
Απόλλωνος 2, τηλ. 210 3229170

attic-moon-6

Attic Moon
Από τις νεότερες αφίξεις, το Attic Moon στο ντεκόρ του θα σου θυμίσει ένα οποιοδήποτε κινέζικο στο χρώμα της λάκας, του κόκκινου και του χρυσού. Αν κάνεις τηλεφωνική κράτηση, αμέσως ο λογαριασμός σου χαρίζει ένα 20%, κάτι που φαίνεται να εκτιμά η κυρίως ξενόφωνη πελατεία του. Παρά τις κινέζικες αναφορές, το μενού συστήνεται ταϊλανδέζικο, αν και τίποτα από όσα δοκιμάσαμε δεν έχει την κάψα του thai curry. Η σαλάτα laab με πολύ ψιλοκομμένο κοτόπουλο έχει όλη τη φρεσκάδα του λάιμ και του κόλιανδρου παρά τις υπερβολικές ροδέλες κρεμμυδιού, το πράσινο κάρι έχει διακριτικό το γάλα καρύδας, ροδέλες κολοκυθιού και μελιτζάνας με το μαγικό άρωμα του lemon grass και το επιλέγεις με κοτόπουλο, μοσχάρι ή γαρίδες. Καλή πάπια Πεκίνου, νόστιμο, τρυφερό κρέας που δεν μυρίζει, και αφράτες κρέπες ρυζιού, ωραιότατη tom ka kai, η κλασική thai σούπα με κοτόπουλο, μπαμπού και γάλα καρύδας και ιδιαίτερα ντάμπλινγκς ατμού, μεγαλούτσικα, με σφιχτή, χοντρή ζύμη ρυζιού. Υπομονή με τα κορίτσια του σέρβις, είναι προθυμότατα αλλά δεν μιλούν καθόλου ελληνικά!
Ξενοφώντος 10-12, τηλ. 210 3227095

Ιndian Kitchen
Ελάχιστα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και άλλη μια σειρά στο στενό εσωτερικό, κατά μήκος της ανοιχτής κουζίνας. Θέα στις φωτιές, φρέσκα λουλούδια στα τραπέζια, καμιά φολκλόρ αναφορά, κάτι που θα αντιληφθεί και ο ουρανίσκος σου όταν δοκιμάσεις το μενού: η Ινδία ελαφρώς μεταφρασμένη ελληνικά χωρίς εξάρσεις, χωρίς εντάσεις, χωρίς κάψα. Θα ξεκινήσεις με ένα γιαουρτένιο λάσι ή μια ανάλαφρη ξανθιά ινδική Cobra, πιτούλες νάαν με σκόρδο ή με ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς. Το πιάτο που ξεχώρισα είναι το ελαφρώς πικάντικο μπιριάνι με κοτόπουλο, αρωματικό, τρυφερό, σερβιρισμένο με γιαουρτένια σος. Ταιριάζει άψογα με ένα sweet pulao, γλυκοφάγωτο basmati με γάλα, σαφράν και φρούτα. Καλό και το chicken korma, μπουκίτσες κοτόπουλου σε σάλτσα από γάλα καρύδας, κάρι και γιαούρτι.
Απόλλωνος 6, τηλ. 210 3237720

Jing-_σ__¦¦-_-(4)

Jing
Κινέζικης ιδιοκτησίας, το Jing -συντόμευση του Beijing- σαν να προσπαθεί στο ντεκόρ του να παντρέψει τις δύο κουλτούρες, να βάλει τα κινέζικα ξυλόγλυπτα ταμπλό στους τοίχος, τα μπαμπού στις γλάστρες αλλά να στρώσει και τα τραπέζια του με τα κοφτά τραπεζομάντιλα της μαμάς σου, να δανειστεί και τις καρέκλες της τραπεζαρίας της. Μετά την τεράστια κακοποίηση της έτοιμης γλυκόξινης που σκοτώνει τα πάντα στα αθηναϊκού τύπου κινέζικα το Jing είναι μια μικρή όαση, αφού πλάι στα κλασικά θα βρεις και κάποιες ιδιαίτερες, καλομαγειρεμένες γεύσεις, όλες σερβιρισμένες στα κλασικά, κομψά πιάτα από λάκα της κινέζικης art de la table, τις οποίες και θα επιλέξεις -ω! πόσο ευρωπαϊκά- μέσω Ipod μενού. Λεπτά, τραγανά, αλάδωτα spring rolls, τα πιο φινετσάτα ντάμπλινγκς ατμού με μια γυαλιστερή, άυλη σχεδόν ζύμη που δεν κολλά, γεμιστή με ψιλοκομμένο, αρωματικό χοιρινό, πρωτότυπα ψωμάκια σαν πιτάκια, γεμιστά με κιμά γεμάτο από τα γλυκά αρώματα του κλασικού 5 spices μπαχαρικού, από τα καλύτερα noodles με λαχανικά στο wok, καθόλου λασπωμένα, με τα λαχανικά να κρατάνε αναδύοντας τη μυρωδιά του καμένου μαντεμιού – την ανάλογη κινέζικη τσίκνα του δικού μας κάρβουνου. Τα συνδυάζεις με ένα honey beef, λακαρισμένο και γυαλιστερό με μια καραμέλα μελιού πασπαλισμένη με σουσάμι. Και για το εξωτικό τελείωμα, φυσικά, τηγανητό παγωτό!
Νίκης 13, τηλ. 211 2159352

east-pearl2

East Pearl
Γεννήθηκε στη Μαρίνα Ζέας, απέκτησε το πρώτο του αδελφάκι εσχάτως στο Σύνταγμα. Με την κλασική διακόσμηση ενός κινέζικου, λευκά τραπεζομάντιλα και ανοιχτή κουζίνα, στα λιγοστά τετραγωνικά του τιμά την καντονέζικη παράδοση αλλά και το σούσι. Στη σκιά του χρυσού βούδα θα δοκιμάσεις γλυκόξινες φτερούγες κοτόπουλου, τηγανητό ρύζι με λαχανικά, ωραία, μικρά, ανάλαφρα ντάμπλινγκς στον ατμό γεμιστά με χοιρινό. Στα καλύτερα που δοκιμάσαμε η τραγανή πάπια Πεκίνου και τα ιδιαίτερα σούσι, όπως τα rolls με τηγανητή γαρίδα και τα υπέροχα in-side-out που στο εσωτερικό έχουν σολομό και εξωτερικά τυλίγονται με λεπτές φέτες από φρέσκια φράουλα και αβοκάντο. Η σέξι, ευγενέστατη Κινεζούλα του σέρβις -που δεν μιλά ελληνικά- μας σύστησε το πιάτο που προτιμά η κινέζικη πελατεία, πιο-καυτερό-δεν έχεις μοσχαράκι σε λεπτές φετούλες, με τριμμένο φιστίκι, τσίλι, σχοινόπρασο και σόγια σος. Στο τέλος, η τηγανητή μπανάνα έρχεται με μπάλες παγωτό βανίλια και σος σοκολάτα.
Απόλλωνος 2, τηλ. 210 3211218

dosirak-2

Dosirak
Στα κορεάτικα σημαίνει κάτι ανάμεσα σε lunch box και κοιλάδα της ευτυχίας. Από τα παλιότερα της περιοχής και αυτό που προτιμούν οι Κορεάτες αξιωματούχοι αλλά και τα επαγγελματικά γεύματα κάθε Ασιάτη, με την κόρη του Κορεάτη ιδιοκτήτη, που έχει γεννηθεί εδώ, να σε υποδέχεται σε άψογα ελληνικά. Τα χάρτινα φωτιστικά που κρέμονται από το ταβάνι φωτίζουν γλυκά το ντεκόρ που παραπέμπει σε κάτι καθώς-πρέπει ασιατικό, η κορεάτικη κουζίνα συνδυάζεται με σπεσιαλιτέ από την Ιαπωνία και την Κίνα. Χαρακτηριστικό του τα ειδικά μενού, που σερβίρονται ολοκληρωμένα σε δισκάκι με χωρίσματα, όπως στο αεροπλάνο, μια ευκαιρία να γνωρίσεις από λίγο όλες τις γεύσεις. Αξίζει να δοκιμάσεις τη σαλάτα με τα φύκια, το τραγανό royal crunch maki, τόνος, αγγούρι σε περίβλημα από τηγανητό καβούρι και το εξαιρετικό california maki με το ρύζι στο εξωτερικό. Στα πιο μαγειρευτά, ιδιαίτερο είναι το bulgogi, ζουμερές μπουκίτσες από μοσχάρι με καρότα και κρεμμύδια και το japchae, μοσχαράκι σοτέ με λαχανικά και μπαχαρικά.
Βουλής 33, τηλ. 210 3233330

koi-1

Koi
Το Furin Kazan μπορεί να έκανε την αρχή, όμως το Koi έφερε την επανάσταση, όταν ο Κρις αποφάσισε πως η υπερτιμημένη λιχουδιά μπορεί να σταθεί και σε τιμές προσβάσιμες από κάθε εραστή του nigiri. Ένα μπαρ στο εσωτερικό με τους Ασιάτες να τυλίγουν ρολάκια πυρετωδώς, μια ξύλινη εξέδρα έξω, υπέροχα, χαμογελαστά κορίτσια με άφθονο στιλ στο σέρβις και ουρές από το πιο στιλάτο κοινό της πόλης στο πεζοδρόμιο. Στην αρχή το σούσι ξεκίνησε από συμβατικό έως αδιάφορο. Η επιτυχία έφερε μια ακόμη καλύτερη ποιότητα, πιο ψαγμένες συνταγές, ένα σούσι επιπέδου και ένα δεύτερο μαγαζί στα νότια προάστια. Θα ξεκινήσεις με σάκε ζεστό στη σωστή θερμοκρασία και edamame με χοντρό αλάτι για να περάσεις στα ιδιαίτερα balls ρυζιού με φύκι νόρι, chives και σουσάμι. Εκτός από όλη τη γκάμα των κλασικών, στο νέο μενού αξίζει να δοκιμάσεις το frushi με γέμιση αβοκάντο και επικάλυψη από φρούτα εποχής, το cherry blossom με γέμιση καβούρι και αγγούρι και από πάνω τόνο με καυτερή σος και το dragon που έχει πολλούς φανατικούς, ρολό με γέμιση αγγούρι, αβοκάντο και από πάνω φιλεταρισμένο καπνιστό χέλι. Εγώ πάντως πάντα θα επιστρέφω για το gunkan, ρύζι τυλιγμένο σε φύκι νόρι με μπόλικα τραγανά αβγά χελιδονόψαρου.
Νίκης 15, τηλ. 210 3211099

mexi

Taqueria Maya
Πριν “ταξιδέψει” στη Λατινική Αμερική, ο Χάρης Γεροδήμος εργάστηκε στη σάλα του Kiku, την οποία πολύ χαιρόμαστε που εγκατέλειψε γιατί διαφορετικά θα περιμέναμε ακόμη το πρώτο αυθεντικό μεξικάνικο σ’ αυτή την πόλη. Πολλά χρώματα, χαρούμενες μουσικές και κοκτέιλ και ένα ανοιχτό μπαρ με όλες τις λιχουδιές της comida latina, να σχεδιάσεις μόνος το μενού σου. Το μυστικό της νοστιμιάς κρύβεται κυρίως στη χειροποίητη ζύμη των tacos, των burritos και των nachos από masa καλαμποκάλευρο, από καλαμπόκι που μαρινάρεται, ψήνεται και ύστερα αλέθεται. Η πιτούλα που μοσχοβολά, τραγανή απέξω και βελούδινη σαν κρέμα από μέσα είναι όλα τα λεφτά. Εσύ μπορείς να τη γεμίσεις με 7 διαφορετικές γεύσεις που κρύβουν τη νοστιμιά τους στο μαρινάρισμα: κοτόπουλο μαριναρισμένο με κύμινο και κανέλα, χοιρινό με καπνιστή πάπρικα, γλυκοπατάτες με τσορίθο, ψάρι με φρέσκο κόλιανδρο, ένα αρνάκι όλο αρώματα και το καταπληκτικότερο basmati, με κανέλα και λάιμ. Μαζί τους, ένα αυθεντικότατο γουακαμόλε, σάλτσες με σκόρδο, πιπεριά ή ψητή μελιτζάνα, τσένταρ, sour cream και πίκλες. Το street food σε εκδοχή χαλαρού εστιατορίου.
Πετράκη 10, τηλ. 211 2167081

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr