Η αλήθεια είναι πως την tiki κουλτούρα και τα tiki bars δεν τα γνωρίζω καλά, ούτε και είχα ποτέ κάποια ιδιαίτερη εμπειρία πάνω σε αυτά. Να που ήρθε, όμως, η στιγμή να τα γνωρίσω μέσω της πρόσφατης επίσκεψής μου στο White Monkey στο Χαλάνδρι.

Το White Monkey λειτουργεί κοντά 5 χρόνια σε πολύ κεντρικό σημείο στο Χαλάνδρι και έχει ήδη καταφέρει να έχει τον κόσμο του. Κόσμο όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως κόσμο που θέλει να πιει ένα καλό ποτό ή κοκτέιλ σε έναν χώρο με εξωτική διακόσμηση ακούγοντας πολύ καλή μουσική. Εκεί, λοιπόν, στον επάνω όροφο του White Monkey φιλοξενείται από τον Νοέμβριο του 2018 μια μικρή εξωτική ταβέρνα, exotic izakaya, όπως θα λέγαμε στα ιαπωνικά. Με φλοράλ ταπετσαρία στον τοίχο, πολύ καλή διάθεση και 5 τραπέζια όλα κι όλα, το μικρό εστιατόριο του White Monkey σερβίρει πιάτα από την κουζίνα της Ιαπωνίας, της Καραϊβικής, του Περού και της Χαβάης. Οι ιδιοκτήτες, Αλέξανδρος Κυρακόπουλος και Στάθης Χρηστίδης, είναι λάτρεις αυτών των προορισμών και της κουζίνας τους. Ο Στάθης έχει δουλέψει ως σεφ -παρά το νεαρό της ηλικίας του- δίπλα σε μεγάλα ονόματα, όπως τον Γιώργο Βενιέρη και τον Δημήτρη Κατριβέση, ενώ τα τελευταία 6 χρόνια έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του και το μαγειρικό του ταλέντο στην ιαπωνική κουζίνα. Έτσι, στο μενού του υπάρχουν fusion πιάτα με ανήσυχους συνδυασμούς, πάντα όμως γύρω από τον άξονα της ιαπωνικής γαστρονομικής κουλτούρας.

Δοκιμάσαμε πολλά κρύα πιάτα, καθώς δεν υπάρχει ζεστή κουζίνα στο μαγαζί. Όλα είναι μαριναρισμένα, “ψημένα”, όπως λένε, σε ειδικές σάλτσες, έτσι ώστε να αισθάνεσαι τα υλικά και τα αρώματά τους. Όπως το Σεβίτσε από λαβράκι, με τον ελαφρώς πικάντικο χαρακτήρα, που οφείλεται κυρίως στον κόλιανδρο και στις περουβιανές πιπεριές. Το φρέσκο, καψαλισμένο καλαμπόκι, ισορροπεί επαρκώς τις γεύσεις στο πιάτο και σβήνει την ένταση.

Το Sashimi από φαγκρί, πάντα φρέσκο, έρχεται στην αρχή του γεύματος για να… προθερμάνει τον ουρανίσκο και συνοδεύεται από μια σάλτσα από πιπεριές aji amarillo, βασιλικό, σχοινόπρασο και τζίντζερ. Σερβίρεται με tsuma από ρέβα και σκόνη από norri.

Πιάτο ιαπωνικής τεχνικής, το Beef tataki συνοδεύεται από περουβιανές γαρνιτούρες και χαβανέζικου στυλ σάλτσες, σόγια, ανανά, causa, aji rocotto και καπνιστό αλάτι. Ξεχωριστή εμπειρία ήταν και τα Μάγουλα από σαλάχι, τα οποία φτάνουν στο τραπέζι σχεδόν ωμά, με kimchee και ντομάτες ψητές στο φούρνο, λάιμ, σχοινόπρασο. Σερβίρονται με ένα ιδιαίτερα απολαυστικό rice cracker από sichimi togarashi.

Για να συνοδεύσω το φαγητό μου προτίμησα κοκτέιλ και είναι αλήθεια ότι όλα αυτά τα ωραία και εξωτικά που φτιάχνουν οι bartenders ταιριάζουν περισσότερο στις γεύσεις αυτές απ ότι το κρασί. Την ενδιαφέρουσα cocktail list του bar έχουν επιμεληθεί οι Άγγελος Τριανταφυλόπουλος, Μάριος Ραγκούσης και Βασίλης Θεοφιλάκος. Δοκιμάστε ένα εξωτικό Mai Tai, μια Tiki Margarita ή μια Pina Colada και αφεθείτε στις ωραίες μουσικές και στον Στάθη, ο οποίος βγαίνει στα τραπέζια και μιλάει με τον κόσμο ώστε να τον κατευθύνει ανάλογα με τα γούστα του. Καλό είναι βέβαια να κάνετε κράτηση πριν πάτε, δεδομένου του περιορισμένου αριθμού τραπεζιών.

info
Γρηγορίου Γυφτοπούλου 6, Χαλάνδρι, τηλ. 6972446697, 6940852889.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr