Λένε ότι όλα ξεκινούν από το στομάχι… Από τον έρωτα έως την Τέχνη… Υπάρχουν άλλωστε και οι σχετικές παροιμίες από τον θυμόσοφο Ελληνικό (και όχι μόνο ) λαό… Και να πω την αλήθεια ζήλεψα. Βλέπετε όσο ζούσα στην Αθήνα είχα ως κρυφό όνειρο να επιστρέψω στη Νάξο (σ.σ. κάτι που αποτελεί όνειρο σχεδόν όλων των κατοίκων του νησιού που έφυγαν για σπουδές ή αναζήτηση εργασίας) και να δημιουργήσω μία επιχείρηση όπου θα συνδύαζα το καλό φαγητό, το προσεγμένο ποτό και το ..διάβασμα με την παρουσία βιβλιοθήκης στο χώρο όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα πίνοντας μπύρα ή καφέ ή ακόμη και τρώγοντας να διαβάζει. Και βέβαια όχι περιοδικά.

19274928_1721929951157625_5923166187425493189_n

Όταν πέρασα την πόρτα του Mitos ARTernative BAR ένιωσα τα πόδια μου να κόβονται… Να πω την αλήθεια το έπαθα από τη στιγμή που έστριψα στη γωνιά, στον κεντρικό δρόμο του Χαλκείου, με τη μεγάλη κληματαριά να με παρασύρει σε ένα ταξίδι αναμνήσεων αφού το σκηνικό παραπέμπει σε ταινία εποχής. Κάπου στη δεκαετία του ’20. Όμως, είμαστε στον 21ο αιώνα και στο παλιό παντοπωλείο με το ψηλό ταβάνι και την πέτρα που έχει αναδειχτεί μέσα από τη σκληρή προσωπική δουλειά του Πέτρου και του Γρηγόρη…

mitos 4

Ο Πέτρος και ο Γρηγόρης. Φίλοι από το σχολείο. Στην Αθήνα. Που χάθηκαν μέσα από την ανάγκη της δουλειάς. Ο ένας στη Δύση (έφτασε έως τον Καναδά ο Γρηγόρης) και ο άλλος στην Ανατολή. Αμφότεροι από μικροί ήθελαν να ανοίξουν ένα cafe. Λίγο διαφορετικό από τα άλλα. Να προσφέρουν κάτι που να τους χαρακτηρίζει. Και με τον Πέτρο να έχει καταγωγή από τη Νάξο, τη Μαρία τη σύζυγό του να είναι εκπαιδευτικός στο νησί, η επιστροφή ήταν πιο εύκολη.

Mitos-1

Και μετά ήρθε το ψηστήρι στον Γρηγόρη. Μία, δύο… ε τρεις, να και ο εκ Καναδά φίλος στη Νάξο. Και σήκωσαν μανίκια. Και το παλιό παντοπωλείο απέκτησε ζωή. Και το Χαλκί αποκτά ένα cafe – bar με προσωπικότητα. Το καταλαβαίνεις από την επιγραφή που έχει εμπνευστεί ο Γρηγόρης από τι άλλο, από την αρχαία ελληνική μυθολογία και τον μύθο της Αριάδνης και του Θησέα… Από τον λαβύρινθο που σε βάζει να ταξιδέψεις στον μαγικό κόσμο της Τέχνης αναζητώντας την ψυχή σου.. Μέσα από έναν πολίτικο καφέ (σ.σ. έρχεται από την Κομοτηνή και συνοδεύεται από στραγάλι και λουκούμι), μέσα από μία καταπληκτική επιλογή γεύσεων πίτσας όπου κυριαρχούν τα ντόπια προϊόντα και βέβαια το τυρί. Να πω την αλήθεια είναι τόσο ελαφριά που τρως με άνεση και δεύτερη. Όχι κομμάτι έτσι; Ολόκληρη.

pizza mitos3

19225756_1721943434489610_1187522443140461921_n

Αμ οι πίτες; Αχ αυτές οι πίτες… Λες και έχουν βγει από τα χέρια της μαμάς. Με συνταγή και προϊόντα από το χωριό.… Και βέβαια, η επίσκεψή στην τουαλέτα (σ.σ. να πω την αλήθεια ακόμη κι εάν δεν θέλετε, θα σας πουν να πάτε) γιατί εκεί κυριαρχεί το Ναξιώτικο μάρμαρο διά χειρός Δέσποινας και Μανώλη Καπίρη, που μέχρι και εργαστήρι μαρμαροτεχνίας διαθέτουν στη Μονή…Αααα και μην βιαστείτε να φύγετε… Η βιβλιοθήκη του Πέτρου είναι το μεγάλου ατού σ’ αυτό το ξεχωριστό Bar. Με βιβλία δικά του, τα περισσότερα μοναδικά στο είδος τους, απίστευτα σωστά κατανεμημένα που σου δίνουν τη ευκαιρία να γνωρίσεις κάθε γωνιά της Νάξου. Η σπανιότητα ορισμένων είναι σημαντική.

Mitos

Και βέβαια, πολιτισμός. Εξ ου και το ARTernative στον.τίτλο. Όχι μόνο μέσα από μία απλή βιβλιοθήκη, αλλά με τη δυνατότητα δράσεων καθότι ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας στο Χαλκί, που όπως λένε «διάγει μία δεύτερη νεότητα». Η περιήγηση ολοκληρώνεται. Το φως της ημέρας έχει φύγει. Έχει παραχωρήσει τη θέση του στο φεγγάρι που μέσα από τις φυλλωσιές της κληματαριάς διαμορφώνει μια εικόνα που σε προκαλεί να μείνεις ακόμη περισσότερο. Ο mitos άλλωστε της Αριάδνης (σ.σ. Νάξος βλέπετε) μόλις έχει αρχίσει να ξετυλίγεται. Και για να σε οδηγήσει στην έξοδο του λαβύρινθου θα πρέπει να είσαι έτοιμος ψυχολογικά και πνευματικά… Όπως είπαμε, όμως, όλα ξεκινούν από το στομάχι. Και ο Γρηγόρης με τον Πέτρο ξέρουν πώς να σε οδηγήσουν. Αρκεί να αφεθεις στις επιλογές τους και δεν θα χάσεις…

info
Χαλκί, Νάξος, τηλ. 22850 31074 (γίνεται και delivery), www.mitosartbar.com

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr