To νεοκλασικό κτίσμα της Κηφισιάς που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα, δίπλα στην ιστορική Cava Vinifera, στεγάζει ένα ολοκαίνουριο εστιατόριο – sprizzeria που μιλά άπταιστα ιταλικά.

H απλότητα και η νοστιμιά της Ιταλικής κουζίνας εδώ συστήνονται δια χειρός του σεφ Γιάννη Λιόκα σε ένα γευστικό ρεπερτόριο όπου φρέσκα ζυμαρικά, ριζότο και πίτσα ναπολιτάνικης φιλοσοφίας συναντούν επιλεγμένες ετικέτες κρασιού και aperitivi. Η οικογένεια Αλεξόπουλου, η Έφη Κωστάκη, ο Δημήτρης Μπαλλιάν και ο Σπύρος Κερκύρας βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα που πρόσφατα άνοιξε τις πόρτες του και οι πρώτες εντυπώσεις είναι ενδεικτικές της σωστής δουλειάς που γίνεται σε κουζίνα αλλά και μπάρα.


Ο φίνος τόνος «μπρεζάολα» (πάνω) και η σελινόριζα που σερβίρεται εν είδεi οσομπούκο είναι από τις βασικές ατραξιόν του μενού

Η λέξη Monzù, προκύπτει από το γαλλικό Monsieur και αναφέρεται σε όλους τους αρχιμάγειρες που εκπαιδεύτηκαν στην Γαλλία κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα, εργάστηκαν για την αριστοκρατία της Νότιας Ιταλίας και καθόρισαν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως ιταλική παραδοσιακή γεύση. Η πίτσα margherita με παλαιωμένη παρμεζάνα, fior di latte, ντομάτα San Marzano και βασιλικό, με ωραία δουλεμένη, αφράτη ζύμη είναι ένα καλό ξεκίνημα που επιβεβαιώνει τις βάσεις αυτής της φιλοσοφίας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τον φίνο τόνο «μπρεζάολα», ένα ολοκληρωμένο αισθητικά και γευστικά ορεκτικό που ο σεφ φτιάχνει στη λογική των αλλαντικών, μαρινάροντας τον τόνο σε μπαχαρικά, τον γαρνίρει με stracciatella, σύκο, πέστο μαϊντανού και παλαιωμένο βαλσαμικό και τον σερβίρει σαν στεφάνι. Το «Vitello Tonnato» ήταν έκπληξη με τη σιγομαγειρεμένη γλώσσα από μοσχαράκι γάλακτος, καπνιστή μαγιονέζα τόνου, αγριοράπανο και πούδρα κάπαρης να συνθέτουν μια έντεχνη παραλλαγή της κλασικής εκδοχής. Από όσα πιάτα δοκίμασα ξεχωρίζω το λινγκουίνι με σαφράν και ταρτάρ γαρίδας, τα χοιρινά μάγουλα με παστινάκι, τσάτνεϊ καπνιστής πανσέτας, πίκλες μουστάρδας και gremolata φινόκιο και την ψητή σελινόριζα που σερβίρουν εν είδει «οσομπούκο» με ραγού από μοσχάρι γάλακτος και σάλτσα παλαιωμένης παρμεζάνας, τα οποία αναδεικνύουν την τεχνική του σεφ, που φαίνεται να επιδίδεται κατά κόρον -και επιτυχώς θα πω- στην ανάδειξη της τέχνης της απλότητας. Μοναδική ένσταση, τo agnolotti del plin «carbonara» με κρέμα από κρόκους, pecorino sardo και καπνιστή πανσέτα, πιάτο ζυμαρικών ορθά μαγειρεμένο, χρειάζεται ωστόσο μια ακόμα διακριτική πινελιά για να «μαλακώσει» γευστικά.

Το μενού συμπληρώνουν τα κοκτέιλ του Σπύρου Κερκύρα που μαζί με το Λυκούργο Χριστοθανόπουλο, δημιούργησαν μια κάρτα που λειτουργεί ως το ιδανικό έτερον ήμισυ του φαγητού.

info
Λεωφ. Κηφισίας 317B, Κηφισιά 145 61, Τηλ.: 698 85 39 009

Δείτε επίσης

Hervé: Υψηλή γαστρονομία στην μπάρα

Symposio: Μοντέρνο και με μενού εμπνευσμένο από την αρχαία ελληνική διατροφή

Basegrill: Σταθερή αξία στην ποιοτική κρεοφαγία

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr