Μπορεί να σταματήσαμε τα ταξίδια στην Ιταλία λόγω ανωτέρας βίας, όμως ανακάλυψα έναν χώρο με γνήσιες ναπολιτάνικες γεύσεις που εύκολα γίνεται στέκι.

Από τη δεκαετία του ’80 ήδη, το ιταλικό εστιατόριο στην Ελλάδα σήμαινε ζυμαρικά με πολλή -υπερβολικά πολλή- κρέμα γάλακτος και πίτσες με τόσο πλούσιο ζυμάρι που φούσκωνες στο πρώτο κομμάτι. Καθώς οι δεκαετίες περνούσαν, όμως, έγιναν της μόδας και άλλες τοπικές ιταλικές κουζίνες, τις περισσότερες φορές κακοποιημένες στην εδώ εκδοχή τους, με κάποια φωτεινά παραδείγματα να μαλακώνουν τη συνολικά κακή εντύπωση. Τα τελευταία χρόνια ανακαλύψαμε και τη ρουστίκ κουζίνα της γείτονος, με τα πιο πληθωρικά πιάτα του Βορρά, αλλά και με άλλα, του Νότου, που παίζουν με την εποχικότητα και την εντοπιότητα, στη λογική της cucina povera. Κάπως έτσι, αναζητώντας μια καλή εκδοχή νοτιοϊταλιάνικης γεύσης, βρεθήκαμε στη Βάρη, στο «Napul’é».

Η Μάγκυ Ταμπακάκη, γνωστή από τον προηγούμενο κύκλο του ελληνικού MasterChef, αλλά και από την «παιδική» εκδοχή του, είναι η ιδιοκτήτρια αλλά όχι μόνη της. Στο πλάι της ένας βέρος Ναπολιτάνος, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τσίτσιο, που για χάρη του εξερεύνησε γεύσεις και προϊόντα, αγάπησε τον τόπο του και έμαθε να μαγειρεύει την παράδοση με τον τρόπο της οικογένειάς του. Αυτή την αγάπη για τη «φτωχική» κουζίνα -και ίσως τον μεταξύ τους έρωτα- ανακαλύψαμε στα πιάτα του «Napul’e». Στον μικρό χώρο που μοιράζεται ανάμεσα στην ανοιχτή κουζίνα, στο πάσο και τα τραπέζια κυριαρχούν το πράσινο της ελιάς και το φυσικό ξύλο, οι μυρωδιές της κατσαρόλας, η χαρά στα τραπέζια, το κέφι του ζευγαριού καθώς ετοιμάζει τα πιάτα.

Αν θέλετε την πρώτη φορά απλώς να κάνετε μια επίσκεψη γνωριμίας, θα σας προτείνω τη ναπολιτάνικη «μπουγάδα», όπου αντί για σεντόνια κρέμονται ξεχωριστά αλλαντικά και στο πανέρι της περιμένουν λιγουρευτικά τυριά. Από ορεκτικά, δοκιμάστε την τηγανητή πανσέτα και τη φασολάδα που έχει αρκετές διαφορές από το δικό μας εθνικό πιάτο.

Αν τη βρείτε την ημέρα που θα πάτε, ζητήστε ανυπερθέτως την burrata fritta, το λευκό τυρί από βουβαλίσιο γάλα τυλιγμένο με προσούτο Πάρμας και κλεισμένο σε ζύμης πίτσας, τηγανισμένο και σερβιρισμένο με σάλτσα ντομάτας, πεκορίνο ρομάνο και λάδι βασιλικού. Από τα φρέσκα ζυμαρικά θα προτείναμε όλα όσα δοκιμάσαμε χωρίς δισταγμό. Ενα πιάτο που από τα 50s κάνει καριέρα στον ιταλικό Νότο είναι το σπαγγέτι alla Nerano, με κρέμα από κολοκυθάκια, τυρί provolone del Monaco και μπόλικο βασιλικό.  Αφράτοι και ζουμεροί, οι παραδοσιακοί ναπολιτάνικοι κεφτέδες με βελούδινη σάλτσα ντομάτας, με τραγανή και βουτυράτη κρούστα η ζουμερή κοτολέτα τούς κέρδισε αρκετούς στο τραπέζι. Από τα επιδόρπια αγάπησα το τιραμισού, σπεσιαλιτέ της Μάγκυ.

info
Λεωφ. Αναγυρούντος 34, Βάρη, τηλ. 210 9655815. Σημειώστε ότι με το νέο άνοιγμα της εστίασης μετά την καραντίνα το εστιατόριο θα λειτουργεί μόνο με κρατήσεις λόγω λίγων τραπεζιών και με διάρκεια γεύματος έως 2 ώρες.

Δείτε επίσης

Ergon House: Πάμε για μεζέ;

GB Roof Garden: Υψηλή γαστρονομία με θέα την Ακρόπολη

Sense: Ελληνική κουζίνα ουσίας

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr