Άλλοτε είναι στρογγυλή, άλλοτε οβάλ. Πάντα όμως με λεπτό ζυμάρι, που στη μέση είναι αφράτο και στις άκρες τραγανό. Βγήκαμε στο σεργιάνι, δοκιμάσαμε και παρουσιάζουμε πίτσες που αξίζει να απολαύσετε κι εσείς.

La bella Napoli
Ο Μάρκο Τζεναμπόνι είναι ένας chef με πολλές περγαμηνές στο εξωτερικό, που ο έρωτας τον έκανε να μείνει στην Αθήνα πριν από
περίπου έξι χρόνια και να ανοίξει το δικό του μαγαζί στον Νέο Κόσμο. Εκείνος φτιάχνει τα ζυμάρια και η καλή του σερβίρει. Ως βέρος Ναπολιτάνος, ακολουθεί πιστά την παράδοση της πατρίδας του στο ζυμάρι: ιταλικό αλεύρι, νερό, αλάτι, λίγη μαγιά και 36 ώρες
ωρίμανση. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο εύπεπτο, αφράτο και εκεί που πρέπει, δηλαδή στις άκρες, τραγανό. Δικές μου αγαπημένες,
εκείνη με τα τέσσερα τυριά, η Diavoletta με το καυτερό σαλάμι, καθώς και η Manco li cani που στολίζεται με gorgonzola και βασιλικό.

Ρουμπέση 64, Νέος Κόσμος, τηλ. 211 1150602

Granello
Κρύβεται σε έναν μικρό, στενό πεζόδρομο παράλληλο της οδού Περικλέους. Εκεί ο Κυριάκος Λιοδάκης έβαλε έναν ξυλόφουρνο και άρχισε να ζυμώνει λεπτές, νόστιμες πίτσες, όπως κάνουν στη Νάπολη. Το ζυμάρι που φτιάχνει αποτελείται μόνο από προζύμι, αλεύρι και νερό. Το μυστικό του είναι ότι ξεκουράζεται για 48 ώρες προτού στολιστεί από υλικά που έρχονται είτε από την Ιταλία, είτε από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 11 διαφορετικές πίτσες, για όλα τα γούστα. Σας προτείνω την Piccante με το καυτερό σαλάμι, το μέλι με τσίλι και τον συνδυασμό παρμεζάνας-μοτσαρέλας, για τους τολμηρούς τη Vulcana με το ιδιαίτερο πικάντικο λουκάνικο ‘nduja, καθώς επίσης και την Bianca με μπουράτα, παρμεζάνα, σκόρδο, φρέσκο βασιλικό, ελαιόλαδο και μαύρο πιπέρι.

Περικέλους 18 Αθήνα, τηλ. 210 3226542

Κεντρίνα
Σε αυτή την πιτσαρία με το παράξενο όνομα το προζύμι που χρησιμοποιούν για να φτιάξουν το ζυμάρι είναι 52 χρόνων! Το εμπλουτίζουν με αλεύρι υψηλής θρεπτικής αξίας και νερό. Οι πίτσες στο Κεντρίνα (έτσι αποκαλούν τις μέλισσες στην Κέρκυρα), αν και είναι πληθωρικές με πολλά υλικά, δεν είναι καθόλου βαριές. Μπορεί η Cicciolina με λουκάνικο φυσικής ωρίμανσης από τη Δράμα, ‘nduja, τραγανά flakes κρεμμυδιού, καπνιστό μπούκοβο Φλωρίνης και μοτσαρέλα να τρομάζει, όμως είναι νόστιμη. Ενδιαφέρον έχει και η Negroni με gorgonzola, σπεκ, πράσινο μήλο, μέλι, μαυροσούσαμο και φινόκιο μαριναρισμένο σε χυμό πορτοκάλι, αλλά και η vegan εκδοχή με τα ψητά λαχανικά (πολύχρωμες πιπεριές, μελιτζάνα, κολοκυθάκι, κρεμμύδι), τις σταφίδες, το κουκουνάρι και το λάδι δυόσμου.

Λυκούργου 2, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6721129

Lollo’s Atene
Ίσως οι περισσότεροι να το γνωρίζετε από την Αντίπαρο, όπου η Σαμπρίνα και ο Στέφανο από τη Ρώμη έκαναν γνωστή την pinsa
romana (μοιάζει με την πίτσα, αλλά έχει πιο λεπτό και τραγανό ζυμάρι και οβάλ σχήμα). Από το 2018 πλέον τους βρίσκουμε και στο Χαλάνδρι χάρη στη συνεργασία τους με τους Αντώνη Ζωγράφου και Ορσα Ρεμπούσκου. Τι δοκιμάζετε εδώ; Σίγουρα μία από τις πέντε εκδοχές της Margherite (υπάρχει η κλασική, με μπέικον, με bufala, με prosciutto di Parma, με prosciutto arrosto). Επίσης την ενδιαφέρουσα Strega με μοτσαρέλα, πουρέ κολοκύθας, guanciale, gorgonzola, καθώς και την Nduja di Spilinga με το κρεμώδες πικάντικο σαλάμι.

Εθνικής  Αντιστάσεως 3Α, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6801040

Mario & Luigi The Eatalians
Λάτρεψα τα ζυμάρια του pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου από την πρώτη στιγμή που τα δοκίμασα. Είναι ανάλαφρα, αέρινα, γευστικά, όπως αρμόζει σε μια πίτσα.Το ιταλικό εστιατόριο των δύο ηρώων της Nintendo στην Ηλιούπολη φτιάχνει ένα διαφορετικού τύπου ναπολιτάνικο ζυμάρι με περισσότερη υγρασία, που ωριμάζει για περίπου 48 ώρες. Και όταν ψηθεί, παραμένει ελαφρύ, νόστιμο, αφράτο και ταυτόχρονα τραγανό. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την πίτσα Lolita που έχει μορταδέλα, φιστίκι Αιγίνης, ricotta και μοτσαρέλα, την απαλά καυτερή Anabella με‘nduja, παρμεζάνα, chili με μέλι και βασιλικό, καθώς και την Beatrice με το μοσχαρίσιο ραγού και τη ricotta.

Ελ. Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9957953

Bellagio
Στην Αγία Παρασκευή ψηλά, υπάρχει ένα μαγαζί με έναν όμορφο ψηφιδωτό, πολύχρωμο φούρνο. Από εκεί βγαίνουν λαχταριστές τραγανές οβάλ πίτσες που τρώγονται πολύ ευχάριστα. Υπεύθυνος για αυτές είναι ο Νίκος Δημητροκάλης (ιδιοκτήτης και chef του Dal Professore) που έχει επιμεληθεί και τον κατάλογο του Bellagiο. Ξεχωρίζουν η απλή αλλά νόστιμη Μαργαρίτα, όπως και η Pistacchio, με μορταδέλα, μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα και πέστο από φιστίκι Αιγίνης.

Αγ. Ιωάννου 82, Αγία Παρασκευή, τηλ.210 6000646

Napul’ é Italian Comfort Food
Η Μάγκυ Ταμπακάκη, την οποία οι περισσότεροι γνωρίσαμε μέσα από το «MasterChef», μαζί με τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τσίτσο διατηρούν ένα όμορφο ιταλικό εστιατόριο στη Βάρη. Λίγο μακριά για να πάει κανείς, όμως αξίζει τον κόπο το ταξίδι. Η πίτσα εδώ είναι αντρική υπόθεση, μια και την έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Φραντσέσκο. Χρησιμοποιεί προζύμι και αφήνει τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 48 ώρες πριν αρχίσει ξανά να την «ταλαιπωρεί». Η πίτσα Mαργαρίτα είναι βαθιά νόστιμη, η Μαρινάρα απλή και λαχταριστή, ενώ η Claudio με το παλαιωμένο προσούτο και με τα flakes από caciocavallo (ημίσκληρο ιταλικό τυρί) είναι σκέτη αμαρτία.

Βασ. Κωνσταντίνου 43, Βάρη, τηλ. 210 9655815

Valteziana
Μπορεί ένας φωτογράφος να φτιάχνει καλή πίτσα; Και όμως, στην περίπτωση του Μανουέλ Καπούρσο, αυτό ισχύει. Στο καλόγουστο, λιτό Valteziana, που έστησαν μαζί με τη Γεωργία Στρατάκη, στα Εξάρχεια, τα ζυμάρια ακολουθούν τη ναπολιτάνικη φιλοσοφία και ωριμάζουν για περίπου 48 ώρες προτού τα ψήσουν. Ολες οι πρώτες ύλες έρχονται από την Ιταλία – εκτός από το ελαιόλαδο και τη μαναβική. Δοκιμάστε την απλή Μαργαρίτα με τη νόστιμη σάλτσα ντομάτας και βασιλικού, εκείνη με τα κολοκυθάκια που συνδυάζονται άψογα με την εκρηκτική γκοργκοντζόλα, καθώς επίσης και την ιδιαίτερη, ελαφρώς καυτερή πίτσα μελουκάνικο, φρέσκο τσίλι και friarielli (χόρτα που θυμίζουν τα βλαστάρια της βρούβας).

Βαλτετσίου 41, Εξάρχεια, τηλ. 212 1073755

Dal Professore
Ο Νίκος Δημητροκάλης αγαπάει τα ζυμάρια. Τα έχει μελετήσει πολύ και ξέρει να τα δουλεύει καλά. Μάλιστα έχει φτιάξει και τη δική του signature συνταγή για πίτσα που έχει εκείνο το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα. Είναι αφράτη, ελαφριά, που φουσκώνει στις άκρες. Από τη μεγάλη ποικιλία που έχει στον κατάλογο του Dal Professore, σας προτείνω να δοκιμάσετε την Parmense με μοτσαρέλα, προσούτο και βασιλικό, τη Norcina που έχει σπανάκι, salsiccia και λάδι τρούφας και, αν σας αρέσουν οι πιο λιπαρές, την πίτσα καρμπονάρα με guanciale και λαχταριστή κρέμα πεκορίνο.

Πλ. Αγ. Δημητρίου, Κηφισιά, τηλ. 210 6109988

Δείτε επίσης:
Brunch σε 3 στέκια στου Ψυρρή και στον Κεραμεικό

5 καντίνες για όλες τις ώρες στον Πειραιά

Βόλτα στα vintage ζαχαροπλαστεία του Παλαιού Φαλήρου

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr