Θα μπορούσε να πει κανείς ότι παίζει κρυφτό και “χώθηκε” στην στοά της Λέκκας. Ίσως έτσι να δικαιολογεί και το όνομα του, που έρχεται από την παράφραση του παιδικού παιχνιδιού “peek a boo” -το κρυφτό στα αγγλικά. Όπως και να έχει, είναι ένα από τα πιο πρόσφατα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας, που δίνει έμφαση στον καφέ και στο πότο και όπως ήταν φυσικό, σπεύσαμε να το επισκεφθούμε.

Κανονικά, σαν λάτρης των κόκκων του καφέ θα έπρεπε να σας μιλήσω για αυτόν, όμως θα το αφήσω για την επόμενη φορά. Τώρα θα σας μιλήσω για τις ιστορίες που φτιάχνει ο bartender Νικόλας Μοσχονάς, εμπνευσμένες από τους καταραμένους ποιητές. Όχι δεν θα πούμε για δυσάρεστα πράγματα, αλλά για τα ποτά τους που φαίνεται ότι έχουν δουλευτεί αρκετά, έχουν concept και κάτι από την “πράσινη μούσα” (αψέντι) που έκανε τον καλλιτεχνικό κόσμο του 18ου αιώνα, ιδίως στην Γαλλία, να παραμιλά και να δημιουργεί.

IMG_9835

Με πολύ περιέργεια για το πώς ένα τόσο αλκοολικό ποτό μπορεί να συνδυαστεί σε κοκτέιλ, κάθισα στα ψηλά σκαμπό του bar περιμένοντας τον Νικόλα να κάνει παιχνίδι, ξεκινώντας με το “Les trois Boudets”, ένα τύπου aperitivo κοκτέιλ με ιταλικό λικέρ, λεμόνι, τόνικ και φυσικά αψέντι. Σερβίρεται με μια πολύ λεπτή φέτα αγγούρι, που δίνει όμορφη επίγευση σε κάθε γουλιά. Συνεχίσαμε με το “Le Tambourin”, το ποτό με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αψέντι. Αν και ανήκει στην κατηγορία των aperitivo από την συνήθεια που έχουν οι Γάλλοι να πίνουν αψέντι μεταξύ πέντε με οκτώ (L’ heure verte όπως το αποκαλούν), δεν ταιριάζει με τα άλλα λόγω της επιθετικότητας του. Δυνατό, με ευχάριστη γεύση από ανανά και συνάμα δροσερό χάρη στον δυόσμο, αφήνει στο στόμα μια αίσθηση γλυκάνισου.

IMG_9843

Αλλάζοντας και περνώντας στα signature, ο Νικόλας μου ετοίμασε μια παραλλαγή του Bloody Mary, το “Nina de Villard”, που δανείζεται το όνομά του από την ερωμένη του ποιητή Charles Cross. Εντυπωσιακό και καυτερό, περιέχει κονιάκ, ντομάτα, ένα σιρόπι φτιαγμένο από μπύρα με oyster sauce και rim από αλάτι και λαχανικά.

Το “Black Venus” που ακολούθησε ήταν μια διαφορετική Piña Colada με Pisco, κρέμα από καρύδα, σιρόπι ανανά και bitter βιολέτας, ενώ το “Man and the sea” ένα twist της διάσημης Paloma με συνδυασμό από tequila, mescal, αψέντι και γκρέιπφρουτ. Εκείνο όμως που μου τράβηξε την προσοχή ήταν το ποτό αφιερωμένο στον αινιγματικό ποιητή Arthur Rimbaud “I is Another”, όπου το mezcal και το Aperol εναρμονίζονται με νερό ντομάτας, δική τους μαρμελάδα ντομάτας, κόλιανδρο, φράουλες και αψέντι, δημιουργώντας ένα γλυκοκαπνιστό αποτέλεσμα χωρίς πολυπλοκότητες. Πότο που θέλεις να το απολαμβάνεις σιγά και για ώρα.

IMG_9846

Στο τέλος άφησα ένα πότο αντιθέσεων και συγκρούσεων, σαν την ιστορία του ποιητή Paul Verlaine και του παθιασμένου θαυμαστή του Rimbaud που καταλήγει στον πυροβολισμό του δεύτερου από τον ποιητή. Εδώ η cachaça, το pisco παντρεύονται με το αψέντι το τσίλι και ένα γλυκό σιρόπι πιπεριάς. Γλυκό και όξινο, καυτερό αλλά και απολαυστικό, αυτό το ποτό σου δίνει άλλη εντύπωση από αυτή που παίρνεις αφού το δοκιμάσεις.

Ολοκληρώνοντας την περιήγηση μου στο κόσμο των “καταραμένων ποιητών” με ξεναγό το Νικόλα, καταλαβαίνω γιατί αυτοί οι καλλιτέχνες και πολλοί ακόμα αγαπούσαν αυτό το πότο. Επίσης καταλαβαίνω πόσο καλός bartender είναι ο Νικόλας, που μπόρεσε να το εντάξει ομαλά στα ποτά του και να δώσει όμορφα κοκτέιλ που δεν απευθύνονται μόνο σε γερούς πότες αλλά σε όλο τον κόσμο.

info
Λέκκα 14, τηλ. 210 3219000.

Δείτε επίσης:
8 στέκια για ποτό και φαγητό σε στοές της Αθήνας

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr