Άνοιξε το 2015 στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ηρακλείου και από τότε, κάθε φορά που βρισκόμαστε στο Ηράκλειο, το επισκεπτόμαστε.

Ο ιδιοκτήτης του, Παναγιώτης Μαγγανάς, παράτησε το κλεινόν άστυ και επέστρεψε στο νησί του, για να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Να αναβιώσει την πραγματική κρητική κουζίνα σε ένα εστιατόριο υψηλής αισθητικής. Ανακατασκεύασε το παλιό αρχοντικό του καπετάνιου Πολυξίγκη, άφησε ενεργούς τους δαιδαλώδεις διαδρόμους και τους ενέταξε στον σχεδιασμό, έπαιξε με τις πέτρινες δομές και μια αίσθηση νεωτερικού φολκλόρ και δημιούργησε έναν χώρο τόσο θερμό και φιλόξενο όσο φαντάζεσαι ότι θα ήταν ένα παλιό κρητικό αρχοντικό.

Στο σέρβις συναντάς νέα παιδιά που ξέρουν τον κατάλογο καλά και είναι πρόθυμα να ερμηνεύσουν τα πάντα, η λίστα των κρασιών προτείνει τα άπαντα του κρητικού αμπελώνα και οι τιμές είναι τόσο φιλικές που οι νέοι της πόλης το επιλέγουν για την έξοδό τους, Σημαίνει αυτό ότι κάνει εκπτώσεις στην ποιότητά του; Το αντίθετο ακριβώς. Στο κτήμα του Παναγιώτη στο Χαρασό καλλιεργούνται τα φρέσκα λαχανικά που χρησιμοποιεί, τα κρέατα είναι νόστιμα, τα τυριά εξαιρετικά.

Θα ήταν άσκοπο να μπω σε μια παράθεση πιάτων τα οποία θα χαρακτήριζα όλα εξαιρετικά. Μπορώ όμως να πω ότι στο Πεσκέσι θα δοκιμάσεις μαναρόλια, ένα όσπριο που θυμίζει λευκό τετράγωνο μικρό κουκί, μαγειρεμένα στην κατσαρόλα ή φάβα από λαθούρι, σαλάτες με άγρια χόρτα που χάνεις τον αριθμό τους αν αρχίσεις να μετράς. Αρνάκι με ασκολύμπρους, ομελέτα με άγρια σπαράγγια, φρικασέ και άλλες κρητικές νοστιμιές μαγειρεμένες με τόση προσοχή και αγάπη που μόνο σε σπίτι άξιας Κρητικιάς μαγείρισσας μπορείς να βρεις.

Στα πιάτα προσθέστε τα ψητά που έρχονται κρεμασμένα σε τσιγκελάκια και καπνίζονται μπροστά σας με κρητικό φασκόμηλο και δημιουργίες όπως το κρητικό hot dog με ντόπιο λουκάνικο και χειροποίητη φρεσκοψημένη πίτα. Η τη λεπτή αρωματική μαραθόπιτα και τις χορτόπιτες.

Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 20-25€ το άτομο χωρίς ποτό και η συνολική εμπειρία είναι από τις καλύτερες που θα πετύχετε στην πόλη και ίσως σε ολόκληρο τον βόρειο άξονα του νησιού.

info
Καπετάν Χαραλάμπη 6-8, Ηράκλειο, Κρήτη, τηλ. 2810 288887. Κόστος: 20-25€ / άτομο.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr