Στο restaurant bar της οδού Απόλλωνος, οι αναφορές στην αρχαία ελληνική διατροφή συναντούν τον γαστρονομικό μοντερνισμό με τον πολύ ικανό σεφ Αντώνη Πεχλιβανάκη να ηγείται της κουζίνας.

Βρίσκεται κρυμμένο στα στενά του κέντρου της Αθήνας και όχι σε κάποια δημοφιλή περαντζάδα, ωστόσο, το σοβαρό γαστρονομικό προφίλ, τα καλοφτιαγμένα μαγειρικά κοκτέιλ και το προσεγμένο αλλά όχι επιτηδευμένο περιβάλλον, αποτελούν πολύ καλούς λόγους να το επισκεφτείτε. Ο σεφ, σε ένα ωραίο παιχνίδι με υλικά όπως κυνήγι, ιβίσκο, φαγόπυρο, ρεβίθια, βολβούς, ρίζες, ψάρι αλλά και εξαιρετικές κοπές κρέατος, μεταφράζει τη δική του οπτική μιας κουζίνας με σωστά δομημένη αισθητική βάση και «ψαγμένη» φιλοσοφία επιστρατεύοντας το μαγειρικό του ταμπεραμέντο σε μία value for money γαστρονομική εμπειρία. Το χειροποίητο ξεροτήγανο για παράδειγμα, με τρεις διαφορετικές μους από σύκο, πάστα ελιάς και μους φέτας, εμπνέεται από τον ακρατισμό, ένα από τα κύρια γεύματα στην αρχαία Ελλάδα, που αποτελούνταν από ψωμί, κρασί, σύκα και ελιές ενώ στην ίδια λογική κινούνται και άλλα πιάτα του μενού που περιέχει και ενδιαφέρουσες ωμοφαγικές προτάσεις.

Από τα ψάρια, δοκίμασα τον χειροποίητο σολομό Gravlax σε μια εξαιρετική εκδοχή με «πέπλο» από αγγουράκι τουρσί και πέρλες λεμονιού και συνέχισα επίσης με σολομό ποσέ, που ο σεφ σερβίρει με εσπούμα (αφρό) από ιβίσκο, πούδρα χαρουπιού και παγωτό από αβοκάντο με λάδι από τσίλι. Το ριζότο τους με ταλαγάνι, συκώτι πάπιας και λικέρ με βότανα και παλαιωμένο ουίσκι είναι ιδιαίτερο σε σύλληψη και νοστιμιά ενώ ως λάτρης των μανιταριών ομολογώ ότι θα αναζητούσα ξανά το umami-κό πιάτο με την ποικιλία από πορτομπέλο, King oyster, μορχέλες, φρέσκια τρούφα και πορτσίνι με πέρλες τρούφας που «σκάνε» πάνω στο ζεστό μίγμα των μανιταριών απελευθερώνοντας το χαρακτηριστικό άρωμά τους. Από ζυμαρικά ξεχωρίζουν το πληθωρικό γεμιστό ραβιόλι με κρητική και γίδινη γραβιέρα και μοσχαρίσια μάγουλα -από τις βασικές ατραξιόν του μενού- και τα πάκερι που ο σεφ γεμίζει με κιμά αγριογούρουνου, αρωματίζει με κακαόσπορο και τσίλι, και συμπληρώνει γευστικά με μπεσαμέλ παρμεζάνας και ντιξέλ μανιταριών. Ξεκάθαρη δηλαδή απάντηση στο ερώτημα του πώς το μπρουτάλ αποκτά φινέτσα… Όσο για επιδόρπια, είναι η υστερόγευση ενός καλού δείπνου και εδώ αξίζει να αφήσετε λίγο χώρο για να δοκιμάσετε έστω και ένα. Η μηλόπιτα αλλιώς είναι εντυπωσιακή οπτικά αφού σερβίρεται ως «μήλο» γεμιστό με κρέμα βανίλιας και τσάτνεϊ από μήλο και κραμπλ κανέλα.

Η μπάρα αποτελείται από μια ενδιαφέρουσα λίστα από μαγειρικά κοκτέιλ που συνάδουν με τη φιλοσοφία του μενού και φτιάχνονται με επιλεγμένα αποστάγματα αποτελώντας από μόνα τους λόγο επαναλαμβανόμενων επισκέψεων.

info
Απόλλωνος 22, Αθήνα, Τηλ.: 2110129376

Δείτε επίσης

GB Roof Garden: Υψηλή γαστρονομία με θέα την Ακρόπολη

Basegrill: Σταθερή αξία στην ποιοτική κρεοφαγία

«Kobra», το νέο «gastro-club» της οδού Ναυαρίνου

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr