Η κουζίνα του Μεξικού είναι γεμάτη χρώματα, εντάσεις, αρώματα και γεύσεις. Παίζει με το καλαμπόκι, το αβοκάντο, τις καυτερές πιπεριές, το λάιμ, τη σοκολάτα και φυσικά τον κόλιανδρο. Και όσο κι αν φαίνεται παράξενο, στα πιάτα της υπάρχουν ισορροπίες και ξεκάθαρες γεύσεις. Στην Ελλάδα φαίνεται να αγαπάμε πολύ αυτή τη λατινοαμερικάνικη κουζίνα, όσο κι αν δεν συμπαθούμε τα καυτερά. Έτσι, στην Αθήνα υπάρχουν πολλά μεξικάνικα εστιατόρια, που κάποια μπορεί να μένουν στο φολκλόρ της υπόθεσης, αλλά κάποια άλλα όχι. Εμείς σας προτείνουμε έξι που αξίζει να επισκεφτείτε είτε για την κουζίνα τους, είτε για την ατμόσφαιρά τους, είτε και για τα δύο.

Pueblo Chido
Οι Μεξικάνοι όταν θέλουν να πουν ότι κάτι είναι ωραίο, καλό, cool, χρησιμοποιούν την έκφραση «¡Que chido es!». Το εν λόγω μαγαζί δανείστηκε αυτή την έκφραση για να χαρακτηρίσει έτσι το σκηνικό του μικρού, όμορφου μεξικάνικου χωριού (pueblo) που στήθηκε στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Νέα Σμύρνη, τον περασμένο Σεπτέμβρη. Από την κουζίνα του βγαίνουν καλοφτιαγμένα πιάτα όπως το burrito loco (σας προτείνω να το ζητήσετε με το κοτόπουλο), το fajitas al pastor, χοιρινό με πολύχρωμες πιπεριές και ανανά, καθώς και το arrachera asada picanha, που ψήνεται στη σχάρα. Μπορείτε επίσης να παίξετε και με τα μαλακά ή τραγανά tacos που γεμίζονται με ξεψαχνισμένο χοιρινό, μοσχάρι, γαρίδες ή μανιτάρια. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον εδώ είναι οι σάλτσες πιπεριάς που φτιάχνουν: από μια ήπια πικάντικη με jalapeño, σε μια λίγο πιο έντονη με chipotle adobado έως μια δυνατή habanero και μια έξτρα καυτερή carolina ripper, που καίει διαβολικά και είναι για δυνατούς παίκτες. Τα churros με σοκολάτα και τα γλυκά nachos με ζάχαρη άχνη και πούδρα από ξηρούς καρπούς, που συνοδεύονται από παγωτό βανίλια, γκανάς σοκολάτας και καραμέλα γάλακτος, κλείνουν με «chido» τρόπο το γεύμα σας.

Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 24, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109323230

Dos Hermanos
Είναι από τα πρώτα μαγαζιά που μας σύστησαν τη μεξικάνικη κουζίνα και κοντεύει να κλείσει τα 30 χρόνια λειτουργίας. Η ατμόσφαιρά του αγγίζει τα όρια του φολκλόρ, χωρίς όμως να γίνεται υπερβολική. Η αυλή του μοιάζει με μεξικάνικη hacienda σε πολύχρωμους τόνους, με άνετες εμπριμέ μαξιλάρες, αρκετά φυτά, φωτάκια στις γλάστρες και μια προσωπογραφία της Φρίντα σε περίοπτη θέση. Τι να δοκιμάσετε εδώ; Φυσικά τα τραγανά nachos που τα φτιάχνουν οι ίδιοι και τα σερβίρουν με guacamole, τις πλούσιες quesadillas (λατρεύω εκείνη με τις καυτερές πιπεριές jalapeños), το chili con carne με κιμά, αλλά και μικρά κομματάκια από μοσχάρι, καθώς και τα huevos rancheros, αυγά σε κόκκινη πικάντικη σάλτσα, που οι Μεξικάνοι συνηθίζουν να τρώνε για πρωινό. Εξίσου νόστιμο είναι και το mole με τσίλι και σοκολάτα. O σεφ-ιδιοκτήτης Πίτερ Μαραγκός γνωρίζει πολύ καλά τα μυστικά αυτής της ιδιαίτερης σάλτσας την οποία σερβίρει με κοτόπουλο και ρύζι. Στα Δύο Αδέρφια, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά, μπορείτε να απολαύσετε μαζί με το φαγητό σας και πολλές margaritas που ετοιμάζει ο bartender Διονύσης Ζησιμόπουλος ή να διαλέξετε μία από τις 100 και τεκίλες που διαθέτουν στην κάβα τους.

Κυριαζή 24, Κηφισιά, τηλ: 210 8087906

Chilangos
Καθώς ανεβαίνετε τη λεωφόρο Μεσογείων προς την Αγία Παρασκευή, το πολύχρωμο σκηνικό του με τα τραπεζάκια έξω θα σας τραβήξει την προσοχή. Το Chilangos έχει στήσει τη δική του μεξικάνικη γιορτή και σερβίρει tacos, τεκίλες και προσεγμένα κοκτέιλ. Ξεκινήστε, λοιπόν, με nachos a la diabla, ένα βουνό από τραγανά nachos που σκεπάζονται από chili con carne και λιωμένο τυρί cheddar, τις κροκέτες από jalapeños που γεμίζονται με τυρί και συνοδεύονται με σάλτσα pico de gallo και τις flautas, φλογέρες με σιγομαγειρεμένο χοιρινό. Κάντε ένα διάλειμμα για να απολαύσετε μια κλασική παγωμένη margarita ή μία από τις παραλλαγές της που έχει ετοιμάσει ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, ο οποίος επιμελείται τη λίστα των ποτών. Συνεχίστε με κάτι πιο ιδιαίτερο, πιο ασυνήθιστο, τα tacos de chicharron, με tortilla από μπλε καλαμπόκι, γεμιστή με πανσέτα κονφί, guacamole, cheddar, φρέσκο κάκτο και pico de gallo, αλλά και το mole, με κοτόπουλο, καυτερή σάλτα από πιπεριές και σοκολάτα που έρχεται πάνω σε νιόκι με σάλτσα κολοκύθας. Τέλος, ζητήστε μια paloma, ένα κοκτέιλ με τεκίλα και grapefruit soda, και το κλασικό μεξικάνικο επιδόρπιο tres leches flan με σιρόπι καραμέλας.

Μεσογείων 258, Χολαργός, τηλ: 210 6536293

Amigos
Άνοιξε το 1995 στη Γλυφάδα και μετά από 12 χρόνια απέκτησε και ένα αδελφάκι στη Νέα Σμύρνη. Τα στοιχεία που κάνουν τα εστιατόρια Amigos να ξεχωρίζουν είναι το πολύ φιλικό και χαρούμενο περιβάλλον τους, οι παγωμένες margaritas που καταναλώνονται με τα λίτρα καθημερινά και το προσεγμένο μενού που πατάει στην tex-mex κουζίνα. Σας προτείνω να πάρετε τα nachos με το guacamole και θα διαπιστώσετε πόσο εθιστικά είναι καθώς πίνετε τις margaritas. Πολύ καλό και το burrito chili con carne, αρκετά καυτερό και νόστιμο. Ενδιαφέρον έχουν και τα albóndigas rojas, μεξικάνικα κεφτεδάκια που μαγειρεύονται σε αγαύη και σερβίρονται με καυτερή σάλτσα chipotle. Αν πάλι θέλετε να παίξετε με τα αμερικάνικα ορεκτικά, προτιμήστε τις παναρισμένες φτερούγες κοτόπουλου, τις τηγανητές ροδέλες κρεμμυδιού και τα μπαστουνάκια μοτσαρέλας.

Κύπρου 65Α, Γλυφάδα, τηλ: 210 8983167 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 70, Νέα Σμύρνη, τηλ: 210 9332220

Foinikas Cocina y Cocteleria Mexicana
Μοιάζει με χολιγουντιανό σκηνικό ταινίας. Χωρίς υπερβολές, είναι μια υπερπαραγωγή που σας βάζει αμέσως στο κλίμα της μεξικάνικης hacienda. Άνοιξε πριν από λίγο καιρό στο σημείο όπου βρισκόταν ένα από τα πιο δημοφιλή μαγαζιά της περιοχής. Ο κατάλογός του, εκτός από τα κλασικά μεξικάνικα tacos, burritos, fajitas, quesadillas, περιλαμβάνει και πιάτα όπως το χοιρινό φιλέτο στη σχάρα γεμιστό με ρύζι, pico de gallo, sour cream, σάλτσα τσίλι και φρυγανισμένη tortilla, το piña flank steak με φιλετίνια μοσχαριού, ρύζι, γλυκές πιπεριές και καραμελωμένο ανανά καθώς και λαχταριστά burgers. Βαρύτητα έχουν δώσει επίσης και στα κοκτέιλ, αφού τον κατάλογο έχει επιμεληθεί ο ταλαντούχος bartender Αλέξανδρος Γκικόπουλος. Σας προτείνω να δοκιμάσετε το Mexican colada με ρούμι και τεκίλα, την κλασική Paloma, αλλά και το νόστιμο Bloody Mary.

Ηρώων Πολυτεχνείου 76, Δάσος Χαϊδαρίου, τηλ: 210 5823221

Εl Catrin
Για να βρείτε τραπέζι εδώ είναι απαραίτητο να έχετε κάνει κράτηση από πριν. Πρόκειται για ένα μαζικό, νεανικό, μεξικάνικο εστιατόριο που έχει χαρούμενη ατμόσφαιρα και αξιοπρεπές φαγητό. Για να πάρετε μια ιδέα τι κάνουν στην κουζίνα τους, επιλέξτε μια ποικιλία με tacos. Ζητήστε το combo των τεσσάρων ή των οκτώ με chicken fajitas, chicken carnitas, brisket ψημένο σε μπίρα και chipotle con carne. Επίσης, το burrito el titan -όνομα και πράγμα-, που γεμίζεται με τρία διαφορετικά κρέατα, θα βάλει σε δοκιμασία τις αντοχές σας αν το παραγγείλετε μόνο για σας, κάτι που δεν σας συνιστώ. Προσωπικά, βρήκα ενδιαφέρον τη fajita με κοτόπουλο και πολύχρωμες πιπεριές. Από τις παγωμένες margaritas προτείνω εκείνες με το λεμόνι, και μάλιστα σε κανάτα των 500 ml.

Φοίβης 15, Γλυδάφα, τηλ: 210 8945002

Δείτε επίσης:

Street food στην έθνικ γειτονιά του Συντάγματος

6 αυλές στην Αθήνα για να πας το πρωί και να φύγεις το βράδυ

Δοκιμάσαμε και προτείνουμε: Παγωτό σε 10 διαφορετικά μαγαζιά σε όλη την Αθήνα

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr