Τις πρωτοποριακές ιδέες τις έχουμε ταυτίσει με τη γενιά των social media. Έλα όμως που εγώ τη συνάντησα σε έναν καφενέ της Ρόδου

Ο Ανδρέας Παπαστεργίου, παντογνώστης της τοπικής γεύσης και της σούμας, το 1913 το έβαλε σκοπό να φέρει internet, ταμειακή και πρόσβαση ΑΜΕΑ στον κλασικό παππουδίστικο καφενέ της Κρεμαστής. Και να στήσει μια κουζίνα που να μαγειρεύει σπιτικά το μεζέ του νησιού, να μαζεύονται όλοι να πίνουν τη σούμα τους, να κάνουν τα γλέντια τους, να φέρνει και ο καθένας το κατιτίς του.

460 μέλη είπαν το “ναι” στη φαεινή ιδέα, οι πόρτες άνοιξαν για όλους, τουρίστες και ντόπιοι κρέμονται καθημερινά από την κατσαρόλα της Ελένης που μαγειρεύει το ροδίτικο φακόρυζο, τα λόπια της Κατταβιάς, πιταρούδια όλο άρωμα από δυόσμο, ρεβίθια και ψητή καπνιστή μελιτζάνα με πλούσιο το μαϊντανό, καγιανά, ντολμαδάκια, ψαράκι άμα περάσει ο ψαράς και φέρει το φρέσκο, κάθε μέρα κι άλλες ξεχασμένες νοστιμιές της ροδίτικης κουζίνας. Σούμα από “άκουνο” αμοργιανό, ροζακί και αθήρι των ντόπιων ποικιλιών, παστά βουτυράτα και μυζήθρα από το μαντρί, κοινώς εκλεκτές νοστιμιές που αποκλείεται εσύ ο ξένος να ανιχνεύσεις στο τουριστικό νησί. Μια κοιτίδα χαράς αλλά και κοιτίδα ενός παλιού πολιτισμού που κινδυνεύει να χαθεί μέσα στην αλόγιστη ανάπτυξη.

info
Παραδοσιακό Καφενείο Συλλόγου Τρίτης Ηλικίας, Καλλιπάτειρας 94-96, Κρεμαστή, Ρόδος.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr