Όσοι φούρνοι κι αν μυρίσουν ο κόσμος δεν ξέρει πια να ξεχωρίσει το καλό ψωμί, καθώς σπάνια γνωρίζει πως πίσω από τη “φρέσκια” φραντζόλα μπορεί να κρύβεται μια ζύμη κατεψυγμένη, προψημένη και αφυδατωμένη, που πηγαίνει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο. Ψάξαμε και βρήκαμε, λοιπόν, μερικά φουρνάρικα της πρωτεύουσας που ξεχωρίσαμε για να μην πούμε το “ψωμί ψωμάκι”…

Πνύκα
Για τον συχωρεμένο τον κ. Δημήτρη Κότσαρη, το σωστό ψωμί είναι εκείνο που γίνεται μόνο με νερό και ελάχιστο αλάτι, με τις ίδιες προαιώνιες, σοφές συμβουλές. Και η οικογένεια συνεχίζει την παράδοση με το τεράστιο καρβέλι, λευκό ή ολικής, που είναι απλά “τροφή Θεών”. Δίπλα του, ψωμί με βότανα, με καλαμπόκι και φαγόπυρο και πολλά άλλα.
Πρατίνου 13, Παγκράτι, τηλ. 210 7251941 / Πετράκη 24, Σύνταγμα, τηλ. 210 3245162 / Τοσίτσα 26, Εξάρχεια, τηλ. 210 3812817

psomi2

Αρτόραμα
Σαράντα χρόνια φούρναρης από το Τέροβο των Ιωαννίνων, ο Δημήτρης Τζουμάκας -που κάνει καταπληκτικό προζυμένιο ψωμί σε διαφορετικές διαβαθμίσεις του ξινού- επιβεβαιώνει τον κανόνα που θέλει την Ήπειρο να βγάζει τους καλύτερους ψωμάδες. Την ίδια επιτυχία έχει και αυτό από καλαμποκένιο, το σικάλεως με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λιναρόσπορο και το μαύρο.
Αναστάσεως 125, Χολαργός, τηλ. 210 6511960

Κassiani
Τι να πρωτοπεί κανείς για το προζυμένιο ψωμί με ηπειρώτικη τεχνογνωσία του αρτοποιείου-ζαχαροπλαστείου Kassiani στην Πετρούπολη; Εκεί βρίσκετε ψωμί σικάλεως, ολικής, με 5 δημητριακά, Χαλκίδος, Μετσόβου, μπριός, κριτσίνια σε χίλιες γεύσεις αλλά και φοβερή γαλατόπιτα, κορμούς, κέικ, τάρτες κ.ά.
Ελ Βενιζέλου 129, Πετρούπολη, τηλ. 210 5019480

zumi1

Μαμά Ψωμί
Εδώ, όποιος πρόλαβε το ψωμί του πήρε. Κάντε κράτηση ή σπεύστε νωρίς για το πιο χειροποίητο ψωμί με βιολογικό αλεύρι από το Λυγουριό. Ξεχωρίζουν το ψωμί ολικής με ηλιόσπορο και λιναρόσπορο, το χωρίς γλουτένη και το ψωμί με πλιγούρι και φουντούκι που συνήθως βγαίνει κάθε Σάββατο πρωί. Την περίοδο που βγαίνει η νέα σοδειά καρυδιών έχουν και καρυδόψωμο.
Ζαχαρίτσα 42-44 & Ζίννη, Κουκάκι, τηλ. 210 9227686

Ρίζος
Κι εδώ ηπειρώτικη παράδοση, με σπεσιαλιτέ του μαγαζιού το ψωμί από γερμανικό αλεύρι ντίνκελ, σκέτο ή μαζί με κριθαρένιο αλεύρι -ένα ποίημα- αλλά και τα ντίνκελ κουλουράκια και τα κέικ, με αλεύρι που εισάγεται από το Κούλμπαχ της Γερμανίας. Στις νέες σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, και το βιολογικό ψωμί με βιολογικό αλεύρι, ψωμί με βρόμη αλλά και το φοβερό γερμανικό ψωμί του αθλητή που, μεταξύ άλλων, περιέχει αλεύρι ολικής, σίκαλης, ντίνκελ, καλαμπόκι, κριθάρι, κεχρί, κόκκινο τριφύλλι, λινάρι, φακή, αρακά, αλεύρι αμάρανθου και νιφάδες πατάτας!
Ματρόζου 12, Κουκάκι, τηλ. 210 9249527 / Αίμου 34 & Πρέσπας, Βοτανικός, τηλ. 210 3423446

zumi

Κολιός
Λαχταριστά καρβέλια ενός άλλου, αληθινού, προζυμένιου ψωμιού που ψήνεται στον ξυλόφουρνο, από τη Χαλκίδα ή το Κάτω Σούλι του Μαραθώνα, ψωμί αγιορείτικο και ζέας, καθώς και μια ατέλειωτη γκάμα από ελληνικό παξιμάδι, κουλουράκι ή αρτοσκεύασμα. Όλα σε ένα παντοπωλείο νέας γενιάς που εξελίσσεται αισθητικά φέρνοντας ταυτόχρονα και του πουλιού το γάλα στα ράφια του, κρατώντας χαμηλούς τους τόνους και τις τιμές.
Αθηνάς 35, Αθήνα, τηλ. 210 3241477

Απόστολος Βενέτης
Ίσως το νοστιμότερο ζυμωτό, ξινό προζυμένιο καρβέλι, με μαστιχωτή ψίχα και μεγάλες τρύπες. Πάρτε για κράτηση, γιατί γίνεται ανάρπαστο.
Σαρρή 13, Αθήνα, τηλ. 210 3211780

Betty’s Bakery
Ύστερα από 15 χρόνια στο χώρο της επικοινωνίας, η Ελισάβετ Κουλούρη αποφάσισε να ζυμώσει τα πιο ξεχωριστά, χειροποίητα ψωμιά και να τα φέρει στην πόρτα σου. Αληθινό ψωμί με οικολογική συνείδηση, με ανθό αλατιού και βιολογικό αλεύρι, ηπειρώτικο με συνταγή από το Πάπιγκο, γερμανικό με αλεύρι σίκαλης και κύμινο αρωματισμένο με κόκκινο κρασί, προζυμένιο ολικής που φουσκώνει για 18 ώρες, ψωμί με λεβάντα και θυμαρίσιο μέλι.
www.bettysbakery.gr, τηλ. 6944600896

Λυκαβηττός
Διάσημος για το γερμανικό, βαρύ μαύρο ψωμί του από γερμανικό και αυστριακό αλεύρι, ο παραδοσιακός φούρνος του Κολωνακίου φτιάχνει και ξινούτσικο μετσοβίτικο ψωμί, ωραία λαγάνα και εξαιρετικό σιμίτικο κουλούρι.
Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, τηλ. 210 7211348

psomi1

O φούρνος του παππού
Μαγικό βαρύ, ξινούτσικο προζυμένιο ψωμί με μαστιχωτή υφή, σε τεράστιο καρβέλι με τραγανή κόρα, λευκό ή ολικής, σαν να το έκανε η γιαγιά στο χωριό.
Αγ. Θωμά 34, Μαρούσι, τηλ. 210 6106670

La Petite Baguette
Ο Νίκος Μελαχροινός διαλέγει εξαιρετικά ψωμιά από σπίτι, το βαρύ, προζυμάτο από τα Βασιλικά, σίμιχτο, πολύσπορο και ολικής από ξυλόφουρνο, ψωμί ζυμωτό από το Βαρθολομιό, το καλύτερο κουλούρι Θεσσαλονίκης, σπιτικά κριτσίνια με τυρί και καρότο.
Ερυθρού Σταυρού 4, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6996644 / Κ. Βάρναλη 31, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6847504

Το καλό αλεύρι

*Aπό τους Μύλους Καρανίκα, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, το αλεύρι Κούλα παράγεται από την καρδιά του μαλακού, ελληνικού σιταριού σε ποσοστό 55%, χωρίς συντηρητικά. Ένα μαγικό αλεύρι με μικρή διάρκεια ζωής, για να το βρίσκεις πάντα ολόφρεσκο. Και ολικής και εξαιρετικό καλαμποκάλευρο.
*Το Γιαννιώτικο φτιάχνεται από διαλεχτή ποικιλία μαλακού σιταριού που καλλιεργείται στις ορεινές περιοχές του νομού Γρεβενών.
*Το Αγρόκτημα Αντωνοπούλου παράγει βιολογικό αλεύρι ζέας-από τον γνήσιο αρχαιοελληνικό σπόρο- αλεσμένο σε πετρόμυλο, και βιολογικό κίτρινο χωριάτικο αλεύρι, βρόμης και πολύσπορο.
*Ο Βιοαγρός έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία σε αλεύρια για δυσανεκτικούς, όλα βιολογικά: από καρύδα, κριθάρι, λινάρι, φαγόπυρο, κινόα, ντίνκελ, σίκαλη, δίκοκκο, αμύγδαλο, βρόμη και ρύζι.

Δείτε επίσης
Οι 4 καλύτεροι φουρνάρηδες στο Νότιο Πήλιο

Πώς να φτιάξεις καλό σπιτικό ψωμί και να γίνεις εξπέρ στο ζύμωμα