Βγαίνοντας από το Βόλο με κατεύθυνση τη νότια θάλασσα, όλοι οι φούρνοι θα σε σταματήσουν με τις ταμπέλες τους για τυρόψωμο και ελιόψωμο, τις σπεσιαλιτέ μας εδώ στο Πήλιο. Ζαλισμένος όπως είσαι από το ταξίδι της Εθνικής θα πέσεις σαν κοτόπουλο στον πρώτο τυχόντα που θα σου ανοίξει την όρεξη. Εγώ, όμως, θα σου δείξω τον ίσιο δρόμο, εκεί που μυρίζει αυθεντικό τυρόψωμο, προζυμένιο ζυμωτό ψωμί στον ξυλόφουρνο, αληθινές πίτες με σπιτικό φύλλο και τραγανό, σουσαμένιο σιμίτικο κουλούρι. Και χωρίς να παιδευτείς, αφού όλοι είναι πάνω στο δρόμο και τα βήματά σου.

agria

Το κουλούρι του Δαδάνη
Η Αγριά είναι το πρώτο χωριό βγαίνοντας από το Βόλο και πατρίδα της αγαπημένης ΕΨΑ. Απέναντι ακριβώς από το εργοστάσιο της ιστορικής λεμονάδας, ο Δαδάνης είναι η απαραίτητη στάση για το πρωινό σιμίτικο κουλούρι. Τραγανό, ζεστό, πλούσιο σε καλό, αρωματικό σουσαμάκι και με αέρινη ψίχα, μέχρι τις 12 το μεσημέρι έχει γίνει όνειρο απατηλό. Γι’αυτό, αν είναι να περάσεις αργότερα, πάρε τηλέφωνο για κράτηση. Ούτως ή άλλως, ο καλός οικογενειακός φούρνος έχει κατεβάσει ρολά ως τις 2, αφού ξεπουλάει σε χρόνο ντε-τε. Εδώ θα πάρεις και υπέροχο, ζυμωτό ψωμί με ήπια ξινό προζύμι. Αγριά, τηλ. 24280 91635.

katw-gatzea

Το ψωμί της Βαλεντίνας
Λίγο μετά την Αγριά, στην Κάτω Γατζέα, στο αριστερό σου χέρι, η Βαλεντίνα, με το χαμόγελο που λάμπει σαν αυγουστιάτικος ήλιος, φτιάχνει το πιο διάσημο προζυμένιο ψωμί στο Νότιο Πήλιο. Καλό αλεύρι, ήπιο ξινούτσικο προζύμι, παλιά οικογενειακή συνταγή, για ένα μεστό, βαρύ, νόστιμο καρβέλι που θυμίζει το παλιό σπιτίσιο ψωμί του ξυλόφουρνου, που γίνεται ανάρπαστο, γι’αυτό κι εδώ αξίζει να πάρεις για κράτηση. Πάρε όσο περισσότερο μπορείς, γιατί αφενός διατηρείται για μια εβδομάδα, αφετέρου επιβιώνει στην κατάψυξη. Εδώ αξίζει να πάρεις κι έναν καφέ για το δρόμο μαζί με μια από τις πίτες-μπαστουνάκια με το χειροποίητο φύλλο. Πλούσια, τραγανά, χωρίς περιττά λάδια, σε όλους τις κλασικές εκδοχές μιας πίτας. Κάτω Γατζέα, τηλ. 24230 22318 – 6972607359.

milies1

Το καλύτερο τυρο-ελιό-ψωμο το κάνουν οι Μηλιές
Το χειμωνιάτικο σπίτι μου είναι μερικά χιλιόμετρα από τις Άνω Μηλιές και τον φούρνο του Κόρμπα, στο δρόμο για Τσαγκαράδα. Στο πρωινό ξύπνημα, άμα μας μπει στο μυαλό το Κορμποτυρόψωμο, δεν λογαριάζουμε ούτε τις στροφές ούτε την απόσταση. Η διαφορά του, στα πλούσια υλικά, που δεν τσιγκουνεύονται τις ωραίες μαύρες ελιές και την καλή φέτα σε μεγάλα κομμάτια, στη χωριάτικη ζύμη που δεν τρίβεται, στο καλό ελαιόλαδο στη σωστή ποσότητα, να μην περισεύει στα χέρια, να μην καίει στο λαιμό. Εδώ μου αρέσει και το αφράτο ψωμί τους, αυτό με τη λεπτή, ανοιχτόχωρη κόρα και την αέρινη ψίχα, που είναι ιδανικό για βούτες και για σάντουιτς. Και οι δικές τους πίτες με σπιτικό φύλλο, σπανακόπιτα και τυρόπιτα του ταψιού. Μηλιές, τηλ. 24230 86219.

LAFKOS

Ο Φούρνος του Λαύκου
Ακόμη κι αν δεν συγκινηθείς από το παραμυθένιο άρωμα του φρεσκοψημμένου ψωμιού που λιγώνει το καλντερίμι, αξίζει να τον επισκεφτείς για το πανέμορφο οίκημα, που θυζίμει παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Όταν ετοιμαζόταν η διαδρομή για το τρενάκι του Πηλίου, ο Λαύκος προοριζόταν για σταθμός που δεν άνοιξε ποτέ. Έμεινε, όμως, το οίκημα, που έχει σχεδιάσει ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του γνωστού ζωγράφου. Μια αρμαθιά ξύλα στην πόρτα θα σε βάλει στο νόημα του παλιού ξυλόφουρνου, που μυρίζει ιστορία, ζεστασιά, χρώμα από πολύ παλιά. Αν είσαι τυχερός, θα δεις μπροστά σου όλη τη διαδικασία, τα στρογγυλά φρατζολάκια να φουρνίζονται ή να βγαίνουν ζεστά από την οικογένεια Δροσίτη, που επιμένει στην παράδοση. Στρογγυλά φρατζολάκια, ζυμωτό, σταρένιο, ελαφρύ ψωμί για όλα τα γούστα, που δεν μυρίζει προζύμι. Μένει ανοιχτά ως το βράδυ. Λαύκος, τηλ. 24230 65046.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr