Τι μπορεί να κάνουν μαζί ένας σεφ και ένας ψυχολόγος; Μα ένα φούρνο φυσικά, ο οποίος όμως δεν ψήνει ψωμί, αλλά τις πιο νόστιμες πίτες που έχεις δοκιμάσει.

Στον μικρό εξώστη η γειτονιά πίνει τον εσπρέσο της σαν μια παρέα, το πρωινό ραντεβού κάνει το Χαλάνδρι να μοιάζει με πλατεία του χωριού, η Αγ. Παρασκευής ένα κέντρο απόκεντρο, με μικρά μαγαζάκια, στην παρένθεση της κοσμικής κεντρικής πλατείας. Μέσα, τα ελάχιστα τετραγωνικά του Α λα γκρεκ με τα σεμεδάκια και τις καράφες της γιαγιάς, το παλιό πολύχρωμο νεοκλασικό πλακάκι και οι μπακιρένιοι δίσκοι σε γυρίζουν πίσω στη παλιά Ελλάδα, στα χειροποίητα σικαλένια και χαρουπένια παξιμάδια, στη ρακή από την Ιεράπετρα, στα κόλλυβα για πρωινό, στη λαδένια της Κιμώλου που βγαίνει ζεστή από το φούρνο, στις σπιτικές μαρμελάδες με δαμάσκηνο, κυδώνι και σύκο, στο κυδωνόπαστο.

Ο Κωστής Κωστάκης είναι σεφ, ο Γιάννης Πετρής ψυχολόγος. Νέα παιδιά που αποφάσισαν να ενωθούν και να αντιμετωπίσουν την κρίση με έναν διαφορετικό φούρνο, που ψήνει ολημερίς αλλά όχι ψωμί. Οι καταγωγές από την Κρήτη και την Άνδρο βάζουν τη συνταγή, όλα εδώ γίνονται χειροποίητα, κάθε μέρα και κάτι άλλο, ανάλογα με την έμπνευση του αφεντικού.

Τα πιο αγνά υλικά πλάθουν πιροσκί με πατάτα ή λουκάνικο, στριφτή τυρόπιτα, κυπριακή ταχινόπιτα, μικρασιατική πίτα σαν διπλωμένη κρέπα με μάραθο, με σπανάκι και τυρί ή με κιμά και τυρί, παρθενοπιτάκια με μαλακή ζύμη γεμιστά με ξινομυζήθρα, ανθότυρο και δυόσμο, σταφιδόψωμο, πεϊνιρλί και καταπληκτική κολοκυθόπιτα και πολύσπορη τυρόπιτα κουρού με ανθότυρο. Τα βουτήματα και τα κριτσίνια γίνονται με ζέα, με πετιμέζι και με χαρούπι, τα σοκολατάκια με μαλακιά ζύμη από μπισκότο και μερέντα και ο καφές ταιριάζει με ένα carrot cake ή ένα σπιτίσιο μπανόφι.

info
Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, τηλ. 211 0122071.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr