Επισκεφθήκαμε κρεοπωλεία που τιμούν το καλό κρέας και συγκεντρώσαμε τις προτάσεις τους για να στρώσουμε τα πιο πλούσια τραπέζια τη φετινή Τσικνοπέμπτη.

A.Farm
Το κρεοπωλείο της Αρκαδικής Οικολογικής Φάρμας, στην Άνω Γλυφάδα, είναι το κατάστημα που επισκέπτομαι κάθε φορά που θέλω να αγοράσω βιολογικό κρέας. Στα ψυγεία τους βρίσκουμε μοσχάρι, αμνοερίφια και χοιρινό, όλα αποκλειστικά βιολογικά, καθώς και διάφορα παρασκευάσματα, όπως μπιφτέκια και ρολά, που φτιάχνουν στο εργαστήριο του καταστήματος. Επίσης, διάφορες κοπές από βιολογικό μοσχάρι, όπως ribeye και ταλιάτα, βιολογικό παραδοσιακό γκιούλμπασι με πρόβατο, μοσχάρι, χοιρινό ή μείξη κρεάτων, φιλεταρισμένο μπούτι γίδας, ιδανικό για κοκκινιστό στη γάστρα, ρολά από κοτόπουλο, μοσχάρι ή χοιρινό, ρολάκια από αρνί, κοτόπουλο, γαλοπούλα ή κόκορα, καθώς και κότσι χοιρινό, αλλά και χοιρίδιο γάλακτος. Ακόμη, στο κατάστημα βρίσκουμε σουβλάκια από διάφορα κρέατα, χειροποίητα βιολογικά κεμπάπ και γύρους, παραδοσιακό χειροποίητο γκιούλμπασι στη λαδόκολλα, παραδοσιακό σπληνάντερο και φρυγαδέλι, χειροποίητο κοκορέτσι και λουκάνικα βουβαλίσια Κερκίνης, ριγανάτα.
Δ. Γούναρη 196 & Ιλίου, Άνω Γλυφάδα, τηλ.: 210 9646765.

Αφοί Αποστολόπουλοι
Η εξέλιξη του παραδοσιακού κρεοπωλείου που άνοιξε στο Νέο Ψυχικό το 1980 λειτουργεί από το 2015 σε διαφορετικό χώρο αλλά στην ίδια περιοχή. Τα ηνία έχουν αναλάβει οι γιοι του κ. Αποστολόπουλου που αξιοποίησαν τις βασικές γνώσεις της τέχνης του κρέατος εμπλουτίζοντάς τες με ό,τι νεότερο την αφορά. Τους επισκέπτομαι για τις μοσχίδες ελεύθερης βοσκής από τον Όλυμπο, αλλά και τις τόμαχοκ που ψήνω στα κάρβουνα σε ειδικές περιστάσεις. Παράγουν επίσης με ιταλικές τεχνικές αλλαντικά που συντηρούν σε ειδικό ψυγείο, ενώ ωριμάζουν και ειδικές κοπές. Στο κατάστημά τους μπορούμε να βρούμε και χοιρινό ρολό sirloin και ρολό από μοσχάρι, αρνάκι, κατσικάκι. Ακόμη, μπορούμε να πάρουμε σουβλάκια από διάφορα κρέατα, κεμπάπ, χειροποίητο κοκορέτσι και λεπτοκομμένα παϊδάκια από αρνί ή κατσίκι.
Αγίας Βαρβάρας 61, Νέο Ψυχικό (Αβάνα), τηλ.: 2106755322.

Carnicero Meat & Delicatessen
Στα 3 και πλέον χρόνια λειτουργίας του, το κρεοπωλείο-deli έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με τις premium προτάσεις που το καταρτισμένο προσωπικό του υποστηρίζει. Δημιουργίες από ελληνικά κρέατα με παραδοσιακές γεύσεις, όπως ρολά, εξοχικά, σουβλάκια, γύρο, αλλά και διεθνείς γεύσεις, όπως paupiettes, κοτολέτες πανέ, Black Angus burgers και πολλά άλλα είναι μερικά από όσα βρίσκουμε στις βιτρίνες του, ενώ εισάγουν και κρέατα υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο σε επιλεγμένες κοπές. Επίσης, διαθέτουν ποικιλία αλλαντικών από Ισπανία και Ιταλία, μεγάλη γκάμα τυριών καθώς και σάλτσες, μαρινάδες, αρωματικές μουστάρδες και τσάτνεϊ ξίδια και μείγματα μπαχαρικών για να τη συνδυάσετε με το φαγητό σας. Την επιμέλεια των προτάσεων έχει ο κρεοτέχνης Αντώνης Καραμαλέγκος, επαγγελματίας με σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και βαθιά γνώση του κρέατος. Το προτιμώ για τη σταθερή ποιότητα αλλά και τις έτοιμες παρασκευές τους, ενώ οι πιατέλες με συνθέσεις αλλαντικών και τυριών είναι εξαιρετικές. Ρωτήστε για το οινικό ταίρι των πιάτων που θα μαγειρέψετε. Στα ράφια τους θα βρείτε την απάντηση. Για τη σχάρα, μπορούμε να διαλέξουμε από μία ποικιλία από μπριζόλες Tomahawk, σπαλομπριζόλες και ταλιάτες, χειροποίητα μπιφτέκια, καλαμάκια και λουκάνικα.
Νέο Ψυχικό: Δημ. Βασιλείου 18, τηλ.: 2106770050 / Κηφισιά: Λεωφόρος Κηφισίας 322, τηλ.: 210 8015100.

Κρεοπωλεία Θανάσης
Οι βιτρίνες τους είναι γεμάτες με ποικιλία παρασκευών έτοιμων για ψήσιμο, όπως μοσχαρίσιο σουβλάκι με πιπεριές και ντοματίνια, χοιρινές βαρκούλες με τυρί και λαχανικά, ο πεντανόστιμος χοιρινός γύρος τους κ.ά. Στα κρεοπωλεία Θανάσης θα βρούμε, ωστόσο και premium κρέατα, όπως Rib Eye A5 Wagyu Ιαπωνίας, Picanha Black Angus Αμερικής ή Flank Steak Black Angus Αμερικής. Καλές επιλογές αποτελούν επίσης και τα κρέατα ξηράς ωρίμασης, όπως είναι το φιλέτο tenderloin ωρίμασης 30 ημερών, φιλέτο μόσχου σε brandy και το φιλέτο μόσχου σε Jack Daniel’s. Για τη σχάρα, μπορούμε επίσης να διαλέξουμε παϊδάκια από αρνί ή κατσίκι.
Καθημερινά, μετά τις 15.00, κάνουν και διανομή κατ’ οίκον αυθημερόν και μόνο εντός Αττικής.
Καματερό: Στρατάρχου Αλέξανδρου Παπάγου 115, τηλ. 210 2322488, Χαλάνδρι: Αριστοτέλους 87, τηλ. 210 6853914, https://www.kreopoleiathanasis.com/

Κρεοπωλείο «10»
Το κατάστημα του Δημήτρη Σάρου στη Βάρη βρίσκεται ψηλά στη λίστα μου με τα καλά κρεοπωλεία των νοτίων προαστίων και το επιλέγω συχνά όχι μόνο για τις ιδιαίτερες κοπές κρέατος που έχει, αλλά και για το ψαγμένο τμήμα μαναβικής με πολλά βιολογικά φρούτα και λαχανικά, καθώς και για τα deli προϊόντα του που συμπληρώνουν τις αγορές. Μας προτείνουν αγριογούρουνο, γουρουνοπούλα Τρικάλων και πάπια ολόκληρη ή φιλεταρισμένη. Ακόμη, μπορούμε να διαλέξουμε πικάνια μοσχάρι γάλακτος σε μαρινάδα σχάρας, Μοσχολέτες γάλακτος Tbone σε sauce κρασιού, μπιφτέκια βουβαλίσια, πολίτικο κεμπάπ, σπιτικός γύρος και σουβλάκια από διάφορα κρέατα, προβατίνα σε μαρινάδα σχάρας και σπιτικό ριγανάτο ή καυτερό λουκάνικο. Τέλος, από κοπές, μόνο κάποιες απ’ τις επιλογές είναι τα flank steak, tomahawk, κόντρα μπριζόλα γάλακτος και T-bone steak γάλακτος.
Λεωφόρος Αναγυρούντος 22, Βάρη, τηλ.: 210 9654610.

Κρεοτεχνείο Γεωργιάδης
Το πάλαι ποτέ παραδοσιακό κρεοπωλείο στο Πικέρμι από τις αρχές του 2010 μεταφέρθηκε σε νέα στέγη και συστήνεται πλέον ως ένα «κρεοτεχνείο» υψηλών προδιαγραφών. Ο ιδιοκτήτης, Λευτέρης Γεωργιάδης, δημιούργησε έναν χώρο πλήρως εξοπλισμένο, με κοπές και προϊόντα που ξεχωρίζουν για την άριστη ποιότητά τους. Είναι λίγο μακριά από τη βάση μου, ωστόσο αξίζει να τον επισκεφτώ για τις μαύρες γαλοπούλες Τυρνάβου, τις ειδικές παρασκευές όπως το Ribeye μαριναρισμένο με τρίχρωμα πιπέρια και τον πολύ καλής ποιότητας τυριά από Έλληνες παραγωγούς. Για την Τσικνοπέμπτη, μπορούμε επίσης να διαλέξουμε χειροποίητο φρυγαδέλι, σουβλάκια κόκορα, αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος βιολογικό φάρμας, ή μεταξύ μιας ποικιλίας από χειροποίητα λουκάνικα.
Λεωφ. Μαραθώνος 82, Πικέρμι, τηλ.: 210 6039870.

Τα καταστήματα Εuromarket τα εμπιστευόμαστε για την άριστη ποιότητα, τη μεγάλη ποικιλία και τις εξαιρετικές τιμές τους. Διαθέτουν και κρεοπωλείο και σάλα όπου σερβίρουν τα λαχταριστά ψητά τους. Για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης οι προτάσεις τους είναι πολλές και η μία καλύτερη από την άλλη. Από τα καταστήματά τους μπορούμε να προμηθευτούμε χειροποίητες σεφταλιές, αρνίσια παϊδάκια, χοιρινές μπριζόλες λαιμού και κόντρα, χοιρίδιο γάλακτος τέλειο για να μπει σε ξυλόφουρνο ή φούρνο, χειροποίητο κοκορέτσι και κεμπάπ.
Αγία Παρασκευή: Αγίου Ιωάννου 39, τηλ. 210 6399971/Γαλάτσι: Φυγαλείας 6, τηλ. 210 2931259/Αθήνα: Πανόρμου 67, τηλ. 210 6921522/Αγία Βαρβάρα: Ελευθερίου Βενιζέλου 27, τηλ. 210 5623975

Κυριακάκης
Το κατάστημα του Γιώργου Κυριακάκη, που μετρά περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στο κρέας, λειτουργεί από το 2008. Οι βιτρίνες του προσεγμένες, με ποικιλία από κοπές άριστης ποιότητας αλλά και κρεατοσκευάσματα έτοιμα να μαγειρευτούν στην κατσαρόλα ή τον φούρνο με πρωτότυπες συνταγές. Το χοιρινό κότσι σε λαδόκολλα, μαριναρισμένο σε μυρωδικά και ξανθιά μπίρα είναι από τα μεγάλα σουξέ του. Για τη σχάρα, προτείνουν τα έτοιμα πακέτα mix grill που έχουν ετοιμάσει για 4, 6, 8 και 10 άτομα, βιολογικά αρνίσια παϊδάκια, προβατίνα και τα λουκάνικα παραγωγής τους, όπως αυτά από βιολογικό μαύρο χοίρο, από χοιρινό με λιαστή ντομάτα και γραβιέρα και τα παραδοσιακά με πράσο.
Βασ. Σοφίας 56 & Ερμού, Μαρούσι, τηλ.: 210 6124644.

Μπούμπας
Το κρεοπωλείο των Μελισσίων έχει γίνει γνωστό για το καλό ηπειρώτικο κρέας που διαθέτει, από τον τόπο καταγωγής του δημιουργού του, Γιώργου Μπούμπα. Μοσχίδες δικής τους εκτροφής, αμνοερίφια, αλλά και μπριζόλες 45, 60 ή 90 ημερών ωρίμασης είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που προτείνω. Ακόμη, μπορούμε να διαλέξουμε ελληνική μπριζόλα μαύρου χοίρου, burger black angus Αμερικής, burger από ελληνικά βουβάλια, χειροποίητο κοκορέτσι και γαρδουμπάκια.
Κουντουριώτου 1, Μελίσσια, τηλ.: 210 6133019.


Φωτογραφία: William Faithful

Νάξια Επιλογή
Ο Αρτέμης Περιστεράκης είναι Αξιώτης ερωτευμένος με τον τόπο και τα προϊόντα του. Ασχολείται 10 χρόνια με τις τεχνικές ωρίμασης και ο θάλαμος πρωτεόλυσης κρέατος στον πάνω όροφο του κρεοπωλείου είναι από τα πρώτα πράγματα που μου πρότεινε να δω όταν τον επισκέφτηκα. Τα τελευταία χρόνια ο κ. Περιστεράκης παράγει, επίσης, ναξιώτικα κρασιά από λιγότερο γνωστές ποικιλίες, όπως Ποταμίσι, Μπαστάρδικο, Αυγουλάτο, Σταυροκυδωνάτο και Κουφόρωγο. Μπορούμε να πάρουμε κοπές από κατσίκι και αρνί ορεινής Νάξου, βόεια λουκάνικα απ’ την Απείρανθο, σταβλίσια σπαλομπριζόλα και παϊδάκια από αρνί και κατσίκι.
Κειριαδών 44, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3471540.

Ο Γιάννης
Το κρεοπωλείο της Καλλιδρομίου πουλάει κρέατα επιλεγμένα με προσοχή από τον Γιάννη Μαρόλη. Τον επιλέγω για την άριστη ποιότητα, την προσωπική εξυπηρέτηση, το ευγενικό χιούμορ αλλά και τη ροκ μουσική που παίζει όσο περιμένω να παραγγείλω. Εδώ υπερισχύουν τα ελληνικά κρέατα, βιολογικά ή μη, με τόπο καταγωγής και ονοματεπώνυμο κτηνοτρόφου. Η σύζυγος του Γιάννη, η Γωγώ, είναι πλήρως ενημερωμένη, υπεύθυνη για κάποιες από τις ιδιαίτερες παρασκευές και έχει πάντα μια πρόταση για κάθε περίσταση, όπως και τον καλύτερο τρόπο ψησίματος. Για τη Τσικνοπέμπτη μας προτείνουν μπριζόλες, παϊδάκια, κεμπάπ, πανσετούλες, κοντοσούβλια, μπιφτέκια και σουβλάκια από διάφορα κρέατα. Για μεζέ, διαθέτουν επίσης μεγάλη ποικιλία σε λουκάνικα, για να διαλέξουμε. Δίνουν και ωραίες συμβουλές για μαγείρεμα, να τους ακούσετε και δεν θα χάσετε.
Καλλιδρομίου 51 & Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ.: 210 3301230.

Παπούλιας
Ο κ. Παναγιώτης Παπούλιας μετρά 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκράτι και είναι από τους πρώτους που έμαθαν στην Ελλάδα τις γαλλικές κοπές προμηθεύοντας εστιατόρια όπως η Σπονδή. Στις βιτρίνες του βρίσκω ποικιλία από κρέατα ντόπια, κοτόπουλα συμβατικά αλλά και βιολογικά από τη Σπάρτη. Όταν κάνετε μια στάση εκεί αξίζει να δοκιμάσετε κάποιο από τα τυριά μικρών παραγωγών που φιλοξενεί σε ειδική βιτρίνα. Αν είστε τυχεροί, ανάλογα τη μέρα και την ώρα που θα επισκεφθείτε το κατάστημα, μπορεί να βρίσκεται εκεί και ο αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Βασίλης Μπέκας, ο οποίος θα σας προτείνει ακόμη περισσότερες επιλογές για την κάθε περίσταση.
Πύρρωνος 2, πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι, τηλ.: 210 7518000.

Παραδοσιακό Κρεοπωλείο Καφρίτσα
Ένα κρυμμένο διαμαντάκι που δύσκολα γνωρίζουν οι εκτός βορείων προαστίων. Κι όμως, το κρεοπωλείο της οικογένειας Καφρίτσα έχει πίσω του παράδοση πέντε γενεών στο κρέας. Στα ψυγεία του συγκεντρώνει εκλεκτά ελληνικά αρνιά και κατσίκια, χοιρινά, μοσχάρια, πουλερικά, αλλά και μοσχάρι ωρίμασης από τον δικό τους θάλαμο. Οταν το επισκέπτομαι, δεν παραλείπω και κάποια από τις παρασκευές τους, από αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια μέχρι χειροποίητα ντολμαδάκια και πίτες.
Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 12, Ν. Πεντέλη, τηλ.: 210 8047783.

Τάκης Μαγγίνας
Ρωτώντας έναν φίλο, κάτοικο Κηφισιάς, πού μπορώ να βρω καλό κρέας στα βόρεια, το κρεοπωλείο του Τάκη Μαγγίνα ήταν το πρώτο που μου σύστησε. Δεν ήταν δύσκολο να καταλάβω γιατί ξεχωρίζει, καθώς εκτός από ντόπια κρέατα, από τα Τρίκαλα και τη Νάουσα, στην γκάμα του περιλαμβάνονται επίσης μοσχίδες Ισπανίας και Black Angus Αμερικής και Αυστραλίας, ενώ διαθέτει και μεγάλη ποικιλία deli και κατεψυγμένων προϊόντων. Μπορούμε επίσης να πάρουμε κοντοσούβλι από κοτόπουλο ή χοιρινό, πανσέτες, χειροποίητη γαρδούμπα και κλέφτικο από χοιρινό ή διαλεχτά λουκάνικα, χοιρινά και μοσχαρίσια.
Αγίου Τρύφωνος 31, Κηφισιά, τηλ.: 210 8087036.

Το Κρεοπωλείον
Ο δεκαθλητής και βαλκανιονίκης Γιώργος Μανταλάρας ακολούθησε το οικογενειακό επάγγελμα, αλλά το έφερε στα μέτρα του δημιουργώντας ένα κρεοπωλείο-παντοπωλείο νέας γενιάς. Γνωρίζει τη σωστή διατροφή παρασκευές προσαρμοσμένες στα γούστα σας. Από εδώ προτιμώ για το καθημερινό τραπέζι το σνίτσελ από κοτόπουλο που πανάρει με παρμεζάνα και φρυγανιά ολικής άλεσης, τα στρουμπουλά γεμιστά μπιφτέκια με τυριά και λαχανικά ενώ πάντα ρίχνω κλεφτές ματιές στα ράφια, που βρίσκω προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών. Για τη Τσικνοπέμπτη μπορούμε να διαλέξουμε γύρο, καλαμάκια, κεμπάπ και μπιφτέκια από διαφορετικά κρέατα και χοιρινή μαριναρισμένη πανσέτα. Ακόμη, παϊδάκια προβατίνας και χοιρινή σπαλομπριζόλα.
Κερκύρας & Παξών 24-26, Κυψέλη, τηλ.: 210 8821616.

Φάρμα Μπράλου
Η φάρμα στον Μπράλο Φθιώτιδας δημιουργήθηκε από τον Δάμη Πειθή και χρειάστηκαν κάποια χρόνια προτού αποφασίσει να ανοίξει το 2012 το πρώτο κρεοπωλείο -πρατήριο ουσιαστικά- στην Κηφισιά. Στην γκάμα του βρίσκουμε παρασκευές που περιλαμβάνουν από μπιφτέκια και ποικιλία ρολών μέχρι ειδικές κοπές, όπως ribeye, striploin, Τ-Bone και τόμαχοκ, κρέατα ξηρής ωρίμασης (30 έως 90 ημερών) και άλλα προϊόντα της φάρμας. Ανάμεσά τους τα μοναδικά ελληνικής εκτροφής black angus, μαύρο χοίρο, πουλερικά, κατσίκια και αρνιά. Προσφέρουν επίσης μια εξαιρετική ποικιλία επιλεγμένων αλλαντικών δικής τους παραγωγής αλλά και ιταλικών, ενώ το προσεγμένο farm to table σύνολο συμπληρώνεται από τυριά, γιαούρτι και κρέμες που παράγουν με γάλα από τη φάρμα τους. Από έτοιμες παρασκευές εδώ βρίσκουμε παστίτσιο που χρειάζεται μόλις 20-25 λεπτά ψήσιμο, καθώς και πρώτης τάξεως πίτες όπως κιμαδόπιτες, κοτόπιτες, σπανακόπιτες και τυρόπιτες. Για τη Τσικνοπέμπτη, μπορούμε να διαλέξουμε χοιρινό μαριναρισμένο sirloin, σουβλάκια μαύρου χοίρου, χοιρινή πλεξούδα με καπνιστή πάπρικα, πανσέτες και μπριζόλες ελληνικού μαύρου χοίρου, σουβλάκια και burger black angus, σουβλάκια από μοσχάρι γάλακτος και ταλιάτα μαριναρισμένη με pesto βασιλικού.
Τατοΐου 73 & Χαριλάου Τρικούπη, Κηφισιά, τηλ.: 210 2713126 / Μηλιώνη 9, Κολωνάκι, τηλ.: 213 0455929/Λεωφόρος Ευελπίδων 145(Πρώην Βάρης Κορωπίου), Βάρη 166 72, τηλ: 210 890 0054

Φάρμα Χρονά
Με παράδοση σχεδόν σαράντα χρόνων στο κρέας και με τέσσερα καταστήματα στα νότια προάστια, η Φάρμα Χρονά είναι από τις πιο κλασικές επιλογές για τους κατοίκους της περιοχής. Από εκεί προμηθεύομαι συχνά κατσικάκι και αρνάκι γάλακτος από τη Νάξο, χοιρινό Νάουσας, αλλά και μοσχάρι Black Angus για πιο επίσημες περιπτώσεις, ενώ σε κάθε κατάστημα βρίσκω είδη delicatessen, μεταξύ των οποίων και δικά τους παραδοσιακά ζυμαρικά και κρασί.  Ακόμη, μπορούμε να επιλέξουμε Rib-eye Αργεντινής, Ουρουγουάης ή Αμερικής, Picanha Steak, ρολά κρεάτων και ντόπια κυνήγια.

Αλκυόνης 68Α, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210 9814222 / Αγίου Κωνσταντίνου 1, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8940715 / Ελ. Βενιζέλου 42, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9628198 / Βασ. Κωνσταντίνου 38, Βάρη, τηλ.: 210 8900077.