Λατρεύουμε τα προζυμένια ψωμιά τους, τα κρουασάν με τις δεκάδες στρώσεις, τα αφράτα μπριός. Oι φούρνοι που χάρισαν μια νέα άνοιξη στην τέχνη του ψωμιού, έχουν ξεφουρνίσει τα καλύτερα πασχαλινά τους…

Όταν ξεκίνησαν οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα αντέξουν μια μέρα. Οι Έλληνες, όμως, έχουν μάθει να τρώνε καλό ψωμί και αυτό είναι το χαρακτηριστικό των νέων φούρνων. Όχι ότι δεν υπάρχουν εξαίσια δείγματα παλιών φούρνων που σε πείσμα των καιρών, διατηρούν την τέχνη τους απαράλλαχτη, όμως οι νέοι φούρνοι έχουν την αγάπη και το πάθος μιας νέας γενιάς που μπήκε στο χώρο του ψωμιού για να επαναφέρει τη μνήμη. Την μνήμη του καλού ψωμιού.

Αυτός είναι και ο λόγος που όσοι στοιχημάτιζαν το τέλος τους τους μιμούνται πλέον συστηματικά –από τα καλά του χώρου- αλλάζοντας με αργά βήματα το χώρο του ψωμιού. Τα προζυμένια ψωμιά τους είναι μπεστ σέλλερ κάθε μέρα, τα πολύσπορα εξαφανίζονται πριν μπουν στις βιτρίνες και τα καρβέλια γίνονται ανάρπαστα. Και φέτος δίπλα στα ψωμιά μπαίνουν και όλα τα πασχαλινά. Έτοιμοι για παραγγελίες;

Οveroll Croissanterie
Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τα εθιστικά κρουασάν που κατέκτησαν την πόλη παρά το γεγονός ότι το οpening έγινε εν μέσω lockdown. Η ομάδα των τριών ζαχαροπλαστών, Άλκης Ζέρβας, Σπύρος Παππάς και Γιάννης Κικίρας, γνωρίζουν άπταιστα την τέχνη της φυλλοποίησης –εξ ου και τα κρουασάν τους είναι όνειρο!- και φέτος, αποφάσισαν να την εφαρμόσουν και στα πασχαλινά. Ειδικά, λοιπόν, για τη σεζόν θα βγάλουν από τη Μεγάλη Δευτέρα αντί για τσουρέκι, μπριός feuilleté με ζύμη μπριός και στρώσεις φύλλου κρουασάν. Επειδή θα βγει σε περιορισμένο αριθμό καλό είναι να κάνετε από τώρα τις κρατήσεις.

Πραξιτέλους 27, Αθήνα, τηλ.: 211 4198151

Brio
«Τα μπριός του Μetayer είναι αριστούργημα!», αυτό ακούει κανείς και δικαιολογημένα για τα ονειρεμένα μπριός με την γαλλική τέχνη του Jean-Charles Metayer με εύσημα σε μεγάλες διεθνείς κουζίνες, και του αδελφού του Sebastien. Και δίπλα στα κάθε είδους μπριός φιγουράρουν ατομικά τσουρεκάκια καθώς και το κλασικό τσουρέκι. Τίποτα το εξεζητημένο αλλά με όλη την αγάπη στη ζύμη που βάζουν και στα μπριός τους για αυτό και έχουν ήδη φανατικό κοινό.

Σολωμού 9, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 210 6728128

Kora
Mέχρι τις 4 έχουν εξαντληθεί τα ψωμιά και με το δίκιο αφού ο τρόπος που δουλεύουν το προζύμι τα κάνει εξαίσια. Και με την ίδια τέχνη φτιάχνουν και το τσουρέκι που το αφήνουν να ωριμάσει αποβραδίς και το εμπλουτίζουν με προζύμι που του δίνει αυτή τη μεστή γεύση. Και φέτος μπορείτε να το αγοράσετε μόνο του ή με το πασχαλινό χειροποίητο καλάθι που περιλαμβάνει τσουρέκι με μαχλέπι και άρωμα πορτοκαλιού, μια πλάκα σοκολάτας γάλακτος σε σχήμα αυγού με πέταλα από άνθη αραβοσίτου, βιολέτας, λεβάντας και καλεντούλας, δύο φυσικά κεριά κηρήθρας, ένα ανοιξιάτικο μπουκέτο και μια εξάδα κίτρινα αυγά ελευθέρας βοσκής στην χάρτινη συσκευασία. Καλό είναι να κάνετε προπαραγγελία στο κατάστημα, μέσω τηλεφώνου ή email. Παραλαβή από το κατάστημα ή αποστολή εντός Αθηνών.

Aναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3627855, www.korabakery.com

Betty’s Bakery
Δεν χρειάζεται να πούμε για τα ψωμιά της Ελισάβετ Κουλούρη που εγκαινίασε με πείσμα την τάση των νέων φούρνων. Ίσως αυτό που χρειάζεται –και αποτελεί μέρος της όλης φιλοσοφίας- είναι να μιλήσουμε για το γεγονός ότι κάθε κίνησή της έχει και ανθρώπινη προέκταση. Και αυτό το Πάσχα, για κάθε αγορά ψωμιού 40 ευρώ και πάνω μέχρι 28 Απριλίου θα σας στείλουν και ένα πασχαλινό μπουκέτο που αγοράζουν από την οργάνωση Power of a Flower που στηρίζει ανθρώπους με αναπηρία καλλιεργώντας λουλούδια στο κτήμα τους στον Μαραθώνα. Σπεύσατε γιατί διαθέτουν μόλις 100 μπουκέτα. Για να μάθετε περισσότερα για την Power of a Flower, www.thepowerofaflower.gr

τηλ.: 210 3424832, www.bettysbakery.gr.

Δείτε επίσης:

Πασχαλινό τσουρέκι: 1 ιστορία, 3 τέλειες συνταγές

Ένα λαμπρόψωμο και τέσσερα συνοδευτικά για το πασχαλινό μενού

Το αρνί χωρίς τη σούβλα: Πασχαλινές ιδέες για αρνάκι στο φούρνο ή στην κατσαρόλα

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr