Τα παντοπωλεία με συναρπάζουν. Έχουν τον τρόπο τους να με εντυπωσιάζουν με πράγματα που δεν τα βρίσκω εύκολα στα σουπερμάρκετ. Χάνομαι στα ράφια τους, κοιτάζοντας, ψάχνοντας και ανακαλύπτοντας. Κάτι ανάλογο μου συνέβη όταν βρέθηκα στο Terra Delicia στου Ζωγράφου.

1edited

Ο Λευτέρης Κοντομάρκος  και ο Σάκης Φράγκος είναι αδελφικοί φίλοι. Προγραμματιστές στο επάγγελμα που, όμως, τους αρέσουν στον πρώτο τα βότανα και στον δεύτερο ο καφές. Κάποια στιγμή σκέφτηκαν ν’ ανοίξουν ένα μαγαζί στην περιοχή που μεγάλωσαν, στου Ζωγράφου και να το γεμίσουν με όλα αυτά που θα ήθελαν να έχουν στα ντουλάπια των σπιτιών τους, αλλά δεν χωράνε. Αλλά και με πολλά άλλα που ανακάλυπταν κατά καιρούς στα ταξίδια τους. Όλα, όμως, θα ήταν ελληνικά. Στο κόλπο μπήκε κι άλλος ένας Σάκης (Κοντός στο επώνυμο) και η ομάδα του Terra Delicia συμπληρώθηκε.

4edited

Ο χώρος, χωρίζεται στα δύο. Νομίζεις ότι μπαίνεις σε δύο διαφορετικά μαγαζιά, αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα. Από τη μια θα συναντήσεις την μπάρα, όπου σου σερβίρουν τον παραδοσιακό espresso της Βενετίας Doge Rosso (το μοναδικό ίσως ξενόφερτο προϊόν που θα βρείτε) αλλά και ελληνικό καφέ. Από την απέναντι μεριά σε περιμένει το παντοπωλείο. Ένα ψυγείο γεμάτο με αλλαντικά (φοβερός καβουρμάς Sary) και τυριά (πιπεράτη Κρητική γραβιέρα, απαλό και κρεμώδες κατσικίσιο τυρί από τη φάρμα Μαλτέζος), ράφια με ζυμαρικά –και χωρίς γλουτένη-, παξιμάδια, σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού (κάπου πήρε το μάτι μου το γλυκό του κουταλιού μαυροκέρασο από την Οικοτεχνία Βοσκόπουλος που το έψαχνα καιρό τώρα), πλήθος από μπαχαρικά και βότανα (90 στον αριθμό παρακαλώ!), μπύρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες αλλά και ξηρούς καρπούς, υπερτροφές -πολύ της μόδας τελευταία- και αποξηραμένα φρούτα.

Αυτό, όμως, που μου τράβηξε την προσοχή είναι ένα ευρετήριο με όλα τα βότανα και τα μπαχαρικά που διαθέτουν, όπου τα βότανα έχουν ταξινομηθεί σύμφωνα με τις παθήσεις που θεραπεύουν, ενώ τα μπαχαρικά ανα συνταγή που χρησιμοποιούνται.

2edited

Κάθισα στα τραπεζάκια, που διαθέτει έξω και μου πρόσφεραν εκτός από ένα εσπρεσάκι και κατσικίσιο γιαούρτι –και αυτό από τη φάρμα Μαλτέζος- με σταφίδες, κάσιους, μήλο αποξηραμένο και κανέλα. Πρωινό κανονικό δηλαδή και γεμάτο ενέργεια. «Αν ερχόσουν μεσημέρι θα πίναμε ρακές, θα τρώγαμε ντάκο, κάτι ωραία παξιμάδια από χαρούπι, με χοιρινό καπνιστό απάκι και γραβιέρα Κρήτης», μου είπε ο Λευτέρης κι εγώ αμέσως έψαξα στο ημερολόγιο μέρα για να επιστρέψω.

info
Λ. Γεωργίου Παπανδρέου 59, Ζωγράφου, τηλ. 210 7752850.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr