Η διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Και όταν αυτή αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ανθυγιεινές τροφές, τότε η ανάπτυξη τους μπορεί είναι ελλιπής.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Nutrition» και είναι η πρώτη που διερεύνησε τις διατροφικές επιπτώσεις των ανθυγιεινών τροφών στα μικρά παιδιά που ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, η παγκόσμια εξάπλωση του junk food συνδέεται με την ελλιπή ανάπτυξη των παιδιών.

Η έρευνα διεξήχθη στην Κοιλάδα του Κατμαντού, στο Νεπάλ, σε 745 οικογένειες με παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 23 μηνών, όπου διαπιστώθηκε ότι όλα τα παιδιά κατανάλωναν junk food. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσα παιδιά προσλάμβαναν πάνω από τις μισές θερμίδες τους από σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αλάτι και λίπη, ήταν πιο κοντά από παιδιά ίδιας ηλικίας που κατανάλωναν σε μικρότερη συχνότητα τέτοιες τροφές. Επίσης, δεν είχαν επαρκή επίπεδα θρεπτικών στοιχείων που είναι ζωτικά για την ανάπτυξη τους, συμπεριλαμβανομένου πρωτεΐνης, καλίου, σιδήρου, βιταμίνης Α και ψευδαργύρου.

Τα συσκευασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι είναι υπερβολικά διαθέσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη υπάρχει αυξημένη ανησυχία για το ρόλο τους στην παιδική παχυσαρκία, ωστόσο η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτές οι τροφές μπορεί να έχουν και άλλες επιπτώσεις στα μικρά παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τονίζουν οι ερευνητές.