Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι τα παιδιά στην ηλικία των 2-5 ετών, που καταναλώνουν fast food, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας και κατάθλιψη μεγαλώνοντας.

Ειδικότερα, η νέα αυτή έρευνα, που διεξήχθη από το κολέγιο Dartmouth και που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatric Obesity υπογραμμίζει την ισχυρή σχέση μεταξύ των fast food που καταναλώνουν τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και της πιθανότητας ανάπτυξης παχυσαρκίας, αλλά και κατάθλιψης. Ανησυχητικό είναι το εύρημα, πως σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, σχεδόν το 25% των παιδιών ηλικίας 2 έως 5 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, αυτές οι καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο πολυάριθμων σωματικών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης λίπους στο συκώτι, του διαβήτη τύπου 2 και της κατάθλιψης.

«Ξέρουμε πια, ότι τα παιδιά που αυξάνουν σταδιακά το βάρος τους κατά τη διάρκεια των 2 με 5 ετών τείνουν να το επιδεινώνουν στην εφηβεία και στην ενηλικίωση έχοντας έτσι σημαντικές συνέπειες για την υγεία τους καθώς μεγαλώνουν και οδεύουν στην τρίτη ηλικία», λέει η επικεφαλής της έρευνας Jennifer Emond, PhD, MS, βοηθός καθηγητή βιοϊατρικής και παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Geisel στο Dartmouth. Μάλιστα, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει, ότι η πρόσληψη fast food είναι συνηθισμένη για τα παιδιά, καθώς περίπου το ένα τρίτο των παιδιών των ΗΠΑ καταναλώνουν fast food καθημερινά, το οποίο δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης fast food και εμφάνισης υπερβαρίας ή παχυσαρκίας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι, εάν η κατανάλωση fast food συμβάλλει ανεξάρτητα στην υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους σε τόσο μικρή ηλικία. Προκειμένου να σιγουρευτούν για αυτό, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 500 παιδιά προσχολικής ηλικίας (ηλικίας 3 έως 5 ετών) και τις οικογένειές τους στο νότιο Νέο Χαμσάιρ για έναν χρόνο. Το ύψος και το βάρος των παιδιών μετρήθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Οι γονείς ανέφεραν την εβδομαδιαία συχνότητα πρόσληψης fast food των παιδιών τους – από 11 εστιατόρια αλυσίδας fast food – σε έξι διαδικτυακές έρευνες που ολοκληρώθηκαν σε διαστήματα δύο μηνών.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι στην αρχή της μελέτης, περίπου το 18% των παιδιών ήταν υπέρβαρα και σχεδόν το 10% ήταν παχύσαρκα. Αξιοσημείωτο είναι, ότι περίπου το 8% των παιδιών αύξησαν το βάρος τους και κατατάχθηκαν στην κατηγορία των υπέρβαρων ή παχύσαρκων σε διάστημα ενός έτους. «Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, μπορέσαμε να απομονώσουμε την επίπτωση του φαγητού από άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα η σωματική δραστηριότητα, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ακριβώς τι συμβαίνει», εξηγεί η Emond. Τέλος, «τα ευρήματα από αυτή την έρευνα επισημαίνουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να προσαρμοστούν σε σωστές πολιτικές που μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση fast-food από τα παιδιά», καταλήγει η επικεφαλής της έρευνας.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr