Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής -με τους γονείς να δουλεύουν πολλές ώρες και τα παιδιά απασχολημένα σχεδόν όλη μέρα με το διάβασμα και τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες- επηρεάζουν μοιραία και τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας, με συνέπεια τα λάθη να είναι σχεδόν αναπόφευκτα. Ας δούμε, λοιπόν, τα 6 συχνότερα για να ξέρουμε και πώς να τα αποφύγουμε.

1. Μην το παρακαλάτε να φάει κι άλλο. Τα υγιή παιδιά, όπως και οι ενήλικες, τρώνε όταν πεινάνε και σταματούν όταν χορτάσουν. Δεν είναι σωστό να επιμένετε να φάει όσο εσείς πιστεύετε ότι πρέπει για να χορτάσει. Το μυστικό για να αδειάζει το πιάτο του είναι να του βάζετε κανονικές μερίδες και όχι τεράστιες. Επίσης, μην παρατείνετε το γεύμα περιμένοντας να τελειώσει και το παιδί μιας και πρέπει να μάθει ότι το γεύμα έχει χρονικά περιθώρια, δηλαδή αρχή και τέλος. Να ξέρετε ότι αυτή η τάξη στο τραπέζι θα το βοηθήσει να έχει γενικά τάξη στη ζωή του.

PAIDI

2. Μην του απαγορεύετε τελείως τα γλυκά. Η Μεσογειακή Διατροφή, το πλέον ισορροπημένο διατροφικό μοντέλο, επιτρέπει σε μικρές ποσότητες τα γλυκά, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να του τα απαγορεύετε πλήρως. Αφήστε που αν τους τα απαγορεύετε τελείως, υπάρχει η πιθανότητα να αυξήσετε έτσι την επιθυμία τους και να τα καταναλώνουν χωρίς μέτρο όταν δεν τα βλέπετε. Αν φοβάστε για τη ζάχαρη, φτιάξτε σπιτικά γλυκά αντικαθιστώντας ένα μέρος της ζάχαρης με μέλι.

3. Μην το επιβραβεύετε με γλυκά. Το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς είναι να επιβραβεύουν τα παιδιά τους είτε για τις επιδόσεις τους στο σχολείο και τη συμπεριφορά τους, είτε απλά επειδή έφαγαν όλο το φαγητό τους, δίνοντας τους κάποιο γλυκό. Το παιδί δεν πρέπει να συνδέσει τα γλυκά και γενικά το φαγητό με την επιβράβευση, καθώς υπάρχει κίνδυνος αυτό να το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή με δυσάρεστες συνέπειες για το βάρος του.

4. Μην το παρακάνετε με τα αναψυκτικά. Τα σημερινά παιδιά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών και γενικά ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη, όπως φρουτοποτά. Τα συγκεκριμένα ροφήματα το επιβαρύνουν με θερμίδες αλλά όχι με θρεπτικά συστατικά, ενώ η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί και σε αύξηση του βάρους. Μην αγοράζετε, λοιπόν, αναψυκτικά για το σπίτι και προτιμήστε να προσφέρετε στα παιδιά φρεσκοστυμένους φυσικούς χυμούς.

PAIDI-GONEIS

5. Μην του δίνετε το κακό παράδειγμα. Πώς μπορείτε να απαιτείτε από τα παιδιά να τρώνε λαχανικά ή ψάρι και να αποφεύγουν τα πολλά γλυκά όταν κι εσείς δεν κάνετε το ίδιο; Βάλτε στο δικό σας πιάτο και των παιδιών μεγάλη ποικιλία τροφών και σίγουρα δεν θα χάσετε!

6. Μην το ωθείτε στο συχνό τσιμπολόγημα. Όπως θα ξέρετε και οι ίδιοι, το τσιμπολόγημα οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του βάρους, κάτι από το οποίο κινδυνεύουν και τα παιδιά. Ακολουθήστε τον χρυσό κανόνα των 5 γευμάτων -3 κυρίως και 2 σνακ- και αφήστε τα τσιμπολογήματα κατά μέρος ή αλλιώς μην του πηγαίνετε κάθε 2 ώρες σάντουιτς και χυμό όσο διαβάζει και αποφύγετε τα τσιπς και τα συναφή την ώρα του παιχνιδιού ή μπροστά στην τηλεόραση.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr