Η πλατεία Αγίας Ειρήνης είναι μια από τις περιοχές του κέντρου που δεν συμπαθώ τόσο πολύ. Ή μάλλον να το θέσω διαφορετικά: είναι από τις περιοχές που έπαψαν να αποτελούν μια από τις επιλογές μου για διασκέδαση. Η κοσμοπλημμύρα των τελευταίων χρόνων την έκανε να χάσει κάτι από την παλιά της αίγλη και ο hipster χαρακτήρας της –όσο και αν είμαι ο ίδιος hipster ή να με χαρακτηρίζουν έτσι- δεν ήταν αρκετός για να με ξανακερδίσει. Όμως από την επόμενη εβδομάδα κάτι αλλάζει εκεί στη γειτονιά που φαίνεται να έχει «νόστιμο» ενδιαφέρον.

IMG_8992

Η ομάδα του γνωστού εστιατορίου Cookoovaya, κοινώς οι Κλεομένης Ζουρνατζής, Νίκος Καραθάνος, Περικλής Κοσκινάς και οι αδερφοί Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος, αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα την ιδέα που τους ένωσε. Ένα μοντέρνο, εναλλακτικό σουβλατζίδικο. Έτσι 3 χρόνια μετά και αφού το πρώτο εγχείρημα των πέντε chef έχει πάρει το δρόμο του, τολμούν να απομυθοποιήσουν το σουβλάκι και να του δώσουν μια πιο προσεγμένη και περιποιημένη εκδοχή. Αυτή που θα βρίσκουμε δηλαδή στο Hoocut.

Στο νεοκλασικό, λοιπόν, της πλατείας της Αγ. Ειρήνης στήθηκε ένα αρτοποιείο, ένα κρεοπωλείο και ένα μανάβικο. Όλα αυτά στο βάθος. Μπροστά τους ένας μεγάλος πάγκος και στα δεξιά οι ψησταριές. Όπως καταλαβαίνετε, όλα θα γίνονται μπροστά σας. Οι πίτες θα ετοιμάζονται και θα ψήνονται στο χώρο του αρτοποιείου, το κρέας θα κόβεται εκείνη τη στιγμή στο κρεοπωλείο, θα ψήνεται στη σχάρα και θα ψιλοκόβεται με ένα ειδικό μαχαίρι -θυμίζει mezzaluna- ενώ τα λαχανικά θα έρχονται από τα τελάρα του μανάβικου. Και όλα αυτά θα συγκεντρώνονται στο μεγάλο τραπέζι όπου θα μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές και θα γίνεται η σύνθεση τους.

IMG_8311

Για την ακρίβεια θα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα από 4 διαφορετικά κρέατα: χοιρινό, κοτόπουλο- τα κλασικά- μοσχάρι και προβατίνα, τα πιο σπέσιαλ θα λέγαμε. Τα 4 αυτά κρέατα θα σερβίρονται με τρεις διαφορετικούς τρόπους: με τον παραδοσιακό τυλιχτό τρόπο, ανοικτά σε μαλακή –πεντανόστιμη- πίτα από γιαούρτι και σε μερίδες πάνω σε τηγανητές πατάτες και με διάφορες σπιτικές σάλτσες. Φυσικά δοκίμασα όλους τους συνδυασμούς και εκείνο που με κέρδισε ήταν η προβατίνα. Τόσο νόστιμη που δεν τη χόρταινα. Φυσικά εδώ να πω ότι όλα τα κρέατα ήταν ζουμερά και καλοψημένα. Αυτό οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο κοπής που ακολουθούν και επιτρέπει στο κρέας να κρατήσει όλους τους χυμούς του. Δηλαδή, ο χασάπης στο βάθος το λεπτοκόβει οριζόντια, ο ψήστης το ψήνει για λίγο στη σχάρα και μετά με το ειδικό μαχαίρι το ψιλοκόβει. Όλη αυτή η διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με ό,τι ξέραμε για το σουβλάκι μιας και ακολουθεί μια αντιστρόφως ανάλογη διαδικασία.

Αυτό που ίσως θα σας τρομάξει είναι το μέγεθος. Όχι δεν πρόκειται για κάτι υπερβολικό. Ίσα ίσα το αντίθετο. Πιο μικρό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και νόστιμο. Θα έλεγα πως ό,τι χάνει σε μέγεθος το κερδίζει σε γεύση, γιατί πολύ απλά για να παρασκευαστεί χρησιμοποιούνται πολύ καλές πρώτες ύλες.

IMG_9319

Το Hoocut, που το όνομά του προέρχεται από το τσιγκέλι (hook) και την κοπή (cut), θέτει άλλες βάσεις στο “ενοχοποιημένο” σουβλάκι και το φέρνει ξανά στο επίκεντρο, απαλλάσσοντάς το από κάθε είδους προκαταλήψεις και φολκλόρ στοιχεία. Και μας αρέσει…

info
Πλ. Αγ. Ειρήνης 9, Αθήνα, τηλ. 210 3240026. Επίσημη πρεμιέρα: Δευτέρα 15/1.