Η interior designer που υπογράφει από το «Hungry Donkey» στο Λονδίνο και το «Beefbar» στη Μύκονο μέχρι το «Troufa» στο Μπαχρέιν και το «Izacaya» στο Κάιρο πιστεύει ότι ένας ωραίος περιβάλλων χώρος είναι το έκτο αστέρι κάθε πεντάστερης απόλαυσης.

Η interior designer Αφροδίτη Μπονάτσου υποστηρίζει ότι στους χώρους εστίασης βρίσκονται σε εγρήγορση όλες οι αισθήσεις. Έτσι για να αναδειχτούν σωστά οι γαστρονομικές δημιουργίες του σεφ, είναι απαραίτητος και ο κατάλληλος χώρος.

«Όταν μπαίνεις σε ένα εστιατόριο, η αισθητική του και η ατμόσφαιρα αναμφισβήτητα σε προδιαθέτουν. Η κριτική σε ένα μέτριο πιάτο είναι πιο επιεικής όταν το δοκιμάζεις σε ένα χώρο που σου αρέσει και σε κάνει να νιώθεις ευχάριστα. Όταν, δε, γεύση και υψηλή αισθητική εναρμονίζονται, έχει επιτευχθεί ο σκοπός. Ο πήχης βρίσκεται ψηλά. Αντίστοιχα, πολύ σημαντικό είναι το design και στους χώρους φιλοξενίας, ως προς την εμπειρία που προσφέρει στους επισκέπτες», επισημαίνει.


Izacaya, Κάιρο

Βέρα Αθηναία, τελείωσε την Ιταλική Σχολή και αποφάσισε να ασχοληθεί με την εσωτερική διακόσμηση. Τις σπουδές της στη σχολή Akto ακολούθησε ένα BA στο Middlesex University. Τελευταίος σταθμός της εκπαίδευσής της στο εξωτερικό το φημισμένο Central Saint Martins με ένα postgraduate diploma στο Fashion and Property Styling. «Το Λονδίνο αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για μένα καθώς είναι η Μέκκα πολλών πραγμάτων», λέει σήμερα.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα έχοντας διευρύνει τους ορίζοντές της εργάστηκε αρχικά ως freelancer interior designer. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2009, ίδρυσε μαζί με τον τότε συνεργάτη και πλέον σύζυγό της Κωνσταντίνο Κουνέλη το interior design studio «Stones and Walls». Αυτό τον μήνα συμπλήρωσαν 12 χρόνια επιτυχημένης πορείας, καθώς περισσότερα από 100 projects σε Ελλάδα και εξωτερικό φέρουν την υπογραφή τους. Τα περισσότερα αφορούν χώρους εστίασης, κάτι που τους αναδεικνύει σε experts του είδους.

Oπως αναφέρει στο «Gala»: «Η πρώτη μου δουλειά ήταν το Tribeca café στην οδό Σκουφά, στο Κολωνάκι. Eκτοτε έχω συνεργαστεί με διάφορους κορυφαίους chef της Αθήνας. Από τον Χριστόφορο Πέσκια και τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, μέχρι τον Πάνο Ιωαννίδη, τον Ντίνο Φωτεινάκη, τον Μιχάλη Κίκη… Είναι ωραίο μετά από ατελείωτες συζητήσεις να φτάνεις στην πηγή της δημιουργικότητάς τους. Ακούς τη μαγειρική τους φιλοσοφία, δοκιμάζεις πιάτα τους και σχεδιάζεις τον χώρο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια άκρως δημιουργική σύμπραξη».

Αγαπημένοι της χώροι στην Ελλάδα είναι τα «Giacomo» και «Natu» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά, το «Freud Oriental» στο Κεφαλάρι, το «Beefbar» στη Μύκονο και το «Ovio» στο κέντρο της Αθήνας.


Giacomo, Κηφισιά

Hungry Donkey, Λονδίνο

Στο πορτφόλιό της ανήκουν ωστόσο συμπεριλαμβάνονται και κάποια από τα διασημότερα εστιατόρια του κόσμου, τα οποία συχνά φιγουράρουν στις σελίδες του διεθνούς Τύπου. Ανάμεσά τους τα «Nola» και «Mythos» στο Ντουμπάι, το «Hungry Donkey» στο Λονδίνο, τα «Izacaya», «Mezcal» και «Gigi» στο Κάιρο και το «Troufa» στο Μπαχρέιν.

Ovio, Αθήνα

Τα πρότυπα αισθητικής και τα επόμενα projects
Τη ζωή της διακατέχει συνεχής έμπνευση. Συχνά το σπίτι μετατρέπεται σε γραφείο και το γραφείο σε σπίτι, με αγαπημένη της κρυψώνα τον προσωπικό της χώρο εκεί. Πώς περιγράφει η ίδια μια συνηθισμένη της ημέρα; «Δεν περιγράφεται σε μια παράγραφο», απαντά. «Οι απαιτήσεις της δουλειάς είναι υψηλές και το 24ωρο μοιάζει δευτερόλεπτα». Όταν επιστρέφει σπίτι την περιμένει η γάτα της. Τα καλοκαίρια έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει την ιδιαιτερότητα του γραφείου της, μια μυστική αυλή. «Η μπροστινή πλευρά που βλέπει στην οδό Κηφισίας είναι αυτή της έντασης, της βαβούρας της μεγαλούπολης. Η αποφόρτιση της έντασης γίνεται από την άλλη πλευρά, όπου ακούς τιτιβίσματα πουλιών και η θέα μοιάζει με εικόνα εξοχής, γεμάτη πράσινο και μονοκατοικίες», σημειώνει.

Της αρέσει να σχεδιάζει χώρους που άλλοτε βελτιώνουν σε λειτουργικό επίπεδο κι άλλοτε κάνουν απλώς αισθητικά πιο όμορφη την καθημερινότητα των ανθρώπων. Κάτι που στην εποχή που βιώνουμε έχει ιδιαίτερη αξία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια το τηλέφωνο στο γραφείο της χτυπά ασταμάτητα. Η επαγγελματική της ατζέντα είναι γεμάτη ραντεβού – πιθανά μελλοντικά projects. Αυτή την εποχή σχεδιάζει εκ νέου το εστιατόριο του Ekali club, έναν χώρο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, ξενοδοχεία στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Κύθνο και την Κεφαλονιά και κάποια εστιατόρια στην Αίγυπτο.

Skiathos Blue, Σκιάθος

«Τα ξενοδοχεία με ενδιαφέρουν όσο και οι χώροι εστίασης. Οι άνετες και ευχάριστες διακοπές είναι σημαντικό συστατικό του επιτυχημένου σύγχρονου time-out. Ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που η βαριά της βιομηχανία της ήταν, είναι και θα παραμείνει ο τουρισμός. Έχουμε ήδη αναλάβει τέτοιου είδους έργα που άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Οπως η ανακαίνιση του ξενοδοχείου “Rocabella” στη Μύκονο, η επιμέλεια κάποιων χώρων του “Branco” στο ίδιο νησί. αλλά και τα ξενοδοχεία “ΟMMA” και “Vedema” στη Σαντορίνη. Επίσης και το “Skiathos Blue” στη Σκιάθο».

Καθώς ανταλλάσσεις απόψεις μαζί της, συνειδητοποιείς ότι πρόκειται για μια επαγγελματία με ραφινάτο στυλ, που γνωρίζει από μόδα και επιλέγει συνειδητά το minimal look. Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη βιομηχανία της μόδας, χωρίς να υιοθετεί τις τάσεις. Προτιμά να τις προσαρμόζει στις δικές της ανάγκες. Αγαπημένα της fashion items αποτελούν τα jeans, τα casual πουκάμισα, τα σακάκια και τα ankle boots.

Πρότυπο αισθητικής για εκείνη μπορεί να είναι ένας χώρος, ένα αντικείμενο ή ένα πρόσωπο. Όπως το μουσείο της Ακρόπολης, η Lady Diana, η ταινία «Μεγάλες Προσδοκίες», ο κορυφαίος Έλληνας αρχιτέκτονας κι εκφραστής του μοντερνισμού Νίκος Βαλσαμάκης και ο fashion designer Giorgio Armani που παρά την εμπορικότητά του διατηρεί εδώ και χρόνια τα πρωτεία στην κομψότητα.

Βeefbar, Μύκονος

Η κουβέντα μας ολοκληρώνεται έτσι όπως άρχισε, με τα εστιατόρια: «Στα περισσότερα από τα εστιατόρια που έχω φτιάξει, έχω δοκιμάσει και την κουζίνα. Είναι υπέροχο να βλέπεις τις γεύσεις να δένουν όμορφα με τον περιβάλλοντα χώρο, με τις εικόνες που εισπράττεις· γεύση και όραση να λειτουργούν με αρμονία. Αυτό είναι το τέλειο. Η αισθητική του χώρου παίζει τον κυρίαρχο ρόλο. Η αρχή μας είναι ο προσεκτικός, ολιστικός σχεδιασμός και η προσοχή στη λεπτομέρεια για ένα αποτέλεσμα ξεχωριστής αισθητικής. Σε κάθε έργο ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα αφήσει μία μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του τόσο σημαντική όσο είναι η εμπειρία ενός υπέροχου γεύματος!».

ΠΗΓΗ: Περιοδικό GALA

Δείτε ακόμα:

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ο κοσμοπολιτισμός ζωντανεύει ξανά στην Αττική

To Beefbar επιστρέφει δυναμικά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Μυθικές γεύσεις στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr