Η Κάρλα Μπρούνι παραγγέλνει delivery ενώ ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο Γκάρι Κασπάροφ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Εμανουέλ Μακρόν κλείνουν τακτικά τραπέζι. Οι αδελφοί Μαυρομμάτη που μύησαν τους Γάλλους στην ελληνική κουζίνα τιμήθηκαν με αστέρι Michelin.

«Κάποια στιγμή ήρθε κάποιος στο εστιατόριο. Δεν γνωρίζαμε ποιος είναι, ούτε τις γνώσεις του πάνω στη γαστρονομία. Δοκίμασε όμως όλο το μενού και έπειτα ζήτησε να μπει στην κουζίνα. Εκείνη τη στιγμή αντιληφθήκαμε ότι δεν επρόκειτο για έναν οποιονδήποτε πελάτη. Μας ευχαρίστησε ευγενικά και έφυγε. Λίγο καιρό αργότερα λάβαμε την ενημέρωση για την απόκτηση του πρώτου μας αστεριού Michelin, γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Είμαστε το μοναδικό ελληνικό εστιατόριο εκτός Ελλάδας που αποσπά μια τέτοια διάκριση», μου αναφέρει ο Ανδρέας Μαυρομμάτης για τη σπουδαιότερη τιμή που μπορεί να αποδοθεί σε κάποιον που δραστηριοποιείται στον χώρο της γαστρονομίας. Τριάντα χρόνια σκληρής δουλειάς ήταν αρκετά ώστε τα τρία αδέρφια Μαυρομμάτη να καθιερωθούν στη Γαλλία, την πατρίδα της γκουρμέ απόλαυσης. Σήμερα αποτελούν υπερδύναμη στον χώρο της εστίασης στο Παρίσι – και όχι μόνο.

«Όταν μετοίκησα από την Κύπρο στη Γαλλία και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, αποφάσισα να προτείνω στους Γάλλους ελληνικές γεύσεις. Κάποιοι βρήκαν το εγχείρημα τολμηρό, εγώ όμως είχα αγάπη για τη δουλειά μου και διέθετα πείσμα για επιτυχία», λέει σήμερα ο Ανδρέας Μαυρομμάτης που σηκώνει στους ώμους του το βάρος της κουζίνας, καθώς τα άλλα δύο αδέλφια ασχολούνται με τις προμήθειες και το μάρκετινγκ. «Θυμάμαι φίλους να μου λένε ότι δεν είναι δυνατόν να σταθεί η δική μας κουζίνα σε μια χώρα με τόσο δυνατή γαστρονομική παράδοση. Είχα υπομονή, όμως, ήξερα να περιμένω». Αυτή τη στιγμή η οικογένεια Μαυρομμάτη διαθέτει εννιά καταστήματα delicatessen στο Παρίσι με τρόφιμα που παρασκευάζουν σε δικό τους εργοστάσιο και τέσσερα εστιατόρια που είναι μονίμως fully booked, με ένα μενού που μυρίζει Ελλάδα από μακριά. Ντομάτες γεμιστές, μελιτζάνες παπουτσάκια, ιμάμ μπαϊλντί, αρνάκι φρικασέ είναι κάποια μόνο από τα πιάτα που σερβίρουν.

«Πρόκειται για εξαιρετικούς μετρ της γεύσης», σχολιάζει κατά καιρούς η γαλλική «Liberation». «Οι Μαυρομμάτηδες μας έκαναν να βγάλουμε τις γαστρονομικές παρωπίδες και να αφήσουμε τους άσκοπους εγωισμούς από τους οποίους συχνά διακατεχόμαστε. Μια βόλτα να περάσει κάποιος από το κατάστημα της οδού Duphot στο Παρίσι θα καταλάβει. Δεκάδες προϊόντα σε εξαιρετικές συσκευασίες μας κάνουν όχι μόνο να γνωρίσουμε, αλλά και να λατρέψουμε την ελληνική κουζίνα. Πρόκειται σαφώς για την εκδίκηση του μουσακά».


Τα σερβίτσια από φίνα πορσελάνη φέρουν τη ζωγραφιά του Ζορζ Μουστακί

Ο Ανδρέας ήταν εκείνος που φοίτησε στη διάσημη σχολή μαγειρικής Gordon Blue, με το όραμα να συστήσει τη μεσογειακή διατροφή σε ένα κοινό που έχει ταυτίσει την υψηλή γαστρονομία με το βούτυρο και τη fresh crème: «Ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα “Μavrommatis Deli” πριν από τριάντα χρόνια στο Παρίσι ήθελα να απλώς να αποδείξω ότι η ελληνική κουζίνα δεν είναι μόνο το παστίτσιο. Σήμερα οι Γάλλοι γνωρίζουν ότι περνώντας το κατώφλι μας θα ευχαριστηθούν ωραίες γεύσεις. Οι Γάλλοι αγαπούν τους Έλληνες και την κουζίνα μας. Μπαίνουν στους χώρους μας και πριν ακόμα τους εξηγήσουμε τα πιάτα ξέρουν πολύ καλά τι να παραγγείλουν», λέει ο Ανδρέας Μαυρομμάτης χαμογελώντας. «Η ελληνική γαστρονομία διαθέτει πληθώρα γεύσεων που προκύπτουν από τα προϊόντα της μεσογειακής γης. Με τις γεύσεις μας θέλαμε να γνωστοποιήσουμε ότι η χώρα μας διαθέτει υπέροχες νοστιμιές χάρη στον ήλιο, στη θάλασσα και την εύφορη γη». Και τα τρία αδέρφια Μαυρομμάτη σπούδασαν στο Παρίσι. Ο Ανδρέας ασχολήθηκε από την αρχή με τη μαγειρική, ενώ ο Ευαγόρας και ο Διονύσης σπούδασαν Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων, αντίστοιχα. «Συνεργαζόμαστε αρμονικά, γι’ αυτό και έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο Ανδρέας είναι ο σεφ -ο καλλιτέχνης-, ενώ οι άλλοι δύο δημιουργούμε τις βάσεις για νέα πλάνα και θέτουμε την οικονομική βάση για να τα υλοποιήσουμε. Δουλεύουμε πολύ, αλλά ανταμειβόμαστε καθώς κατακτάμε την ευρωπαϊκή αγορά όλο και περισσότερο», αναφέρει ο Ευαγόρας.


Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γευμάτισε στο «Mavrommatis» κατά τη διάρκεια του φετινού Ρολάν Γκαρός

Τσιτσιπάς και Σαρκοζί σε διπλανά τραπέζια
H επιτυχία των αδελφών Μαυρομμάτη στη γαλλική πρωτεύουσα αποδεικνύεται από το εύρος των επιχειρήσεών τους. «Πριν από κάποια χρόνια μας ζήτησαν να λάβουμε μέρος σε έναν διαγωνισμό που θα μας έδινε τη δυνατότητα να μπούμε στις διάσημες “Galleries Lafayette”. Είχαμε άγχος, αλλά θεωρήσαμε την πρόταση πρόκληση. Μόλις δοκίμασαν τις γεύσεις μας γίναμε αμέσως δεκτοί. Έκτοτε, όπου ανοίγει κατάστημα “Lafayette” μας προτείνουν να μπούμε. Αυτό ακριβώς συνέβη και με το Βερολίνο», αναφέρουν.

Στα εστιατόρια «Bistrot Mavrommatis» και στο βραβευμένο με αστέρι Michelin «Mavrommatis Restaurant» διασημότητες από όλους τους χώρους τηλεφωνούν για να κλείσουν τραπέζι. «Για εμάς όλοι οι πελάτες είναι ίδιοι. Είναι γεγονός ωστόσο ότι αρκετοί VIPs περνούν καθημερινά την πόρτα μας για να απολαύσουν το ελληνικό μενού μας», σημειώνει ο Ανδρέας Μαυρομμάτης. «Η Κατρίν Ντενέβ λατρεύει τις γεμιστές ντομάτες, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ τις πίτες μας, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ το αρνάκι φρικασέ. Είναι συγκινητικό να βλέπεις τους Γάλλους να απαρνιούνται γαλλικές ετικέτες για χάρη ενός κρασιού από τη Σαντορίνη. Συνήθως διαβάζουν τα ονόματα κρασιών και δεν καταλαβαίνουν. Μας ζητούν να τους εξηγήσουμε λοιπόν με ποιο δικό τους μοιάζει», σημειώνει ο chef. Στο βιβλίο των επισκεπτών των εστιατορίων «Μαυρομμάτης» υπάρχουν επίσης ευχαριστήρια και υπογραφές από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Ζαν Λαγκ, τον χολιγουντιανό αστέρα Τζόνι Ντεπ, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά και τον προσφάτως πολιτογραφημένο Έλληνα Τομ Χανκς.


Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης με τον δήμαρχο του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι σταθερός πελάτης από φοιτητής

Από τους πιο τακτικούς πελάτες των εστιατορίων είναι ακόμη ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και ο Γιώργος Χωραφάς, φίλοι και οι δ;yο της οικογένειας Μαυρομμάτη εδώ και χρόνια. Oπως ήταν και ο αείμνηστος Ζορζ Μουστακί, ο οποίος κάποιο βράδυ πήρε έναν μαρκαδόρο και ζωγράφισε το πιάτο όπου έτρωγε. Έκτοτε το συγκεκριμένο σχέδιο έγινε ειδική παραγγελία και κοσμεί την πίσω πλευρά των σερβίτσιων Limoges στα οποία οι πελάτες των εστιατορίων απολαμβάνουν το δείπνο τους. «Ο Ζορζ ήταν μια συγκλονιστική προσωπικότητα που μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας», λένε με συγκίνηση.

Τα επιχειρηματικά πλάνα της οικογένειας Μαυρομμάτη επί γαλλικού εδάφους έχουν στεφθεί με απίστευτη επιτυχία, καθώς ο γαστρονομικός όμιλός τους περιλαμβάνει και ένα εργοστάσιο στα περίχωρα του Παρισιού για την παραγωγή ελληνικών προϊόντων και τυποποιημένων ελληνικών φαγητών, τα οποία και προωθούν στα σούπερ μάρκετ Monoprix και Carrefour. «Είναι πολλά τα ελληνικά προϊόντα που φέρουν το όνομά μας. Υπάρχει φέτα, γιαούρτι, λάδι, μέλι και χαλούμι με ετικέτα που έχει το όνομά μας. Τα προϊόντα μας μπαίνουν καθημερινά σε χιλιάδες γαλλικά σπίτια. Είμαστε υπερήφανοι καθώς μάθαμε στους Ευρωπαίους να τρώνε ταραμοσαλάτα. Παράγουμε 100 κιλά ταραμοσαλάτα την ημέρα», διευκρινίζουν. Εξίσου μεγάλη επιτυχία γνωρίζει και η σειρά με τα τυποποιημένα-έτοιμα φαγητά τους, την οποία ονόμασαν προς τιμή της μητέρας τους «Τhessalia».

Οι γεύσεις τους, είτε τις δοκιμάζει κάποιος στο σπίτι του, είτε στα luxurious εστιατόριά τους, αποκτούν όλο και περισσότερους φαν. Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο φετινό Ρολάν Γκαρός τα πιάτα τους απόλαυσε και ο ταλαντούχος τενίστας Στέφανος Τσιτσιπάς. Η Κάρλα Μπρούνι τηλεφωνεί συχνά για να στείλουν κάποια πιάτα delivery στο σπίτι: «Λατρεύει την κουζίνα μας», αποκαλύπτουν, όπως άλλωστε και το πρώτο ζευγάρι της Γαλλίας, ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν, που τους έχουν επισκεφθεί πολλάκις. «Έχουμε παράδοση στους Γάλλους προέδρους. Σαρκοζί, Ολάντ, Μακρόν μας προτιμούν σταθερά», λέει ο Ανδρέας, και ο Ευαγόρας συμπληρώνει: «Με τον Σαρκοζί μάλιστα μας δένει φιλία χρόνων. Επί προεδρίας του συγκαταλεγόμασταν σε εκείνους που τον επισκέπτονταν συχνά στα Ηλύσια Πεδία. Ακόμη και σήμερα τον βλέπουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο Σαρκοζί δεν αγαπά απλά τους Έλληνες, αισθάνεται βαθιά ευγνωμοσύνη για την προστασία που προσέφεραν οι Θεσσαλονικείς στην οικογένειά του στον πόλεμο του ’40. Συνηθίζει μάλιστα να αναφέρεται και στον εαυτό του ως Έλληνα. Συχνά θα τον ακούσεις να λέει: “Εμείς οι Έλληνες…”. Το συγκινητικό δε είναι ότι το εννοεί και στα δύσκολα παίρνει πάντα θέση υπέρ ημών».

Στη φωτογραφία ανοίγματος: Ευαγόρας, Ανδρέας και Διονύσης Μαυρομμάτης

Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr