Στο εργαστήρι της, το Choc Ο’ Rock στον Χολαργό, έχει στεγάσει τα τελευταία χρόνια την αγάπη της για τα γλυκά και διάγει την ευτυχέστερη και πλέον ψαγμένη εποχή της.

Ωρα να συστηθούμε σωστά και γλυκά με τη Ρένα Οροκλού. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, σε μια γειτονιά του Κορυδαλλού. Σε μια μονοκατοικία με αυλή, με λουλούδια και έπιπλα φερ φορζέ. Τα παιδικά της χρόνια ήταν απλά, με όλα τα καλά και τα λιγότερο καλά μιας ίσως συνηθισμένης μεσοαστικής οικογένειας. Καλοκαίρια στη θάλασσα, ποδήλατο, χτυπημένα γόνατα, παστέλ δωμάτιο, στολισμένα Χριστούγεννα, ένας καταπληκτικός μικρός αδελφός και όμορφα οικογενειακά τραπέζια. Είχε την τύχη να μεγαλώσει με μια υπέροχη γιαγιά που μαγείρευε ολημερίς και μια μητέρα που λάτρευε τη γνώση, το σινεμά και τη μουσική. Και μετά ο παππούς που διάβαζε όλη μέρα και κουβαλούσε τσάντες με φρούτα. Και ο μπαμπάς της, ο πιο μερακλής από όλους.

Είχατε διαφορετική επαγγελματική πορεία πιο πριν. Πώς προέκυψε η ενασχόληση με τη ζαχαροπλαστική;
Η επαγγελματική μου πορεία είναι σαν καρδιογράφημα. Ξεκίνησα να χώνομαι στις κουζίνες από μικρή, απ’ όπου και συχνά απομακρυνόμουν για να μη δημιουργήσω χαμό. Στην πορεία έζησα μια ζωηρή και λίγο βαριά εφηβεία. Μου άρεσε να γράφω. Σπούδασα δημοσιογραφία. Ασχολήθηκα λίγα χρόνια με αυτό. Ο ρομαντισμός μου με απέτρεψε από το να μείνω περισσότερο στον χώρο. Μετά, το γράψιμο με έφερε στη μουσική βιομηχανία, όπου έμεινα πολλά χρόνια στη διοργάνωση συναυλιών και εκδηλώσεων. Και κάπου λίγο πριν από την κρίση της μέσης ηλικίας, αποφάσισα να κάνω μια τεράστια αλλαγή και να καταλήξω σε αυτό που αγαπώ. Τα έφερα όλα ανάποδα. Ακούγεται κλισέ, αλλά ήταν και παραμένει πολύπλοκο και μαγικά δύσκολο.

Είστε αυτοδίδακτη, λοιπόν.
Ναι. Μελετώ και πειραματίζομαι καθημερινά. Θα ήθελα να έχω τον τρόπο να γυρίσω τον χρόνο και να σπουδάσω πράγματα που θα με έκαναν καλύτερη. Πάντα θέλω να πηγαίνω όσο πιο μακριά μπορώ.

Θα μοιραστείτε µαζί µας κάποιες πρώτες γευστικές αναµνήσεις;
Αναμφίβολα η μαγειρική της γιαγιάς μου, που ήταν σπουδαία και μαγείρευε με την καρδιά. Γλυκά δεν έφτιαχνε. Η προγιαγιά μου ήταν ζαχαροπλάστισσα, αλλά δεν την έζησα ποτέ! Οι πρώτες γευστικές αναμνήσεις είναι μερακλίδικα λαδερά, πίτες και μπισκότα που έφτιαχνε η μαμά, μελετώντας βιβλία μαγειρικής και οργανώνοντας παιδικά πάρτυ στα 70s. Αυτό που θα θυμάμαι πάντα, ταυτόχρονα υπέροχο και τρομακτικό, είναι ότι η μητέρα μου μας έλεγε -σε μένα και στον αδελφό μου- ότι το κέικ θα φουσκώσει μόνο αν είμαστε καλά παιδιά. Εμείς κολλούσαμε τη μουσούδα μας στον φούρνο για να δούμε πώς γίνεται ένα τόσο όμορφο πράγμα να μας προδώσει. Το κέικ συχνά δεν φούσκωνε. Εμείς κρυβόμασταν. Η μαμά απλά δεν ήξερε να φτιάχνει κέικ. Ποτέ δεν συμμορφώθηκε με την ακρίβεια μιας συνταγής.

Εχετε κάποια αγαπημένα γλυκά από τα παιδικά σας χρόνια, τα οποία φτιάχνετε και στο Choc O’ Rock Pastry Lab;
Μόνο κάποια κουλουράκια πορτοκαλιού από μια συνταγή της θείας μου, που πάντα μου θυμίζουν τόσο εκείνη όσο και τα παιδικά μου χρόνια.

Γιατί ζαχαροπλαστική και όχι μαγειρική;
Μου αρέσουν και τα δύο. Παρ’ όλα αυτά, στη ζαχαροπλαστική βρίσκω μια παραπάνω μαγεία και γοητεία. Και για κάποιο λόγο η ζαχαροπλαστική, όσον αφορά στο εκτελεστικό της κομμάτι, έβαλε στη ζωή μου δύο έννοιες που στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου αγνοούσα. Την ακρίβεια και την πειθαρχία. Μεγαλώνοντας τις εκτίμησα.

Πώς αποφασίσατε να ανοίξετε το δικό σας Pastry Lab; Δυσκολίες συναντήσατε ή συναντάτε ακόμα και τώρα;
Το μαγαζί το άνοιξα νιώθοντας ότι θέλω να γεράσω μέσα σε αυτό. Σαν το καταφύγιό μου. Συχνά εξαντλούμαι από την κούραση – και αυτό είναι μια μεγάλη δυσκολία. Αλλά οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι τα αδιανόητα πολλά έξοδα και η αίσθηση ότι τρέχεις στον τροχό του χάμστερ από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μέχρι να μπει ένα γλυκό στον φούρνο, να μυρίσει το βούτυρο και να τα ξεχάσω όλα. Και να δω τη χαρά και την ικανοποίηση στους πελάτες μας.

Ποια είναι η ταυτότητα των δημιουργιών σας;
Η φιλοσοφία είναι πολύ απλή. Τα γλυκά μας να είναι αληθινά, νόστιμα, καλοφτιαγμένα, φρέσκα και με την αίσθηση του σπιτικού. Του αγνού. Τίποτα ψεύτικο, προκατασκευασμένο, πλαστικό. Επίσης δεν δουλεύω πάνω σε πολύπλοκες τεχνικές – που δεν γνωρίζω κιόλας. Πάω με την έμπνευση και το συναίσθημα. Ο,τι δεν τρώω εγώ δεν το πουλάω και δεν το φτιάχνω.

Ποια υλικά αγαπάτε να δουλεύετε;
Το βούτυρο, τα εσπεριδοειδή, τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά και φυσικά τη σοκολάτα. Αλλά όχι σκέτη σοκολάτα χωρίς όλα αυτά.

Τι σας εμπνέει;
Ο καιρός, οι εποχές, τα ταξίδια, οι αναμνήσεις.

Οταν ετοιμάζετε ένα γλυκό νιώθετε…
Αν το ετοιμάζω πρώτη φορά, περιέργεια και ανυπομονησία. Συχνά τα βλέπω σαν μωρά.

Το styling παίζει ρόλο στο να επιλέξει κάποιος ένα συγκεκριμένο γλυκό; Εσείς δίνετε βάση στην παρουσίαση;
Σαφώς, αλλά και σε αυτό το κομμάτι επιμένω σε μια σχετική απλότητα.

Σκεφτήκατε ποτέ να τα παρατήσετε;
Σκέφτομαι ότι κερδίζω το Τζόκερ και βρίσκομαι σε δίλημμα. Και κάπου εκεί με βλέπω σε ένα μεγάλο παραθαλάσσιο σπίτι με μεγάλη κουζίνα, τα βιβλία συνταγών μου και ολοήμερα τραπεζώματα με τους ανθρώπους που αγαπώ. Επομένως ό,τι και να γίνει, δεν θα γλιτώσει κανείς.

Best seller pastries για τα οποία ο κόσμος θα έρθει ξανά και ξανά…
Τα New York Cheesecakes που κάνουμε σε πολλές παραλλαγές, το banoffee, τα τρουφάκια μας, τα κουλουράκια μας και όλα τα γλυκά που μπορούν να συνοδεύσουν τον καφέ ή το τσάι…

Τώρα τις γιορτές ετοιμάζετε κάποια γλυκά συγκεκριμένα, πιο γιορτινά;
Πάντα στην περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δουλεύουμε πάνω σε νέο γιορτινό μενού, που το ανακοινώνουμε και το εξηγούμε στους πελάτες ώστε να κάνουν τις παραγγελίες τους. Κάθε χρόνο στολιζόμαστε, φτιάχνουμε νέο packaging κ.λπ.

Αναγκαστήκατε να επαναπροσδιορίσετε τη φιλοσοφία και τις πρώτες ύλες σας μετά τα μέτρα λόγω πανδημίας;
Δεν κάναμε καμία αλλαγή όσον αφορά στις πρώτες ύλες και την παραγωγή. Αντιθέτως, κατά καιρούς βρίσκω και λίγο παραπάνω χρόνο και όρεξη να φτιάξω νέα πράγματα γνωρίζοντας ότι κάποιος θα τα απολαύσει στο σπίτι του, αφού δυστυχώς δεν έχει τη δυνατότητα να βγει έξω να διασκεδάσει. Τον πρώτο καιρό ήταν πολύ σκληρό και έπρεπε να το κατανοήσουμε. Τώρα και εγώ, αλλά και οι περισσότεροι, απλά αναμένουμε να περάσει όλο αυτό… Ωστόσο βλέπω πολλά οφέλη μέσα στο ζοφερό αυτό παρόν.

Τι όνειρα κάνετε για το μέλλον, επαγγελματικά και προσωπικά;
Η απάντηση είναι ίσως ίδια με αυτήν στην ερώτηση για το αν σκέφτηκα ποτέ να τα παρατήσω. Η εικόνα ενός μεγάλου τραπεζιού, με αγαπημένους ανθρώπους γύρω μου, φαγητό και ποτό, η θέα από μια βεράντα, ένας κήπος, γλυκά και φαγητά και ίσως περισσότερος χρόνος για μένα και τα ζώα που ονειρεύομαι να έχω πάντα δίπλα μου. Δεν μπορώ να διαχωρίσω το επαγγελματικό από το προσωπικό όραμα.

Να κλείσουμε με μια θετική σκέψη και γιορτινή ευχή;
Εύχομαι να μεγαλώσουμε όλοι με ποιότητα. Να κυλήσουν τα πράγματα απλά και ήρεμα. Να ξαναταξιδέψουμε και να αγκαλιαστούμε ξανά. Και να έχει και ο τελευταίος άνθρωπος στον πλανήτη φαγητό στο τραπέζι του.

info
Choc O’ Rock Pastry Lab: Βουτσινά 105, Χολαργός, τηλ.: 211 0122512

Δείτε επίσης

Pierre Dukan: O διαιτολόγος των διασήμων

Chef’s Table: Σωτήρης Ευαγγέλου (Makedonia Palace)

Chef’s Table: Κωνσταντίνα Βούλγαρη (Pelagos Seaside)

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr