Την τελευταία φορά που έφαγα ένα τραγανό, μυρωδάτο μπισκότο μου άφησε ωραία επίγευση στο στόμα αλλά όχι κάποια τροφή για σκέψη. Συνήθως στο καλό ζαχαροπλαστείο που θα πας, θα το βρεις βουτυράτο, θριφτό, ευωδιαστό. Απο την άλλη, στο σπίτι θα εξασκήσεις τη ζαχαροπλαστική σου δεινότητα ακολουθώντας κατά γράμμα τη συνταγή από κάποιο βιβλίο ή ενός food blogger, με το ίδιο πιθανότατα γευστικό αποτέλεσμα, αλλά η ιστορία που έχει να πει θα τελειώσει με την τελευταία μπουκιά. Δηλαδή η ζαχαροπλαστική είναι αποκλειστικά για δημιουργίες που μπορούν να καταναλωθούν; Εκτός από το στόμα, το μάτι δεν έχει το δικαίωμα να “χορτάσει”; Να γεμίσει με εικόνες, χρώματα, να φανταστεί; Ακόμα κι αν πρόκειται για μια απλή γλυκιά δημιουργία.

Θεωρώ πως έχει, και πολύ μάλιστα, γιατί η ζαχαροπλαστική είναι έρωτας και ο έρωτας από το μάτι πιάνεται. Κάπως έτσι λειτουργεί και η διττή αγάπη της Χρυσής Μουράτ Σεβαστιάδου για τη ζωγραφική και τη ζαχαροτεχνία. Με εντυπωσίασε το Post της στο fb με ένα ανοιξιάτικο μπισκότο-ελεφαντάκι που στην αρχή με μπέρδεψε – νόμιζα πως κοιτούσα μια οβάλ επιφάνεια ή κάποια επίπεδη πέτρα ζωγραφισμένη στο χέρι. Σαν να βρήκα πάνω σε ένα μπισκότο -αληθινό καµβά την ανάγκη της να το ζωντανέψει, να το αφήσει να πει µια ιστορία. Το µπισκότο όπως δεν το είχα ποτέ φανταστεί! Υποθέτω πως η κουζίνα της μοιάζει με ατελιέ και εκεί έχει στεγάσει τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες που μαρτυρούν μια συγκινησιακή σύνδεση των γλυκών όχι με τις πιο παράνομες απολαύσεις αλλά με την τέχνη και τη δημιουργικότητα.

Τα υλικά που χρησιμοποιεί; Η αγάπη, η φαντασία, η επιμονή στη λεπτομέρεια. Σε αυτά τα βασικά υλικά, προσθέτει αλεύρι, ζάχαρη, αυγά, βούτυρο και πολύχρωμες ιδέες. Στη συνέχεια, ακολουθώντας στάδια διαδικασίας όπως και στην τέχνη -τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη μορφοποίηση, τη ζωγραφική-, προσθέτει στον καμβά διακοσμητικά στοιχεία από ζαχαρόπαστα, royal icing, βρώσιμο χαρτί βάφλας (wafer paper), χρώματα ζαχαροπλαστικής, βρώσιμα λουλούδια, πέρλες, σοκολάτα, φύλλα χρυσού και βάζει τις τελευταίες πινελιές, επιθυμώντας το τελικό δημιούργημα (τούρτα ή μπισκότο) να ικανοποιεί αισθητικά και γευστικά. Το μόνο πρόβλημα; Δεν θα θέλετε να τα φάτε. Θα θέλετε να τα βάλετε σε κορνίζα και να τα κρεμάσετε στον τοίχο σας ή να διακοσμήσετε την κουζίνα σας!

Who is who
H Χρυσή Μουράτ Σεβαστιάδου είναι ζαχαροτέχνης. Γεννήθηκε και δραστηριοποιείται στην Πάτρα. Η σχέση της με τη διακοσμητική ζαχαροπλαστική ή ζαχαροτεχνία ή sugar art ξεκίνησε από μια προσωπική ανάγκη έκφρασης. Με αγάπη για την τέχνη και όνειρο να γίνει ζωγράφος, θέλησε να δώσει στα γλυκά της μορφή, να διακοσμήσει μια τούρτα, ένα μπισκότο ή ένα μπισκοτόσπιτο με τέτοιον τρόπο ώστε η τελική δημιουργία να μπορεί «να πει μια ιστορία», να αποτελέσει ένα μικρό, γευστικό έργο τέχνης, να αγγίξει την ψυχή των ανθρώπων και να γίνει κομμάτι του δικού τους γευστικού παραμυθιού. Η πηγή της έμπνευσής της είναι η καθημερινότητα: η ζωή, η φύση, μια εικόνα, μια μουσική, μια γιορτή και πρωτίστως η τέχνη. Οι επιρροές της προέρχονται από τις τάσεις και τις τεχνοτροπίες που κυριαρχούν ή χρησιμοποιούνται στην τέχνη και στη διακόσμηση. Το vintage και το ρουστίκ είναι τα αγαπημένα της στιλ, αλλά πολλές φορές προσδίδει σύγχρονο, ρομαντικό ή βιομηχανικό ύφος σε μια δημιουργία της, ανάλογα με τις ανάγκες του project της. Εκτός από μπισκότα και υπέροχες τούρτες η Χρυσή αγαπά τα μακαρόν, αυτά τα μαστιχωτά μπελαλίδικα γλυκάκια που φτιάχνει σε διάφορες εθιστικές γεύσεις. Μάλιστα, κατέκτησε την 3η θέση στον 4ο διαγωνισμό «Goût de France – Good France» που διοργάνωσε η Γαλλική Πρεσβεία για το «Καλύτερο Ελληνικό Μακαρόν 2018».

Οι στόχοι και οι φιλοδοξίες της; Όπως δηλώνει η ίδια:
“-Να ανταποκρίνομαι στις δημιουργικές προκλήσεις με έμπνευση και φαντασία, φτιάχνοντας signature γλυκά, που η αισθητική, τα αρώματα και οι γεύσεις τους να δίνουν χαρά στους ανθρώπους
-Να μοιράζομαι γλυκά μυστικά δημιουργικότητας που θα ενταχθούν σε ένα πλαίσιο παρουσίασης τεχνικών κατασκευής μπισκότου, τούρτας και μακαρόν υπό μορφή σεμιναρίων.
-Να γίνομαι καθημερινά η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου.”

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες δημιουργιών της, ακολουθήστε τη Χρυσή στα social media:
Instagram: Chrisi Murat https://www.instagram.com/chrisimurat/?hl=el
Facebook: Χρυσή Μουράτ https://www.facebook.com/profile.php?id=100010547077586

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6977041208.

Δείτε επίσης:
Χάρης Παπαλίτσας: Το σωστό ψωμί είναι τέχνη

Ο Νίκος Θωμάς μιλά για τη νέα μαγειρική εκπομπή Cook Beef

Ειρήνη Τζώρτζογλου: Η Ελληνίδα νικήτρια του βρετανικού «MasterChef»

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr