Με ένα αστέρι Michelin για το λονδρέζικο εστιατόριο Pied à Terre, ο βραβευμένος σεφ Ασημάκης Χανιώτης, μια από τις μεγάλες ελπίδες της νέας γενιάς, μιλά για το δικό του Λονδίνο, τα Χριστούγεννα που θυμάται και μια Αθήνα που κρατά πάντα στην καρδιά του…

Η συνέντευξη θα είχε θέμα ένα οδοιπορικό στο γιορτινό Λονδίνο με τον βραβευμένο σεφ Ασημάκη Χανιώτη. Οι εξελίξεις, όμως, τρέχουν με γοργούς ρυθμούς και τα εστιατόρια έκλεισαν στη βρετανική πρωτεύουσα πριν καλά καλά ανοίξουν.

Και η αλήθεια είναι ότι είναι πάντα χαρά να μιλά κανείς με τον Ασημάκη Χανιώτη, μια από τις μεγάλες ελπίδες της γαστρονομικής σκηνής, με ένα αστέρι Michelin για το βρετανικό εστιατόριο Pied à Terre.

Πριν σχεδόν μια δεκαετία, λοιπόν, ο Ασημάκης φεύγει για το Λονδίνο, όπως και πολλοί Έλληνες της γενιάς του -σήμερα είναι 30 ετών- κυνηγώντας το όνειρό του. Γίνεται section chef το 2012 στο Pied à Terre, ένα από τα βρετανικά εστιατόρια που καθορίζουν το ρεύμα της δημιουργικής κουζίνας στο Λονδίνο και το 2017 αναλαμβάνει πλέον ως executive chef.

Ένα χρόνο αργότερα έρχεται η καταξίωση με τη βράβευσή του με ένα αστέρι Michelin, ο νεαρότερος σεφ στο Λονδίνο, διάκριση που διατηρεί τόσο το 2019 όσο και το 2020. Ο βρετανικός τύπος ασχολείται εκτεταμένα με την περίπτωσή του, το vegan μενού του κατοχυρώνει για το εστιατόριο τον τίτλο «No 1 vegan tasting experience» στη Μεγάλη Βρετανία -κάτι που εκτιμούν πολύ στο Λονδίνο που έχει ισχυρό vegan κοινό- και ο ίδιος αναδεικνύεται ένας από τους 30 πιο επιτυχημένους στη βρετανική εστιατορική σκηνή κάτω από τα 30.

Υποστηρίζοντας μια νέα ευρηματική μαγειρική, με ισχυρό το γαλλικό στοιχείο αλλά και εμφανείς ελληνικές και βρετανικές επιρροές, σερβίρει στους Βρετανούς αβγά καγιανά δίπλα σε χοτ ντογκ από σκωτσέζικο wagyu beef και γαλλική μπουγιαμπέσα μαζί με γλώσσα Dover!

Λίγο πριν τις γιορτές ο Ασημάκης Χανιώτης μιλά για τα φετινά, ιδιαίτερα, Χριστούγεννα και για τις δυσκολίες που βιώνει η εστίαση.

Πώς είναι φέτος το Λονδίνο; Πώς διασκεδάζει ο κόσμος και πώς προσαρμοστήκατε στο Pied à Terre;
Προφανώς και είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος. Ανοίξαμε για ενάμιση μήνα τον Σεπτέμβριο. Επειδή νοικιάζουμε ένα τριώροφο κτίριο δεν είχαμε πρόβλημα να λειτουργήσουμε και δεν χάσαμε τραπέζια αφού υπάρχει ο χώρος που ορίζει το κράτος. Μέσα Οκτωβρίου κλείσαμε και ανοίξαμε πάλι 2 Δεκέμβριου για να ξανακλείσουμε στις 15, μια εβδομάδα νωρίτερα από την καθορισμένη των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι το Λονδίνο μετρά πολλά θύματα ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τον κίνδυνο…

Τι θα προτείνετε φέτος τα Χριστούγεννα στους Βρετανούς;
Ειδικά για τη γιορτινή περίοδο θα πρότεινα γαλοπούλα ελευθέρας βοσκής από μια φάρμα στη Σκωτία με πουρέ από παστινάκι και ένα κλασικό γαλλικό pâté en croûte.

Τυπικά χριστουγεννιάτικα πιάτα που σάς θυμίζουν πάντα Λονδίνο;
Στην Αγγλία κάνω πάντα γαλοπούλα με ελληνικές επιρροές. Γεμιστή με ψιλοκομμένα συκωτάκια, κάστανα, ρόδι, ρύζι και μυρώνια με ένα όμορφο ψήσιμο για να είναι ζουμερή, βραστά λαχανικά και άφθονο mulled wine.

Τι είναι για εσάς ελληνικά Χριστούγεννα; Πώς τα γιορτάζατε; Ποια τα οικογενειακά φαγητά που σας φέρνουν ακόμα δάκρυα στα μάτια;
Οικογένεια, φωνές, κάλαντα, τζάκι, ρακομελο, κουραμπιέδες. Όλα αυτά μαζί με αγαπημένα πρόσωπα σε ένα τραπέζι γεμάτο φαγητά και ποτά, γλυκά και τυριά. Η μητέρα μου θα έκανε συνήθως μπούτι χοιρινό γεμιστό με δαμάσκηνα στο φούρνο, τυριά και αλλαντικά πάντα στο τραπέζι, κάποιο είδος ζυμαρικού γκρατέν, μια σαλάτα με ρόδι και ξηρούς καρπούς και στο τέλος δίπλες.

Πώς θα γιορτάσετε φέτος τα Χριστούγεννα;
Θα είμαι στην Αθήνα για να τα περάσω άλλη μια φορά με την οικογένεια μου, τους φίλους μου και τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους.

Δείτε περισσότερα: pied-a-terre.co.uk, asimakischaniotis.co.uk

Δείτε επίσης: 

Αυτό είναι το νέο τριάστερο εστιατόριο του Λονδίνου

National Geographic: To Λονδίνο είναι η καλύτερη γαστρονομική πόλη του κόσμου

Ο οίκος Prada ανοίγει νέο ζαχαροπλαστείο στο Λονδίνο

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr