Ο οινολόγος και γενικός διευθυντής της Σεμέλη Οινοποιητική Α.Ε. συστήνει τα πολυβραβευμένα κρασιά του κτήματος, μιλάει για την επιτυχημένη εμπειρία οινοτουρισμού και κάνει μια πρόβλεψη για το μέλλον.

_IGP8039_40_41_42_HDR

Πόσα κρασιά παράγει η Σεμέλη, ποιο θεωρείται εμπορικά η κορωνίδα του Κτήματος και ποιο το αγαπημένο σας;
Στο οινοποιείο μας παράγουμε 17 διαφορετικούς τύπους κρασιών, η πλειοψηφία των οποίων βασίζεται σε αμιγώς ελληνικές ποικιλίες και ένα παλαιωμένο απόσταγμα από το συνδυασμό μεταξύ Αγιωργίτικου, Μοσχοφίλερου και Ροδίτη. Ανάμεσα στα προϊόντα μας, το Semeli Μαντίνεια Νασιάκος έχει διαγράψει εντυπωσιακά ανοδική πορεία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ποιότητα αναγνωρίζεται και ανταμείβεται αναλόγως από τον οινόφιλο καταναλωτή. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο αγαπημένο κρασί, γιατί είναι σαν να πρέπει να απαντήσω ποιο από τα παιδιά μου αγαπώ περισσότερο!

_IGP7113_4_5_HDR

Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο, δυο ποικιλίες αμιγώς ελληνικές και ΠΓΕ που χαίρουν μεγάλης αποδοχής εντός συνόρων. Τι γίνεται εκτός;
Όπως πολύ σωστά επισημαίνετε το ελληνικό κοινό τις έχει λατρέψει, όμως και το απαιτητικό οινόφιλο κοινό της Αμερικής και του Καναδά έχει αρχίσει να ζητά επίμονα κρασί από τις δύο συγκεκριμένες ποικιλίες. Επιμένω στην προώθηση και προβολή της Νεμέας και της Μαντινείας, διότι είναι αποδεδειγμένο πως οι δύο ποικιλίες Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα όταν καλλιεργούνται και οινοποιούνται μέσα στο «σπίτι» τους.

Ποια είναι τα σπουδαιότερα βραβεία που έχει κερδίσει η Σεμέλη σε διαγωνισμούς εντός κι εκτός Ελλάδας. Πόσο βοηθούν από εμπορικής πλευράς;
Ειλικρινά, κάθε χρόνο η “συγκομιδή” μας σε μετάλλια και βραβεία από όλο τον κόσμο είναι μεγάλη. Χρυσό μετάλλιο για το Semeli Μαντινεία Νασιάκος 2009 στο International Wine Challenge 2010 του Λονδίνου, ενώ διακρίθηκε και ως το καλύτερο λευκό ελληνικό κρασί (Greek White Trophy). Χρυσό μετάλλιο για τα Semeli Μαντινιεία Νασιάκος 2012 και Ορεινός Ήλιος Λευκός 2012 στο διαγωνισμό Challenge International du Vin στο Παρίσι το 2013 (σημειώνεται ότι ήταν τα μοναδικά ελληνικά λευκά κρασιά που βραβεύτηκαν με χρυσό μετάλλιο). Μεγάλο χρυσό μετάλλιο ως ο καλύτερος λευκός οίνος για το Semeli Μαντινεία Νασιάκος 2010, στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης του 2011, με το ίδιο κρασί από την εσοδεία του 2012 να αξιολογείται από τους πιο έγκριτους δημοσιογράφους οίνου της Αμερικής -που αρθρογραφούν σε εφημερίδες όπως η Wall Street Journal, η Washington Post και η New York Times- ως ένα από τα δέκα καλύτερα (top 10) κρασιά από όλο τον κόσμο που κυκλοφορούν στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

_IGP7652

Πόσους επισκέπτες έχει το Κτήμα σε ετήσια βάση; Η τάση είναι ανοδική ή μειώνεται;
Τον προηγούμενο χρόνο οι επισκέπτες μας ξεπέρασαν τους 1.500.  Συγκρίνοντας με τον αριθμό των επισκεπτών μας 5 χρόνια πριν, ο οποίος δεν ξεπερνούσε τους 500, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς την τάση και τη θέληση που υπάρχει για γνωριμία με την καλλιέργεια του αμπελιού, την οινοποίηση, την παλαίωση των οίνων, την παραγωγική διαδικασία, καθώς και το “πάντρεμα” φαγητού και κρασιού. Επιπλέον, ο επισκέπτης μας μπορεί να φιλοξενηθεί στον ξενώνα μας και να ζήσει ολοκληρωμένη την εμπειρία του οινοτουρισμού, απολαμβάνοντας τοπικές νοστιμιές μαγειρεμένες στην κουζίνα του οινοποιείου μαζί με ποικιλία κρασιών.

wines

Τι αποδοχή είχε στην αγορά η νέα σειρά κρασιών; Να περιμένουμε και κάτι άλλο ακόμα;
Η σειρά The Semeli Collection: Untitled αφορά κρασιά περιορισμένης παραγωγής που απευθύνονται σε Έλληνες οινόφιλους, στους οποίους προσφέρουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή ποικιλιών του διεθνούς αμπελώνα από αμπελοτόπια της Ορεινής Αιγιαλείας σε υψόμετρο 900μ. για το Sauvignon Blanc, 750 μ. για το Syrah, της ημιορεινής Τριφυλίας στα 450μ. για το Chardonnay,ενώ το Αγιωργίτικο που συμμετέχει στο Untitled ροζέ τύπου Προβηγκίας, καλλιεργείται στα 500μ. μέσα στη ζώνη Π.Ο.Π. της Νεμέας. Και επειδή η αναζήτηση του οινοποιού για νέα πράγματα δε σταματά ποτέ, σας διαβεβαιώ ότι στην πορεία θα προκύψουν και νέα μέλη στην οικογένεια Untitled.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr