Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της νέας του εκπομπής, ο Έκτορας Μποτρίνι απέδειξε ότι είναι στην καλύτερή του στιγμή, καθώς το κερκυραϊκό εστιατόριό του Etrusco αναδείχθηκε ως το καλύτερο στην Ελλάδα, αποσπώντας 2 Χρυσούς Σκούφους και βαθμολογία 17/20 (υψηλότερη και από πέρυσι), ενώ το αθηναϊκό Bortrini’s βρέθηκε στην τρίτη θέση με βαθμολογία 16/20. Άραγε θα είναι το ίδιο πετυχημένο και το νέο ριάλιτι μαγειρικής“Hell’s Kitchen”, που θα παρουσιάζει στον ΑΝΤ1;

Το «Hell’s Kitchen», το νέο γαστρονομικό παιχνίδι του ΑΝΤ1, θα είναι τόσο καυτό που ίσως κάποιοι παίκτες που καούν στο χυλό θα φυσούν και το γιαούρτι. Πόση ένταση θα έχει το «Hell’s Kitchen»; «Η ένταση δεν δημιουργείται από μένα. Εξαρτάται μόνο από τους παίκτες. Αν η ομάδα αποδειχθεί ανεπαρκής θα υπάρχουν συνέπειες. Το “Hell’s Kitchen” είναι μια κουζίνα που λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο. Ο χρόνος όμως θα πιέζει». Όσες φορές συνομίλησα με τον Εκτορα Μποτρίνι φάνηκε ένας ήρεμος ευγενικός άνθρωπος. Γιατί βγαίνει εκτός εαυτού τηλεοπτικά; «Όλοι οι σεφ μεταμορφώνονται στις κουζίνες τους. Ανεβαίνει η αδρεναλίνη όταν δουλεύουμε». Έχει κληρονομήσει αυτό το χαρακτηριστικό από τον πατέρα του που τον απέλυε κάθε τρεις και λίγο όταν δούλευαν μαζί στο ξεκίνημά του; «Ο πατέρας μου ήταν ο πιο αντιπαθητικός μάγειρας. Δεν σήκωνε κουβέντα. Δεν συζητούσε τίποτα. Ήταν απόλυτος. Εγώ είμαι κάπως διαφορετικός».

botrini mikri

Ψάχνουμε τον επόμενο σεφ που θα μπορέσει να φέρει ένα αστέρι Michelin στην ελληνική γαστρονομική σκηνή μέσω του «Hell’s Kitchen»;
Όχι βέβαια. Τηλεόραση κάνουμε. Είναι ένα παιχνίδι με έπαθλο μια θέση εργασίας στο “Botrini’s Restaurant” και 30.000 ευρώ. Είναι τρομερά δύσκολο να κερδίσει κανείς αστέρι Michelin. Κυρίως είναι πιο απαιτητικό να το διατηρήσεις. Θέλει πόνο. Απαιτεί οργάνωση χρόνων και μαγειρική παιδεία. Δεν θα πάρουν δίπλωμα οι παίκτες από την Alma της Πάρμας (σ.σ.: μια από τις καλύτερες σχολές μαγειρικής).

Υπάρχει κάποιο textbook που ακολουθεί ο Μποτρίνι όταν παρουσιάζει κάποιο concept στην τηλεόραση;
Ποτέ. Είμαι πάντοτε αυθόρμητος. Είμαι πάρα πολύ κακός ηθοποιός για να καταφέρω να υποδυθώ κάποιον τηλεοπτικό ρόλο. Να σημειωθεί ότι η τηλεόραση είναι μια παράπλευρη δουλειά και όχι η πρωταρχική μου. Σίγουρα θα δείξω κομμάτι της δουλειάς μου στο “Hell’s Kitchen”, θα ετοιμάζω το μενού και θα επιβλέπω την προετοιμασία και το τελικό αποτέλεσμα που θα φτάσει στο πάσο προτού βγει στη σάλα. Εμένα η δουλειά μου είναι μάγειρας. Ας σταματήσει πλέον ο μύθος με τους σεφ. Δεν υπάρχει αυτός ο σεφ στρατάρχης που οδηγεί την ομάδα του στη μάχη. Ο μάγειρας είναι ο πρώτος που πυροβολούμε όταν συμβεί το λάθος. Εννοείται ότι ακόμη καθαρίζω τα ψάρια και κόβω τα κρέατα στο εστιατόριό μου. Αυτή είναι η δουλειά μου. Τι θα πει έχω αστέρι Michelin; Δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις την τέχνη της μαγειρικής, πρέπει να εξελίσσεσαι για να υπάρχεις. Δεν υπάρχει ο σεφ του οκτάωρου που περιμένει να τελειώσει η βάρδια του και να γυρίσει στο σπίτι να συνεχίσει την ζωή του. Η μαγειρική απαιτεί 24ωρη αφοσίωση. Πρέπει να σκέφτεσαι συνεχώς τη μαγειρική. Αυτή είναι η ζωή σου όταν είσαι μάγειρας. Αν ακολουθώ τους διάσημους σεφ του εξωτερικού; Ναι, ταξιδεύω και ενημερώνομαι διαρκώς για νέες τεχνικές και τα νέα υλικά. Δεν αντιγράφουμε ποτέ τάσεις. Τη δική μας κουζίνα κάνουμε στα εστιατόριά μου. Κάνω μια κουζίνα υλικών. Πολύ απλή. Παρακολουθώ πάντα τις νέες τεχνικές για να εξελίσσομαι στη δουλειά μου. Βλέπω και τις σειρές μαγειρικής στο Netflix και παντού. Ο αγαπημένος μου σεφ είναι ο Μάσιμο Μποτούρα. Είναι μεσογειακός και οικείος.

botrini 1

Αρκεί ένα βραβείο Michelin για να καθιερωθείς στη γαστρονομική σκηνή;
Περισσότερο άγχος νιώθεις όταν πρέπει να το διατηρήσεις και όταν προσπαθείς να κερδίσεις το δεύτερο. Εμείς δεν ξέρουμε πότε και αν θα περάσει ο ελεγκτής/κριτής. Ξεκινάμε να φτιάχνουμε το μενού μας δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα υλικά μας. Τα ψάχνουμε πολύ. Εχουν περάσει τέσσερα χρόνια από το πρώτο αστέρι. Θυμάμαι να είμαι στο Ντουμπάι, στην παραλία. Χτύπησε το τηλέφωνό μου και με ενημέρωσε ο μετρ ότι είχε έρθει ο οδηγός Michelin. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Μόνο που δεν έπεσα στη θάλασσα από τη χαρά μου. Φυσικά και μετράει το αστέρι. Ακόμη και αυτοί που το σνομπάρουν και λένε ότι δεν έχει αξία, μέσα τους θα ήθελαν σαν τρελοί να το έχουν.

Το 24ωρο ενός μάγειρα πώς είναι;
Μέσα στην κουζίνα. Ξυπνάς χαράματα για να δεις παραγγελίες. Τα υλικά. Με τα γραφειοκρατικά ευτυχώς ασχολούνται άλλοι. Δεν μπορώ να κάνω και τον λογιστή. Χρειάζεσαι μεγάλες ομάδες για να πετύχεις. Μόνος σου μπορεί να πας κάπου γρήγορα αλλά με την ομάδα σου θα πας μακριά.

Είναι αυτά τα ριάλιτι μαγειρικής μια τηλεοπτική απάντηση στην παντοκρατορία του «Survivor»;
Δεν μπορώ να κρίνω εγώ το “Survivor”. Δεν με αφορά κάτι τέτοιο.

Να κρίνετε τότε το «MasterChef»;
Δεν έχω χρόνο για να το βλέπω. Θεωρώ καλό να υπάρχουν αυτά τα παιχνίδια ωστόσο.

Πόσα χρόνια κάνετε τηλεόραση;
Αρκετά πλέον, περίπου επτά.

Γιατί ένας πετυχημένος εστιάτορας έχει ανάγκη να κάνει τηλεόραση;
Γιατί πριν σε ξέρουν 1.500 άτομα του χώρου και μετά γίνεσαι μαζικά αναγνωρίσιμος. Αυτό κάνει καλό στα εστιατόριά μου. Ήξερες εσύ πριν βγω στην τηλεόραση ότι το “Etrusco”, το εστιατόριό μου στην Κέρκυρα είναι το 86ο καλύτερο στον κόσμο και ανάμεσα στις δύο πρώτες θέσεις στην Ελλάδα; Με την τηλεόραση μάς γνώρισε ένα μεγαλύτερο κοινό. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα τηλεοπτικά παιχνίδια έχουν κάνει καλό στη γαστρονομική σκηνή παγκοσμίως. Πήγαν ένα βήμα παρακάτω τις γνώσεις του τηλεοπτικού κοινού.

botrini skinika 2 mikri

botrini skinika mikri

Τι θα δούμε στο «Hell’s Kitchen»;
Είναι ένα ριάλιτι μαγειρικής. Οι 20 συμμετέχοντες θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να δουλέψουν σε μια κουζίνα υψηλών απαιτήσεων και να ετοιμάσουν το τέλειο δείπνο για τους διάσημους καλεσμένους τους. Ενας παίκτης από κάθε ομάδα χρίζεται «ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές». Δεν μαγειρεύει αλλά φέρνει πιάτα, καθαρίζει τις επιφάνειες και κάνει βοηθητικές εργασίες. Αφού ανοίξει το εστιατόριο, γεμίζει από πελάτες, ξεκινούν οι παραγγελίες και αρχίζει το μαγείρεμα. Ο Εκτορας Μποτρίνι έχει την ευχέρεια να αποβάλει όποιον παίκτη θέλει ανά πάσα ώρα και στιγμή αλλά και να τον φέρει όποτε θέλει πίσω. Το «Hell’s Kitchen» είναι ένα υπαρκτό εστιατόριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

info
To «Hell’s Kitchen» κάνει πρεμιέρα στον ANT1 τη Δευτέρα 5 Μαρτίου στις 21:00.

Δείτε επίσης
Χρυσοί Σκούφοι 2018: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας
Έκτορας Μποτρίνι: Ο σεφ που σάρωσε τα βραβεία στους Χρυσούς Σκούφους

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr