Είναι γυναίκα, κάνει καριέρα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, έχει άποψη και ξεκινά την πρώτη κατάδική της προσπάθεια. Μιλάμε για τη Μυρσίνη Σπανέλη, που μας αφηγείται πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή της με τον χώρο του μπαρ, αλλά και αποκλειστικά για το πρώτο δικό της μαγαζί, το «Suntan Cocktails & Food to-share» στην Τήνο. Εξηγεί την αγάπη της για τα κοκτέιλ και μας δίνει μία συνταγή εμπνευσμένη για το μαγαζί της, που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε και στο σπίτι.

Η καριέρα μπορεί να σε βρει στον δρόμο, τυχαία
«Ο έρωτάς μου με το μπαρ ξεκίνησε σαν αστείο, πήγα να βοηθήσω στο μαγαζί του θείου μου και εκεί κόλλησα το μικρόβιο. Σπούδασα τουριστικές επιχειρήσεις και από το 18 μου δουλεύω σε μπαρ. Έχω δουλέψει κυρίως σε γαστρονομικά εστιατόρια, αλλά και σε μπαρ. Αρχικά μου άρεσε να δουλεύω στην κουζίνα γιατί περιέχει και το κομμάτι της δημιουργίας, ωστόσο το μπαρ πέρα από δημιουργία έχει και το επικοινωνιακό στοιχείο και αυτό με κέρδισε.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν πολύ έντονα στο barteting, προσωπικά ασχολήθηκα πιο βαθιά με τις τεχνικές και έφτιαξα δημιουργικές ομάδες. Επίσης, είναι πολλές οι στιγμές με επιτυχίες, αποτυχίες, με διαγωνισμούς, με διακρίσεις ή όχι. Όλο αυτό το ταξίδι ήταν το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου μέχρι στιγμής. Τώρα, όμως, κάνω το όνειρο ζωής μου πραγματικότητα ξεκινώντας το νέο, δικό μου εγχείρημα.

Οι γυναίκες στον χώρο του μπαρ
«Σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητάς μας, όλες οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουμε κάποιου είδους διάκρισης. Φυσικά το έχω ζήσει κι εγώ. Μάλιστα, βίωσα την αρχή της θετικής αλλαγής, καθώς όταν ξεκίνησα η θέση μας δεν ήταν τόσο διαδεδομένη στα μπαρ. Δεν νομίζω πως αλλάζει κάτι στην αντιμετώπιση της γυναίκας στο μπαρ σε σχέση με άλλα επαγγέλματα. Όμως συνεχίζουμε να διεκδικούμε και σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα».

Ένα γευστικό ταξίδι στην Τήνο
«Το Suntan βασίζεται στη δεκαετία ’80. Είμαστε τρεις συνεργάτες, ο Σωτήρης Λυκίδης, ο Χρήστος Καλλιάνης και εγώ. Αυτό που έχουμε οραματιστεί είναι ένας χώρος που θα προσφέρει χαρά και πoυ θα ενώνει ξανά την οικογένεια και την παρέα», μας λέει η Μυρσίνη. «Η δεκαετία του ’80 αποτελεί έμπνευση για το φαγητό, το ποτό, τη διακόσμηση του μαγαζιού. Όσον αφορά στο κομμάτι του μπαρ, θα δουλέψω ξανά τα ποτά της dark age (σκοτεινής περιόδου) και θα τα φέρω στο στιλ μου, κρατώντας και τον χαρακτήρα του ’80 ζωντανό.

Δουλεύω με τη δεκαετία του ’80 και ίσως λίγο του ’90. Παίρνω όλα εκείνα τα έντονα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εποχή στα ποτήρια και τα προσαρμόζω στα μέτρα μου, δημιουργώντας πιο μινιμαλιστικές εκδοχές, που είναι και το στιλ μου. Τα αρωματίζω, φυσικά, και με φρέσκες ιδέες. Ωστόσο, πάντα όλα τα ποτά θα έχουν DNA των αναμνήσεων.

Το ίδιο ισχύει και στην κουζίνα, θα είναι funky, ζεστή, απλή και φιλική. Θέλουμε τα πιάτα να σερβίρονται στη μέση, σαν ένα πολύχρωμο γιορτινό τραπέζι, να έρχεται ο κόσμος και να απολαμβάνει τα γεύματα μετά την παραλία, μαζί με κοκτέιλ και μουσική. Το Suntan bρίσκεται στον Φαλατάδο, στην Τήνο, περίπου 15-20 λεπτά από τη Χώρα».

Το μπαρ στην Ελλάδα σήμερα
«Οι Έλληνες bartenders για εμένα είναι από τους καλύτερους στον κόσμο. Συνδυάζουν το ταμπεραμέντο τους με την προσπάθεια να είναι πάντα οι καλύτεροι και έτσι δημιουργείται ένας εκρηκτικός συνδυασμός. Μάλιστα, συγκριτικά με τον πληθυσμό  μας, είναι συντριπτική η πλειοψηφία των επιτυχιών στο εξωτερικό.

Το επάγγελμα έχει σκληρό ωράριο και απαιτεί  θυσία προσωπικού χρόνου. Εάν κάποιος θέλει να ασχοληθεί ουσιαστικά, θα πρέπει να έχει πάθος. Θα πρέπει να κάνεις συζητήσεις με συναδέλφους, να πηγαίνεις σε αποστακτήρια, να κάνεις ταξίδια. Απαιτεί πειθαρχία, αθλητισμό, καλή διατροφή και καλό ύπνο, για να γίνει όντως κάποιος σοβαρός επαγγελματίας. Το ταλέντο μόνο του δεν αρκεί. Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να αντιλαμβάνεται τις γεύσεις, ωστόσο χρειάζεται διάβασμα και γνώση των κλασικών συνταγών, πρέπει να υπάρχουν πρώτα οι βάσεις για να στηριχτεί το ταλέντο».

Κλασικά κοκτέιλ σε μοντέρνα εκδοχή και η αβάσταχτη ελαφρότητα του σήμερα 
Όλα τα ποτά που έχουν διάρκεια μέσα στις δεκαετίες σημαίνει ότι το DNA τους είναι πολύ ισορροπημένο. Έχουν έναν στιβαρό σκελετό. Όταν γνωρίζω αυτόν τον σκελετό μπορώ, για παράδειγμα σε μια μαργαρίτα, να εισάγω ένα στοιχείο, ακόμη και να δημιουργήσω μια παραλλαγή. Το βασικό είναι να γνωρίζεις πολύ καλά τη σύσταση του ποτού για να επεμβείς έχοντας ως βάση το κλασικό.

Από την άλλη, είναι γεγονός πια η νέα τάση των «ελαφρών» κοκτέιλ και είναι αναγκαία η αλλαγή από τη στιγμή που τη ζητά ο κόσμος. Είναι ωραίο να υπάρχουν εναλλακτικές. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να παίρνει αντιβίωση, γιατί μην μπορεί να καταναλώσει κάτι ξεχωριστό, χωρίς όμως αλκοόλ; Ή μπορεί κάποιος να μη θέλει να καταναλώσει ζάχαρη, πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές για όλους.

Στο Suntan έχουμε αποφασίσει να δείχνουμε απόλυτο σεβασμό απέναντι σε αυτή την τάση τόσο στο φαγητό, όσο και στο αλκοόλ. Για αυτό έχουμε και ειδικές κατηγορίες πάνω σε αυτό το κομμάτι».

Suntan Spritz

«Μοιράζομαι μαζί σας μία συνταγή που κουβαλά πολλές αναμνήσεις, αλλά το πνεύμα του Suntan Cocktails & Food to-share».

Συστατικά
100ml γκρέιπφρουτ σόδα
30ml πικρό κόκκινο λικέρ
30ml γλυκό κόκκινο βερμούτ

Γαρνιτούρα
Μισή φράουλα, μια σφήνα λάιμ και φλουδα από ροζ γκρέιπφρουτ

Εκτέλεση
Απογεμίστε ένα ποτήρι κρασιού με πάγο και ανακατέψτε καλά μέχρι να κρυώσει και να το νιώσετε στο χέρι σας. Στραγγίξτε το νερό που θα μείνει στον πάτο του ποτηριού και προσθέστε πάγο.

Στη συνέχεια βάζετε πρώτα τη γκρέιπφρουτ σόδα, το λικέρ και τέλος το βερμούτ. Έπειτα προσθέτετε τη φράουλα και τη σφήνα λάιμ.. Πριν προσθέσετε τη φλούδα από το ροζ γκρέιπφρουτ κρατήστε τη στα δάχτυλά σας και πιέστε με την εξωτερική επιφάνεια της φλούδα να κοιτά το ποτήρι, ώστε να αρωματίσετε. Τέλος, προσθέστε και τη φλούδα γκρέιπφρουτ. Προσοχή το βερμούτ και η σόδα να είναι κρύα.

Δείτε επίσης:
Το πιο δημοφιλές κοκτέιλ στον κόσμο για το 2020

Σπιτικό κοκτέιλ με… προζύμι!

Βρήκαμε τρόπο να κάνεις τη margarita πιο υγιεινή

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr