Στο πλαίσιο της θαυμάσιας αυτής γαστρονομικής πρωτοβουλίας, το Café – εστιατόριο του τελευταίου ορόφου του πολυκαταστήματος Public στο Σύνταγμα, ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί τον μαγειρικό πλούτο όλης της Ελλάδας. Τη σκυτάλη παίρνει μέχρι και τις 10 Απριλίου η Σίφνος με το φημισμένο εστιατόριο «Το Τσικάλι».

Η γευστική αυτή διαδρομή λοιπόν, μετά από την Τήνο και τη Σαντορίνη, συνεχίζεται με μια στάση στο νησί του Τσελεμεντέ. Μοσχοβολιστές ρεβιθάδες μαγειρεμένες σε σιφνέικη πήλινη γάστρα, παραδοσιακό κατσικάκι μαστέλο σιγομαγειρεμένο στον φούρνο με κρασί, παραδοσιακή μελόπιτα, ένα γλύκισμα που συναντάμε σε πολλά νησιά του Αιγαίου, αλλά αποτελεί παραδοσιακά πασχαλινό κέρασμα της Σίφνου, είναι μερικά από όσα θα ετοιμάσει η ομάδα της κουζίνας προσφέροντας στους επισκέπτες μια γενναιόδωρη γεύση από Σίφνο. Επίσης, αν επιθυμείτε να γνωρίσετε περισσότερα για την κυκλαδίτικη παράδοση, αξίζει να ξεφυλλίσετε μερικές αντιπροσωπευτικές επιλογές βιβλίων από τη βιβλιοθήκη του εστιατορίου.

Σημειώνουμε ότι το Σωματείο των Αγγειοπλαστών Σίφνου δώρισε στο Public Café Restaurant παραδοσιακά σκεύη μαγειρικής, τα οποία εκτίθενται στο χώρο και μαρτυρούν την μακρά παράδοση του νησιού. Σήμερα στη Σίφνο λειτουργούν 20 εργαστήρια αγγειοπλαστικής, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις. Στα αγγειοπλαστεία αυτά παρασκευάζονται χρηστικά αντικείμενα για το μαγείρεμα ή την αποθήκευση προϊόντων (μαστέλο, τσικάλι, κανάτα, φουφού, κουρούπι, κ.ά.), που η χρήση τους διαδόθηκε και έξω από τα όρια της Σίφνου και των Κυκλάδων.