Γυρίσαμε, είδαμε, ρωτήσαμε, δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε τρία αγαπημένα μπαρ της Θεσσαλονίκης όπου μπορείτε να δοκιμάσετε αξιόλογα κοκτέιλ και ποτά.

Cin Cin
Λίγο πιο κάτω από τον ναό της Αγίας Σοφίας, στον πεζόδρομο, σε ένα νεοκλασικό, επιβλητικό κτίριο με κρυφή αυλή που βλέπει τις κατακόμβες, στεγάζεται το Cin Cin. Άνοιξε μόλις πέρυσι και δεν χρειάστηκε πολύ για να αγαπηθεί από τους Θεσσαλονικιούς. Η αστική του διακόσμηση με τα άνετα τραπέζια, τους καναπέδες και τους απαλούς χρωματισμούς στους τοίχους συνθέτουν ένα φιλόξενο σκηνικό. Εκείνο όμως που θα σας τραβήξει την προσοχή είναι ότι το μπαρ του δεν έχει μπάρα. Το «τείχος» ανάμεσα στον bartender και τον επισκέπτη έχει καταργηθεί και τα ποτά φτιάχνονται σχεδόν μπροστά του, και μάλιστα μερικά από αυτά ολοκληρώνονται στο τραπέζι του. Ο κατάλογος φέρνει την υπογραφή του Βασίλη Καλαϊτζή, που αγαπά πολύ τα βότανα και τα χρησιμοποιεί σχεδόν σε όλα του τα κοκτέιλ δίνοντάς τους έτσι μια πιο έντονη και αρωματική προσωπικότητα. Όπως το aperitivo Κinky Cynara, που συνδυάζει το τζιν, το Campari, ένα λικέρ μπαχαρικών και τόνικ, ή το Lavender Spa με τζιν, τσέχικο λικέρ από πικρά βότανα και μπαχαρικά, σιρόπι λεβάντας, φρέσκο χυμό λεμονιού, bitters και τζιτζιμπίρα, η φρεσκάδα του οποίου βγαίνει και στο σερβίρισμα αφού έρχεται σε γλαστράκι.

Ικτίνου 22, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 223350.

Γορίλας
Στα Άνω Λαδάδικα μια κίτρινη πόρτα κρύβει από πίσω της ίσως το πιο πολυσυζητημένο μπαρ της πόλης αυτή την περίοδο. Ο λόγος για τον Γορίλα, που συνεχίζει να αναστατώνει την περιοχή. Με καθαρά βιομηχανική διακόσμηση και μότο «Fine Drinking & Fun», γεμίζει τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα κλείνει πολλές φορές και τον μπροστινό δρόμο από κόσμο που έρχεται για να διασκεδάσει και να πιει. Διαθέτει πάνω από 200 ετικέτες αποσταγμάτων που καλύπτουν όλα τα γούστα, ενώ τη λίστα των signature cocktails την υπογράφει ο Αχιλλέας Πλακίδας, φετινός νικητής του World Class. Η πληθωρικότητα και ο παιχνιδιάρικος χαρακτήρας του Αχιλλέα αποτυπώνεται εμφανώς και στα ποτά του, όπως εκείνο το ξεχωριστό Bloody Mary, το οποίο δοκίμασα την πρώτη φορά που το επισκέφτηκα και ακόμα το θυμάμαι. Από τον καινούριο του κατάλογο το A Taco Per Day με τεκίλα, λάιμ, cordial από γλυκό τσίλι έχει αρκετό ενδιαφέρον, όπως επίσης και το Daily Planet, το οποίο ως βάση του έχει τη βότκα, αρωματισμένη με τζίντζερ και λέμονγκρας.

Βέροιας 3, Ανω Λαδάδικα, τηλ. 2313 086274.

Vogatsikou 3
Στρίβοντας από τον παραλιακό δρόμο στη Βογατσικού, στα 50 μέτρα, θα συναντήσετε κοσμοπλημμύρα, ακόμα κι αν είναι μεσοβδόμαδα. Οι περισσότεροι καπνίζουν. Είναι πελάτες που έχουν βγει από το Vogatsikou 3, αφού μέσα το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά. Ήταν -γιατί πλέον υπάρχουν και άλλα στη Θεσσαλονίκη‒ το πρώτο μπαρ που εφάρμοσε τον αντικαπνιστικό νόμο. Ήταν επίσης και το πρώτο που άρχισε να προωθεί την κουλτούρα των κοκτέιλ σε μια πόλη που έδειχνε αρνητική σε αυτή την τάση. Αρχοντικό, στυλάτο, με μεγάλη μπάρα που διατρέχει κατά μήκος σχεδόν όλο το μαγαζί, έγινε στέκι και είναι πλέον διάσημο για το brunch του. Πίσω από τον κατάλογο των ποτών θα βρούμε τον Γιάννη Κεδέ, ο οποίος στο τρέχον μενού έχει κάνει και μια επιλογή από κοκτέιλ άλλων συναδέλφων του – Ελλήνων και ξένων. Ενδιαφέρον έχει το Espresso Martini με βότκα αρωματισμένη με καφέ, λικέρ toffee καραμέλα, σιρόπι από τόνγκα και cold brew, το καυτερό Pink Panther με τεκίλα, χυμό από λάιμ και spicy σιρόπι, αλλά και το Negroni με παλαιωμένο blend από βερμούτ που ωριμάζει σε βαρέλι από ουίσκι.

Βογατσικού 3, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 222899.