Πέμπτη βράδυ και συζητάμε με τη φίλη μου τη Χριστίνα πού θα βρεθούμε μετά τη δουλειά να τα πούμε, να τα πιούμε αλλά και να τσιμπήσουμε και κάτι. Εκείνη μένει Κάντζα, εγώ Πεύκη. Μου λέει για ένα μπαράκι με φοβερό φαγητό στην Κάντζα, που είναι κάθε βράδυ γεμάτο, το Brokies. Και φεύγουμε.

brokies

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να βρω στη συγκεκριμένη περιοχή ένα τόσο ζωντανό και ωραίο μαγαζί, που γίνεται στάνταρ στέκι σου ειδικά αν μένεις κοντά. Σαν μια μικρή όαση με πράσινο πάνω στη στεγνή και “απρόσωπη” λεωφόρο. Ήταν όντως γεμάτο, όχι ασφυκτικά, αλλά με κόσμο στο μπαρ, στο εστιατόριο και έξω. Στην ουσία το Brokies είναι δύο κολλητά μαγαζιά που χωρίζονται σε ποτό και φαγητό και μοιράζονται μια κοινή βεράντα πάνω στη Λ. Λαυρίου και έναν πανέμορφο κήπο στο πίσω μέρος. Την κίνηση της λεωφόρου ούτε καν την προσέχεις ίσως επειδή τα vibes του κόσμου είναι πιο δυνατά και η μουσική που παίζει πολύ ωραία σε freestyle και funk ύφος -και στη σωστή ένταση. Η πρώτη εντύπωση, λοιπόν, σε συνδυασμό με την industrial διακόσμηση, που είναι -παραδόξως- ταυτόχρονα και ζεστή με κέρδισε. Σε αυτό, πέρα από τις όμορφες διακοσμητικές λεπτομέρειες, που είναι διάσπαρτες, συνέβαλε και η ανοιχτή κουζίνα από το “παράθυρο” της οποίας βλέπεις τον σεφ Μάνο Πυθάρα να κάνει παιχνίδι. Ο Μάνος με θητεία για πολλά χρόνια στα εστιατόρια του Costa Navarino κάνει μικρά θαύματα στην κουζίνα. Είναι γενναιόδωρος και πληθωρικός στις μερίδες και δεν διστάζει να πειραματιστεί.

suf n turfl

Ο κατάλογος που έχει φτιάξει για το μαγαζί αλλάζει σε 10 μέρες αλλά τα signature πιάτα -κοινώς αυτά που σκίζουν- δεν αλλάζουν. Όπως για παράδειγμα, τα burgers του Brokies, που έχουν απίστευτα νόστιμο και ζουμερό μπιφτέκι και υπάρχουν σε διάφορες εκδοχές: Classic cheese burger, Pork stake burger ή Μac n’ cheece burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι μακαρόνι και τσένταρ με σάλτσα ντομάτας, για να κάνεις την “αμαρτία” ακόμα μεγαλύτερη.

burger

Από τα πιάτα που δοκιμάσαμε ξεχωρίζω σίγουρα τις Τυρομπαλίτσες με 4 τυριά που ξάπλωναν πάνω σε μια γλυκιά στρώση μαρμελάδας βερίκοκου, την ολόφρεσκη Σαλάτα με καπνιστό χοιρινό και παρμεζάνα, τις Πατάτες twister με τσένταρ (βγαίνουν και σε άλλη εκδοχή με κιμά) και τα Spring rolls από χειροποίητο φύλο με κοτόπουλο και τζίντζερ. Όλα τα πιάτα ήταν πολύ ωραία και ισορροπημένα, σε όμορφα σκεύη, που δείχνει ότι τα δύο νέα παιδιά που έχουν το μαγαζί, ο Γρηγόρης και ο Δημήτρης, ενδιαφέρονται και για την παραμικρή λεπτομέρεια. Αυτό άλλωστε φαίνεται και στα υπέροχα κοκτέιλ που φτιάχνει ο Δημήτρης πίσω από την μπάρα, με ονόματα και συνταγές που δεν είναι copy paste. Λάτρεψα το Μargo (την αλα Βrokies εκδοχή της Margarita) και το Fresh and Only με τζιν, cherry και φράουλες! Το πόσο το ψάχνουν με τα κοκτέιλ θα το καταλάβεις και από αυτά που σερβίρονται σε ιδιαίτερα ποτήρια, όπως το cocktail Gionis, που έρχεται σε ποτήρι σωλήνα του μισού λίτρου!

COCKTAIL GIONIS

Για να επανέλθω, όμως, στο ανήσυχο (με την καλή έννοια) μενού του Μάνου Πυθάρα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις το δικό σου νόστιμο πιάτο ή να μην βρεις αυτό που πραγματικά θέλεις, καθώς ο κατάλογος είναι μεγάλος και οι επιλογές πολλές και ενδιαφέρουσες. Μάλιστα έχει και πιάτα ημέρας, όπως το ιδιαίτερο Surf n’ Turfl που είχε όταν πήγαμε εμείς, δηλαδή χοιρινά μπριζολάκια με γαρίδες σε bbq sweet and chilly sauce. Την επόμενη φορά πάντως ονειρεύομαι να δοκιμάσω την Πίτσα Ναπολιτάνα, την Πέστο με βασιλικό από τον κήπο του μαγαζιού με φρέσκες ραβιόλες γεμιστές με τυρί και την Paella (ναι, ο Μάνος επιδίδεται και στις εθνικές κουζίνες) με γαρίδες και φρέσκες πιπεριές. Σίγουρα θα υπάρξει και επόμενη φορά. Το Brokies είναι από τα μαγαζιά που όταν πας σκέφτεσαι πότε να ξαναπάς και που εύχεσαι να είχες κοντά σου για να γινόταν στέκι σου.

pesto

info
Λεωφόρος Λαυρίου 7, Κάντζα, τηλ. 210 6040829. Μεγάλο πάρκινγκ διαθέσιμο και free δίπλα ακριβώς από το μαγαζί στο στενάκι. Τα Σαββατοκύριακα 11.00-16.00 έχει και brunch με αβγά, τορτίγιες, bagels, pancakes και όλα τα σχετικά.

pancakes