Το μαγαζί της Νέας Φώκαιας κυκλοφορεί σαν μύθος στη γεύση της εναλλακτικής ιντελιγκέντσιας, πολλά μέλη της οποίας μυήθηκαν για πρώτη φορά εδώ, στη θρησκεία που στη Θεσσαλονίκη ακούει στο όνομα πανσετάκι-σουτζουκάκι.

massalia1

Φταίει γι’ αυτό ο οικοδεσπότης-αφεντικό-φωτογράφος-μουσικόφιλος και εν γένει καλλιτέχνης Νίκος Καρδαράς, παιδί συμπαθέστατο όσο το σουτζουκάκι του. Στο δίδυμο της συμπρωτεύουσας, το ντεκόρ ξώχαρο και ευφυές, στη μετα-φάση της νεοταβέρνας, εδώ πρωτίστως το μενού ενορχηστρώνουν τα τσίπουρα, κρητικά, γιαννιώτικα ή τυρναβιώτικα.

massalia

massalia5

Η μελωμένη πανσέτα με μελιτζανοσαλάτα και μους φέτας δεν λείπει από κανένα τραπέζι, το ίδιο και τα μαμαδίστικα ντολμαδάκια, μη σου πω και η χυλωμένη τηγανιά με τα μανιτάρια, κομμένα σε χορταστικές μπουκιές. Εξυπνότατα στην απλότητά τους, τα ζεστά χόρτα σερβίρονται με μπουκίτσες από κουλούρι Θεσσαλονίκης, μια πράσινη σαλάτα ζωντανεύει αλλιώς με λίγο δαμάσκηνο -επιτέλους, αμάν πια με το ρόδι- φουντούκι και σος βατόμουρο.

massalia2

Στον στεριανό μεζέ, σουτζουκάκια με ταμπουλέ, γιαούρτι και καλαμποκίσιες πίτες, από θάλασσα μεριά, ταραμοσαλάτα αφρός, γαύρος τηγανητός σε κρούστα μυρωδικών με αγιολί και ξύσμα λάιμ. Θεσσαλονίκη-Ν. Φώκαια, σημειώσατε Χ του μεζέ!

info
Φιλικής Εταιρίας 14, Θεσσαλονίκη, τηλ. 23140 03714.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr