Η αίσθηση που έχεις όταν μπαίνεις για πρώτη φορά στη Βόλτα είναι ότι βρίσκεσαι σε ένα μαγαζί που υπάρχει εκεί από χρόνια. Κι αυτό υποθέτω πως οφείλεται στην αύρα του οικήματος, που παλαιότερα στέγαζε την ταβέρνα 8ο Μονοπώλιο κι ακόμα παλιότερα –μέχρι το 1983– το Η΄ Κρατικό Μονοπώλιο.

Αρχικά, το απλό και παρεΐστικο περιβάλλον μπορεί να σε κάνει να πιστέψεις πως πρόκειται για ένα ακόμα ταβερνο-μεζεδοπωλείο της περιοχής. Και αυτό ήταν στην αρχή, όσο η Ελισάβετ από την κουζίνα της και ο Ξενοφών στο σέρβις επέμεναν να μη ξεφεύγουν από το παρελθόν του χώρου, παραμένοντας πιστοί στο χαλαρωτικό σκηνικό της παλιάς ταβέρνας, που πρόσφερε δυο νόστιμες και «τίμιες» μπουκιές στους πιστούς θαμώνες της.

VOLTA
Photo Credit: Δημήτρης Γαρουφαλιάς

Σήμερα πια, αρκεί να ανοίξεις τον κατάλογο για να καταλάβεις πως στα δυο χρόνια λειτουργίας της η Βόλτα, μετά και από τη διακριτική παρέμβαση της άξιας συριανής μαγείρισσας Μάρως Διακάτου (Αμπέλα-Σύρος), έκανε μια σημαντική στροφή. Τώρα, η Ελισσάβετ Ανδριοπούλου δείχνει ότι πατάει γερά στα πόδια της κι εξίσου ξεκάθαρα φαίνεται πως τα φαγητά της αντλούν την έμπνευσή τους από διάφορες ελληνικές τοπικές κουζίνες. Πράγμα που γίνεται ακόμα πιο αισθητό σε εκείνα τα πιάτα ημέρας που εναρμονίζονται με τις αλλαγές των εποχών.

32104570_2028532677231985_2043451611581251584_n

Έτσι, δίπλα στον κλασικό πια καγιανά της Ελισσάβετ που εξακολουθεί να έρχεται στο μαντεμένιο του τηγάνι, με τα 2 αβγά του –μάτια– να στεφανώνουν μια μεστή και πικάντικη σάλτσα τομάτας, δίπλα στα εξαιρετικά της κεφτεδάκια από κρητικό ξινόχοντρο, στο χορτοφαγικό της μπιφτέκι από φακές, μανιτάρια και κινόα, που ξετρελαίνει ακόμα και τους φανατικούς κρεοφάγους –προτάσεις που, ευτυχώς, παραμένουν στον κατάλογο– έχουν προστεθεί οι φραγκοκεφτεδες με μάραθο, μια νόστιμη λαχανιά, που συνοδεύει ένα –όχι και τόσο παραδοσιακό– λουκάνικο κουνελιού, μια σελινοσαλάτα με στακάτο άγριο ρύζι και τα ζουμερά «δαχτυλάκια» (κεμπάπ από μοσχαρίσιο κι αρνίσιο κιμά αρτυσμένο με μπαχαρικά). Αυτή η εμφανής μεταστροφή της κουζίνας, αλλά και μια σοβαρότερη –και ασυνήθιστη για μια απλή ταβέρνα– αντιμετώπιση του θέματος εμφιαλωμένο κρασί με έκαναν να πιστέψω πως η Βόλτα δεν άλλαξε απλώς πλεύση, ενηλικιώθηκε και, σταδιακά, γίνεται προορισμός.

info
Ιπποθοντιδών 10 και Κειριαδών, Κάτω Πετράλωνα, Τηλ. 2103459172, Κάθε Κυριακή υπάρχει ζωντανή μουσική, Τιμή: 15-20 €

33826521_2049111781840741_5298085890420113408_n

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr