Όταν κάποιος φίλος μου σύστησε τον «Πειναλέοντα» για σαββατιάτικη έξοδο έμεινα σχεδόν άφωνη, την ίδια στιγμή που το μυαλό μου βασανιζόταν να ανασύρει πειναλεόντιες εικόνες, ξεχασμένες γύρω στα 30 χρόνια πίσω, του φοιτητικού μου βίου, στα Εξάρχεια.

peinaleos-extreme-(1)

Βραδιές μυσταγωγικές αλλά και βραδιές με εντάσεις, όταν οι Κνίτες της εποχής τα έβαζαν με τους αναρχικούς, ο Νικόλας Άσιμος και η Ελευθερία Αρβανιτάκη στα πρώτα της βήματα της Οπισθοδρομικής Κομπανίας, μουσικές και κουβέντες της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας από μια γενιά που ορκιζόταν στην κουλτούρα, όλοι έχουν περάσει από δω. Πηγαίνοντας, σχεδόν φοβόμουν πως δεν μπορεί να έχει αντέξει στο χρόνο το μαγικό εκείνο σπιτάκι των Εξαρχείων και πως είναι αδύνατον να επιβιώνει ένα μαγαζί στη λαίλαπα της αθηναϊκής μόδας, που πάντα αποζητά το κάτι καινούριο.

Όλα ήταν στη θέση τους! Οι παλιοί καθρέφτες του 1919, οι μπουφέδες από το Μοναστηράκι, οι τοιχογραφίες με τις παλιές φωτογραφίες και οι αντίκες, μια παλιά Αθήνα καλοσυντηρημένη ευλαβικά στα χέρια του Μακάριου Αβδελιώδη, αδελφού του γνωστού σκηνοθέτη. Ήταν 21 ετών όταν πήρε στα χέρια του τον Πειναλέοντα το 1978. Κι ακόμα αντέχει ακμαιότατος: Τα καθημερινά ψώνια στην αγορά, η μαγειρική του όπου ενίοτε θυμάται τις πατρικές ρίζες της Χίου, αυτός στο σερβίρισμα, αυτός στις ρακές, αυτός και στο τραγούδι, στα εξαιρετικά live της Τετάρτης, του Σαββάτου και της Κυριακής, ανεπιτήδευτα, καθόλου προμελετημένα, από φίλους που έρχονται στο ραντεβού και στο κέφι.

peinaleos-extreme-(7)

Σητειακή ρακή ανάβει τα βλέμματα, δίπλα μας -υπάρχουν ακόμη- άνθρωποι που μιλούν για τον Καραγάτση σε ένα σαββατιάτικο συμπόσιο, νέα παιδιά και όλες μαζί οι ηλικίες σιγοπίνουμε παρέα δοκιμάζοντας ψητό μαστέλο της Χίου, καπνιστή στα κάρβουνα μελιτζανοσαλάτα, σπιτική τυροκαυτερή και αιθέριες σαν σύννεφο κροκέτες με χόρτα και μυρωδικά.

cornilia172172

Ο εκπληκτικός Κ. Πιτσιώλης κλαίει με πάθος στο κλαρίνο, όλοι ολόγυρα τραγουδούν, μερικοί χορεύουν, εμείς με το ίδιο πάθος τιμάμε ένα λουκούμι χοιρινό με μαστίχα, το χιουνκιάρ με καπνιστό, ελαφρύ πουρέ και μια κοκκινιστή σάλτσα κατευθείαν από το παλιό συνταγολόγιο, αλλά και ένα λουκούμι χοιρινό κότσι με αληθινές τηγανητές πατάτες. Στον σπιτικό χαλβά με σάλτσα σπιτική από μαύρη σοκολάτα η νύχτα μοιάζει ακόμη νεογέννητη, γιατί όπως λέει κι ο Μακάριος: «Στο φαΐ και στο πιοτό, παν μέτρον άχρηστον!».

info
Μαυρομιχάλη 152, τηλ. 210 6440945.