Το Α’ μέρος μιας νόστιμης βόλτας στα καλύτερα ψαροφαγικά εστιατόρια σε Αθήνα και πέριξ. Ξεκινάμε με τα 10 πρώτα…

Η Σαρακοστή επιβάλει να αφήσουμε για λίγο το κρέας από τη διατροφή μας και να το ρίξουμε στη νηστεία. Το ψάρι δυστυχώς το απαγορεύει, όχι όμως και τα θαλασσινά. Εμείς εδώ στο Olive είμαστε μερακλήδες και τα αγαπάμε όλα. Βγήκαμε λοιπόν βόλτες σε όλη την Αθήνα για να μαζέψουμε τα καλύτερα -ή αυτά που εμείς θεωρούμε καλύτερα- εστιατόρια, όπου μπορείς να γευτείς το ψάρι και τα θαλασσινά στα καλύτερα τους. Ύστερα από πολλές ώρες ξεκοκαλίσματος, βουτιές σε θαλασσινούς μεζέδες και πολλά (μα πολλά) ούζα και τσίπουρα καταλήξαμε. Δύσκολα μεν, ευχάριστα δε! Η λίστα μεγάλη. Για αυτό θα τη σπάσαμε στα δυο. Πάρε λοιπόν βαθιά ανάσα, φορά τα θαλασσινά σου και βούτα στα πρώτα δέκα!

varoulko2

Varoulko Seaside
Δεν υπάρχει ψαροφαγάς να σέβεται τον εαυτό του και να μην γνωρίζει τον Λευτέρη Λαζάρου και να μην έχει φάει από τα χέρια του στο Βαρούλκο. Είναι το πρώτο εστιατόριο που απέσπασε αστέρι Michelin, το 2002, και συνεχίζει να το διατηρεί ακόμα και σήμερα. Από πέρυσι έπιασε και πάλι παραλία και παίζει σε δύο ταμπλό: το μεσημέρι απλά με ψαρομεζέδες (λευκή ταραμοσαλάτα, χταπόδι ξιδάτο, μύδια σαγανάκι, γαύρο μαρινάτο με τομάτα) και χαλαρή ατμόσφαιρα, ενώ το βράδυ σε πιο κλασσικές και δημιουργικές γραμμές παρουσιάζει πιο ευφάνταστα πιάτα. Αυτό όμως που θα σου κάνει εντύπωση είναι το διπλανό τριώροφο κτίριο όπου γαστρονομία, μουσική και τέχνες μπλέκονται με θέα τον Σαρωνικό αλλά και την Ακρόπολη!

info
Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, τηλ. 2105228400. Κόστος: € 35 – 45.

psariston-1

Ψάριστον
Μπορείς να τη χαρακτηρίσεις funky φολκλόρ ψαροταβέρνα. Στο επιτρέπει η διακόσμηση του φυσικά: δίχτυα στους τοίχους, μια τεράστια τοιχογραφία γοργόνας, νησιώτικες γαλανόλευκες αποχρώσεις, πέτρινο δάπεδο και παραδοσιακά τραπέζια με τις ανάλογες ξύλινες καρέκλες. Όμως ο χιουμοριστικός κατάλογος μόνο μονότονος δεν είναι. Βλέπεις ο αντισυμβατικός Βασίλης Ακρίβος, σεφ και ιδιοκτήτης, δίνει μια άλλη οπτική γωνία σε ότι ξέρουμε για τα θαλασσινά και τους μεζέδες τους: τηγανητή ταραμοσαλάτα, καβουροπόδαρα, όλων των ειδών τα μαλάκια (μύδια, στρείδια, φούσκες, κυδώνια), αστακός στο τσουκάλι και πολλά ακόμα. Φυσικά δε λείπει το φρέσκο πάντα ψάρι, η βελούδινη ψαρόσουπα και η λαχταριστή μπουγιαμπέσα που δεν πρέπει να χάσεις.

info
Καλαβρύτων 16, Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210 2850746. Κόστος: € 35 – 45.

jimmys3

Jimmy’s Fish & The Sushi Tavern
Στα τραπέζια του έχουν φιλοξενηθεί προσωπικότητες όπως η Elizabeth Taylor, η Liza Minelli και ο Jean Paul Gautier. Πρόσφατα άλλαξε λίγο, γυρίζοντας την ματιά του και στην Άπω Ανατολή. Έτσι, δύο γευστικές κουλτούρες κάνουν παιχνίδι πια στην κουζίνα: ριζότο με θαλασσινά και άλλοι μεζέδες του αλμυρού νερού μπλέκονται ομοιόμορφα με nigiri και maki που φτιάχνει περίτεχνα ο Βικ στην sushi πλέον γωνιά του Jimmy’s. Η θέα στα φωτάκια που τρεμοπαίζουν μεσοπέλαγα, στα κατάρτια, αλλά και ο ήχος των κυμάτων που σκάνε μαζί με το ρετρό σκηνικό παραμένουν ένας καλός λόγος για φιλοξενηθείς στα τραπέζια του.

info
Ακτή Κουμουνδούρου 46, Μικρολίμανο, τηλ. 210 4124417. Κόστος: € 35 – 45.

nissiotisa

Νησιώτισσα
Σκαρφαλώμένη πάνω στην Πεντέλη μια νησιώτισσα κάνει τους βουνίσιους να αλλαξοπιστήσουν και τους ψαροφαγάδες να πάρουν τα βουνά. Λευκά τραπέζια, μπλε λεπτομέρειες με λίγα λόγια κυκλαδίτικο σκηνικό και μια όμορφη αυλή με όλη την Αθήνα πιάτο. Καθημερινά φτάνουν ψάρια από τα ανοιχτά του Αιγαίου που ετοιμάζονται με μαεστρία. Μην φύγεις αν δεν δοκιμάσεις την καραβιδόψιχα, τις γαρίδες, αλλά και την στριφτή σκοπελίτικη τυρόπιτα και τους γίγαντες φούρνου, σκέτη γλυκά.

info
Λεωφόρος Πεντέλης 168, Πεντέλη, τηλ. 210 8032957. Κόστος: € 20 – 30.

psarades2

Ψαράδες
Έδεσαν το 2014 στην Ζησιμοπούλου για να της δώσουν λίγο θαλασσινό αέρα. Λευκό σκηνικό που σπάει από πράσινες και μπλε λεπτομέρειες, μεγάλες τζαμαρίες και πολλά διάσπαρτα στο χώρο γυάλινα διακοσμητικά. Στην κουζίνα του συναντάμε τον Βασίλη Τσατσάκη, εκ Κρήτης, που δημιουργεί πιάτα όπως: παστίτσιο φρέσκο τόνου με κρέμα τυριών αντί για μπεσαμέλ, πεϊνιρλί με γαρίδες, μύδια και κρέμα φέτας, μπιφτεκάκια τόνου με καραμελωμένα κρεμμύδια και δενδρολίβανο, μαύρο τζατζίκι αρωματισμένο με τρούφα, κριθαρότο με καραβίδες και άλλες “ιδιαίτερες” συνταγές. Στα συν και η μεγάλη ποικιλία από ετικέτες κρασιού αλλά και αποστάγματος, που φτάνουν τις 60.

info
Ζησιμοπούλου 52, Π. Φάληρο, τηλ. 2109414888. Κόστος: € 25 – 30.

milos4

Milos
Η φήμη του… διεθνής και αδιαπραγμάτευτη. Έχει αδελφάκια στη Νέα Υόρκη, στο Μόντρεαλ, στο Λας Βέγκας, στο Μαϊάμι και πρόσφατα και στο Λονδίνο. Η φιλοσοφία του, αυτή της απλότητας και των καθαρών γεύσεων, έχει οδηγήσει όλα τα “παιδιά” του επιχειρηματία Κώστα Σπηλιάδη, στην πολύχρονη επιτυχία. Η εντυπωσιακή ψηλοτάβανη και γεμάτη φως σάλα που φιλοξενεί το Milos στην Αθήνα δημιουργεί ένα ήρεμο και γαλήνιο σκηνικό για ένα απολαυστικό γεύμα. Ο δε κατάλογος του, που περιλαμβάνει ίσως τη μεγαλύτερη ποικιλία σε φρέσκια ψάρια, παίζει πολύ με τα βότανα και τα λαχανικά αλλά περιέχει και κάποιες επιλογές για αυτούς που αγαπούν το κρέας.

info
Ξενοδοχείο Hilton, Βασιλίσσης Σοφίας 46, Ιλίσια, τηλ. 210 7244400. Κόστος: € 50 – 55.

Papadakis

Παπαδάκης
Από το 2005 η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου αποφάσισε να ξεχειμωνιάζει στην πιο σικ γειτονιά της Αθήνας, το Κολωνάκι. Έτσι, μάζεψε από το νησί, την Πάρο, όλη τη μαεστρία της και έστησε ένα όμορφο ζεστό χώρο για τους φαν του ψαριού. Οι μαγειρικές ικανότητες της Αργυρώς είναι αναμφισβήτητες. Πιάτα με μαμαδίστικο χαρακτήρα, που δεν σε αφήνουν ασυγκίνητο: λαχταριστές μακαρονάδες με όστρακα, νοστιμότατο χταπόδι με μέλι αλλά και μία διαφορετική ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα είναι μερικά δείγματα. Τα τραπέζια της μικρής σάλας γεμίζουν από το μεσημέρι και δεν είναι σπάνιο να βρεθείς να τρως δίπλα σε κάποιον διάσημο.

info
Βουκουρεστίου 47 & Φωκυλίδου, Κολωνάκι, τηλ. 210 3608621. Κόστος: € 40 – 50.

mikres-kuklades

Μικρές Κυκλάδες
“Εξορισμένο” από τις γαστρονομικές πιάτσες, οι Μικρές Κυκλάδες έχουν βάλει την Ηλιούπολη στην ατζέντα όλων των ψαροφαγάδων. Μια μικρή, λιτή και όμορφη ταβέρνα που τα καλοκαιρία βγάζει τραπέζια έξω στο πάρκο και γεμίζει τη γειτονιά ευωδιές. Τα πιάτα του ένα και ένα και ο κατάλογος του γεμάτος μόνο από ελληνικά προϊόντα -με το που τον ανοίγεις λαμβάνεις και τις αντίστοιχες πληροφορίες. Όμορφο γαριδάκι Αμβρακικού με κομφί ντομάτας και γλυκό σκορδοβούτυρο, χταπόδι στιφάδο με φάβα Σχοινούσας, ριζότο με φούσκες, λιγκουίνι με αχινό και κρασί αλλά και όμορφα τηγανισμένα, ψητά ή αχνιστά φρέσκα ψάρια.

info
Πανταζή 56, Ηλιούπολη, τηλ. 2109709150. Κόστος: € 30 – 40.

kollias

Κόλλιας
Στα ξεχασμένα Ταμπούρια υπήρχε μια ψαροταβέρνα που σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή. Όχι μόνο για τα φρέσκα ψάρια της, αλλά και για τους ανθρώπους της. Ο Τάσος Κόλλιας πάντα πρόσχαρος, σου έβγαζε ότι πιο φρέσκο είχε χωρίς τσιγκουνιές. Και έτσι σιγά σιγά αυτή η αυθεντική ταβέρνα έγινε στέκι για πολλούς Αθηναίους φαν των ψαριών. Τόσους που δε χωρούσαν και ανάγκασαν τον Κόλλια να ζητήσει νέα στέγη. Στο Π. Φάληρο, σ’ ένα πιο μεγάλο και άνετο χώρο, χωρίς όμως να αλλάξει φιλοσοφία και ταυτότητα. Ασύγκριτες θαλασσινές μακαρονάδες, εξαιρετικά όστρακα, ελαφριά τηγάνια, πληθωρικές σαλάτες, τρομερά παστά και πάντα φρέσκα ψάρια, μικρά ή μεγάλα.

info
Λεωφόρος Συγγρού 303 & Δημοσθένους, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9408620. Κόστος: € 30 – 40.

TRAVOLTA

Τραβόλτα
Με όνομα-φόρο τιμής στον Λάκη τον Τραβόλτα, τον περίφημο ιδιοκτήτη του ουζερί Πηγάδι στο Περιστέρι και γνωστό για τις δεινές χορευτικές του ικανότητες, το ομώνυμο εστιατόριο έκανε τον ψαρομεζέ μόδα αλλά και γκουρμέ πρόταση. Μαγειρεύει από σπετζοφάι με λουκάνικο από φρέσκια σουπιά μέχρι πεσκανδρίτσα αβγολέμονο και τηγανητά μύδια με σος από παντζάρι. Τα ψάρια τηγανίζονται ή ψήνονται χωρίς όμως να χάνουν τίποτα από τους χυμούς τους και ζητούν απεγνωσμένα όλο και περισσότερο ούζο ή τσίπουρο στο ποτήρι. Αυτή η συνεργασία των Σπύρου και Βαγγέλη Λιάκου του Base Grill, με τον Ανέστη Λαμπρόπουλο (γιο του θρυλικού “Τραβόλτα”) θα σε κάνει να πάρεις το δρόμο προς τα δυτικά όχι μια φορά, αλλά πολλές περισσότερες.

info
Αρκαδίας και Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, τηλ. 210 5719222. Κόστος: € 30 – 40.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr