Για τον Γιώργο Τσιλιγκίρη το κρέας και τα μυστικά του είναι επιστήμη, τέχνη χωρίς μυστικά, οικογενειακή ιστορία και δύο ήδη επιχειρηματικά σουξέ. Σε μια τρίτη, σοφή προσπάθεια, αποφασίζει να φέρει πιο κοντά στους φίλους του κέντρου, το κρέας με την υπογραφή Τσιλιγκίρη, που σημαίνει-πουθενά-δεν-θα-το βρεις-πιο θεϊκό μαζί και την υπέροχη κάβα των κρασιών του Νέου Κόσμου, τα οποία εισάγει -σχεδόν πριν ακόμη γίνουν μόδα- στον Παλιό Κόσμο.

Ένα ιστορικό μαγαζί που μεταμορφώνεται σε γκλαμ μπιστρό, μια αύρα από τις ομορφότερες στιγμές του παριζιάνικου κλασικισμού και μια αριστοκρατική στοά που μιλά από μόνη της, με τα κλασικά μάρμαρά της, χωρίς να χρειάζεται κανένα φτιασίδι. Μόνο ένα μικρό μπαράκι να πιεις το κρασί σου, λιτά και φροντισμένα τραπέζια. Στα χέρια κάποιου άλλου επιχειρηματία, ο φρέσκος Τηλέμαχος θα μπορούσε να είναι κάτι το πανάκριβο, με πολύ τουπέ και σηκωμένο φρύδι. Εδώ, όμως, συμβαίνει όλη η πολυτέλεια που θα συναντήσεις στα καλύτερα της Ευρώπης, να «παντρεύεται» με μια γλυκιά, παλιά αθηναϊκή χαλαρότητα. Η Έρικα από τον Καναδά, ας πούμε, θα σου αποκαλύψει όλα τα μυστικά των κρασιών του καταλόγου, σαν φίλη από παλιά, χωρίς ούτε στιγμή να έχεις την αίσθηση του βαρύγδουπου σομελιέ που θα σε βάλει στη θέση σου με τις γνώσεις του.

THLEMAXOS_4543

Μενού μικρό, προσιτό, προσγειωμένο, κάθε πιάτο να ’χει τη βαρύτητα και τη σωστή του έννοια, πολυδουλεμένο, σίγουρο για τη νοστιμιά του. Το μαγικό ταρτάρ, όπου κυρίως γεύεσαι την ποιότητα του μοσχαριού, πρώτα μια μπουκιά με λίγο χοντρό αλάτι, μετά με υπέροχο ψιλοκομμένο τουρσί αγγουράκι με μαριναρισμένο κρεμμύδι ή με πατέ κόκκινης πιπεριάς. Μια δροσερή σαλάτα με το αβοκάντο στην ιδανική του στιγμή, μάνγκο, λάιμ και φρέσκο κόλιανδρο, για να περάσεις στο καραμανλίδικο λουκάνικο και τον καταπληκτικό καβουρμά. Για να φτάσεις στο δια ταύτα της μαγείας ή αλλιώς στον σιδηρόδρομο, που θα σε έκανε να πάρεις όλους τους σιδηροδρόμους για να τον ξανασυναντήσεις: το κρέας με το κόκαλο, απλά βρασμένο-λουκούμι, λίγο χοντρό θαλασσινό αλάτι, μανιάτικο ελαιόλαδο και προζυμένιο, φρυγανισμένο ψωμί.

Κι αν αντέχεις, μια βοδινή σπαλομπριζόλα στο τέλειο ψήσιμο, με τηγανητές πατάτες-ροδέλα που τηγανίζονται υπομονετικά στην κατσαρόλα. Ποίηση! Κι ένας φόρος τιμής στο μεζέ-παρελθόν του Απότσου, το πλατό με την αποξηραμένη βοδινή ράχη, το προσούτο, το αποξηραμένο πρόβειο κρέας μακράς ωρίμανσης, την καπνιστή μοσχαρίσια γλώσσα. Ιδανική, μια γαλατένια και μια σοκολατένια κρέμα για το τέλος, σε ένα εστιατόριο που μιλά χαμηλόφωνα και με απλά, σταράτα λόγια, την υπεροχή του.

info
Πανεπιστημίου 10, Αθήνα, τηλ. 210 3613300. Κόστος: € 25-45. Ανοιχτά και μεσημέρι.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr