Το αγαπημένο εστιατόριο κατηφορίζει στα όρια της Πλάκας και αισιοδοξεί να κερδίσει -ψηφίζω υπέρ- το νέο του στοίχημα.

Η απόφαση του Δημήτρη Φωτόπουλου να κατεβάσει το «Ανετον» στο κέντρο μάλλον δεν ήταν εύκολη, αφού το εστιατόριο του Αμαρουσίου ήταν σημείο συνάντησης και σταθερό στέκι όλα τα χρόνια που λειτουργούσε εκεί. Ωστόσο, πέτρα που κυλάει δεν χορταριάζει, και η νέα του διεύθυνση βρίσκεται στη Ναυάρχου Νικοδήμου, σε έναν όμορφο χώρο που καλύπτει δύο επίπεδα και, ψηλοτάβανο καθώς είναι, του δίνει αέρα.

Ο νέος χώρος έχει κοινά και διαφορετικά στοιχεία με το παλιό «Ανετον». Στο αισθητικό κομμάτι συνεχίζει να αγαπά τα γήινα χρώματα, να ποντάρει σε υλικά όπως το τσιμέντο και το ξύλο, να θυμίζει κομψή αστική τραπεζαρία με στοιχεία 60s και λίγο 70s στις σκανδιναβικού ντιζάιν καρέκλες και τον καρυδένιο μπουφέ. Εκείνο όμως που κάνει τη διαφορά είναι η τεράστια τοιχογραφία, μια νέας γενιάς «Γυναίκα στο τραπέζι» του Γιάννη Μόραλη από τον -θαυμαστή του μεγάλου ζωγράφου- Ισπανό καλλιτέχνη Jose Baller Zosa, ο οποίος ζει στην Ελλάδα.

Το ακόμη πιο ωραίο είναι ότι οι ομοιότητες συνεχίζονται και στην κουζίνα. Ο εδώ και χρόνια σεφ του «Ανετον» Βασίλης Ζώης, που πλέον είναι και συνιδιοκτήτης, προτείνει μια σύγχρονη κουζίνα που χωρίς να κραυγάζει για την ελληνικότητά της είναι οικεία και φιλική προσφέροντας αυτό ακριβώς που δηλώνει το όνομα του εστιατορίου: άνεση στη γεύση και στη συνολική αίσθηση. Η νέα τάση της bistronomy βρίσκει εδώ μια πραγματικά καλή έκφραση. Η σαλάτα με το λάχανο, τη σελινόριζα και το ξινόμηλο, πλούσια και εθιστική εκδοχή της Waldorf, μας άρεσε ιδιαίτερα. Συνεχίσαμε με τις θαλασσινές προτάσεις του μενού επιλέγοντας για πρώτα ένα καλοφτιαγμένο καρπάτσο με φινόκιο και τραγανές πράσινες ελιές και τα ραβιόλι καραβίδας με φρέσκια μαύρη τρούφα, όπου η φυσική γλυκύτητα της καραβίδας και του ζυμαρικού δέχεται μια επίθεση αρωμάτων και γεύσεων, ώστε η επίγευση να κλείνει ιδιαίτερα ευχάριστα. Στα κυρίως τώρα, το άψογα ψημένο σε μαντέμι μυλοκόπι με την πικάντικη πλιγουροσαλάτα και το αβοκάντο είναι ένα πιάτο που θα μπορούσα να ξαναπαραγγείλω σε πολλές επισκέψεις μου εκεί, αλλά μάλλον το ξεπέρασε στα σημεία το φαγκρί, χάρη στα τσιγαριαστά χόρτα με τα μαυρομάτικα και τη ζεματισμένη ντομάτα, ένα μικρό, ολοκληρωμένο ποίημα. Το γλυκό το αφήσαμε για την επόμενη φορά – άκουσα, πάντως, ότι το τιραμισού με μασκαρπόνε και ωραίους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς είναι κάτι παραπάνω από καλό. Τα κοκτέιλ υπογράφει ο Λεωνίδας Πετρόπουλος και στα decks του οίνου η σομελιέ Μαρία Νίκα, με προτίμηση σε άγνωστες βιοδυναμικές, αλλά και σε πιο γνωστές ετικέτες.

info
Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα, τηλ.: 210 8066700. Υπολογίστε 35-45 ευρώ χωρίς ποτό.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ