Το Bar Guru Bar της πλατείας Θεάτρου, λίγο πριν λίγο μετά την αλλαγή του νέου αιώνα, ήταν μαγαζί ιστορικό, ήταν τα τελευταία ξεσαλώματα με στιλ της γενιάς των νυν 45 something, ήταν οι ελπίδες για ένα κοσμπολίτικο, νέο Ψυρρή, ήταν η απογοήτευση μιας γειτονιάς που ξέχασε τις ελπίδες της.

Ήταν τα λάιβ στον πρώτο όροφο, ήταν το κιτς που για πρώτη φορά στην Αθήνα σήκωσε κεφάλι για να γίνει τέχνη, ήταν το ωραιότερο ταϊλανδέζικο που είχαμε ως τότε δοκιμάσει στην Αθήνα. Ήταν ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης και το μπάσο του, ήταν όλοι εμείς που είδαμε τη γειτονιά που αγαπήσαμε να γονατίζει κάτω από την αδυσώπητη μοίρα της κατάρρευσης. Ένας Ζουγανέλης, όμως, τα μαγαζιά τα έχει στο -οικογενειακό- αίμα του.

buba agalamata

Το Buba είναι το νέο Guru, σε μια ασφαλή συνοικία, για να μην τρέμει η ψυχή του Κωνσταντίνου κάθε που πάει για δουλειά. Είναι πρωτίστως ένα χειροποίητο έργο τέχνης σε εκατοντάδες τετραγωνικά, το μουσείο μιας μούλτι-κούλτι τέχνης που αγκαλιάζει από τα μπαμπού του Βιετνάμ και τις ταπετσαρίες των Λουδοβίκων μέχρι τον παππού με το τσιμπούκι και τις πλαστικές ορχιδέες, είναι ένα ολόδικό του σύμπαν που καταργεί την Κηφισιά και όσα ήξερες γι’ αυτήν, καταργώντας ακόμη και τη βαριά αύρα του νεοκλασικού που στέγαζε τον Μπενάκειο Βρεφονηπιακό Σταθμό της Κηφισιάς.

buba-eisodos

Είναι οι μουσικές, οι αλγερίνικες ρούμπες του ’50, τα μαύρα φάνκι και η Ματούλα Ζαμάνη, είναι οι νότες που ονειρεύονται έναν παγκόσμιο έρωτα, είναι το μπαρ με τα εξωτικά κοκτέιλ και τη σπιτική λεμονάδα με τζίντζερ, είναι όλοι εμείς που ξαναβρεθήκαμε από του Ψυρρή στην Κηφισιά. Η Ταϊλανδέζα «κυρία Μαρία» του Guru, είναι κι εδώ στην κουζίνα-καντίνα.

chef

BAX-burmese-chicken-curry

Όλο το άρωμα του λάιμ, του φρέσκου κόλιανδρου και της πιο φινετσάτης γλυκόξινης σε ένα βιετναμέζικο ψιλοκομμένο κοτόπουλο σαλάτα με φιστίκι και κρεμμύδι που τρώγεται τυλιγμένο σε φύλλο σαλάτας με μπαλίτσες από sticky rice (lab kai), σαλάτα με μάνγκο και φρέσκο δυόσμο, won ton με τυρί κρέμα και γαρίδες, παναρισμένο κοτόπουλο μέσα σε φύλλο από φρέσκα ασιατικά παραπούλια, jumbo γαρίδες πανέ με ισορροπημένες, υπέροχες, αρωματικές σάλτες. Πράσινο κάρι με κοτόπουλο και βασιλικό, ό,τι κι αν πάρεις, δεν θα προσπεράσεις την καυτερή tom ka kai σούπα, ο πιο αρωματικός διακτινισμός στην Ταϊλάνδη. Και η νύχτα συνεχίζεται χαλαρή στον μαγεμένο κήπο, χωρίς καμία πόζα, πάνω στα κόκκινα, εξωτικά φλοράλ του καναπέ.

info
Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά, τηλ. 210 6231151. Κόστος: € 30-35. Σάββατο, Κυριακή & μεσημέρι.