Μαρούσι – Πεύκη είναι σαν αδελφάκια. Το πρώτο πιο εμπορικό και λαϊκό, το δεύτερο πιο εναλλακτικό και σοφιστικέ, πρόκειται για δύο προάστια της Αθήνας που τα τελευταία χρόνια ανεβαίνουν όλο και περισσότερο στην εκτίμησή μας, αφού καταφέρνουν τελικά να μας κρατάνε στα μέρη τους.

Και αλήθεια, γιατί να ψάχνεις το καλύτερο μπέργκερ στην Αθήνα όταν το χεις δίπλα σου στο Cinecitta; Γιατί να πας κέντρο για ποτό όταν έχεις μια Κaramuza στην Πεύκη να παίζει δυνατά; Και γιατί να τρέχεις στα συμβατικά delis όταν έχεις κοντά σου τους ανατρεπτικούς συνδυασμούς της Πυλιακής Γης; Γι’ αυτά και άλλα πολλά ψηφίζουμε Μαρούσι – Πεύκη, γιατί αυτά τα δύο δεν γίνεται να τα δεις ξεχωριστά. Σαφώς υπάρχουν περισσότερα εστιατόρια και μαγαζιά από αυτά που ακολουθούν, αλλά πρώτον, δεν γίνεται να τα χωρέσουμε όλα σε ένα αφιέρωμα και δεύτερον όλα αυτά είναι τα δικά μου αγαπημένα, όλα δοκιμασμένα πολλές φορές.

6 ιδιαίτερα μαγαζιά που πρέπει να επισκεφτείς

bougatsa

Μπουγάτσα από την “Κόνιτσα” έχεις δοκιμάσει;
Μπορεί να μην είναι το πιο νεανικό και μοδάτο στέκι της περιοχής (υπάρχουν πολλά πιο δημοφιλή άλλωστε κάτω από τον ηλεκτρικό σταθμό του Αμαρουσίου), αλλά εγώ το επιλέγω για πρωινό Σαββατιάτικο καφέ για δύο λόγους: πρώτον, είναι περατζάδα και βρίσκεται στην εμπορική καρδιά του Αμαρουσίου. Σε όλο τον πεζόδρομο και στον διπλανό του έχει μαγαζιά για ψώνια, πλανόδιους, κόσμο και τζέρτζελο, χωρίς αυτοκίνητα. Δεύτερον, έχει μία από τις καλύτερες μπουγάτσες της Αθήνας, εννοείται συνταγή από την Κόνιτσα, με τραγανό και στεγνό φύλλο όλο τέχνη και γενικά πολύ καλές πίτες. Άπαιχτη και η μπουγάτσα με κιμά, όπως και τα τρίγωνα τυροπιτάκια με ηπειρώτικο φύλλο. Στα συν και ο πολύ καλός καπουτσίνο.

Δήμητρος 19 πλ. Κασταλίας, 210 8029280. Η Κόνιτσα έχει φτάσει και στην Πετρούπολη, το Περιστέρι και το Ίλιον.

poppy s pop cornedited

Poppy’s popcorn: Η γκουρμέ εκδοχή του ποπ κορν
Αν δεν έχεις δοκιμάσει ποπ κορν με γεύση καραμέλα – μακαντέμια ή καραμέλα – κάσιους, τότε σπεύσε στο Popy’s popcorn! Αυτά τα ποπ κορν -από φυσικό μη μεταλλαγμένο καλαμπόκι- είναι τόσο εθιστικά, που τα εξαφανίζεις σε χρόνο dt. Και θα την πω την αμαρτία μου. Συνήθως παίρνω ένα σακουλάκι απλά με αλάτι και ένα καραμέλα – μακαντέμια για να παίρνω εναλλάξ, μία αλμυρό, μία γλυκό. Είναι τόσο νόστιμα που ξεχνάς ακόμα και τις θερμίδες. Το μόνο που δεν ξεχνάς είναι βέβαια η τιμή τους, διότι είναι ακριβούτσικα. Ψήνονται σε ειδικές χάλκινες κατσαρόλες και κυκλοφορούν και σε υπέρκομψα μεταλλικά κουβαδάκια για δώρο. Σημαντικό: μπορείς να κάνεις και delivery online!

28ης Οκτωβρίου 1 (έναντι ΗΣΑΠ) τηλ. 210 6123314 www.poppyspopcorn.com

xasiotis1

Γκότζι και ξηροκάρπια στου Χασιώτη
Είναι από τους καλύτερους του είδους και έχει τα πάντα: από ξηρούς καρπούς, φρεσκοψημένους και μη, μέχρι super foods και καραμέλες. Ο Χασιώτης με τ’ όνομα, στον πεζόδρομο της Ερμού, εδώ και 40 χρόνια είναι η στάνταρ στάση κάθε Μαρουσιώτη που τρέφεται υγιεινά και ψάχνει ό,τι νέο κυκλοφορεί σε super food και δημητριακό. Εδώ θα πάρεις χύμα νιφάδες βρώμης αλλά και νιφάδες κινόα, goji berries και cranberries βιολογικά χωρίς ζάχαρη, φρεσκοψημένα κάσιους και υγιεινά αμύγδαλα χωρίς αλάτι και φυσικά ό,τι ξηροκάρπι και αποξηραμένο φρούτο αγαπάς. Συν σοκολατάκια, καραμέλες -ακόμα και παλιομοδίτικες- και κουφέτα σε μεγάλη ποικιλία. Όλα με χαμόγελο και υποδειγματική ευγένεια από το συμπαθέστατο προσωπικό.

Ερμού 7 και Διονύσου τηλ. 210 8020488

gaitanidi_2-2

Παραδοσιακό γαλακτοπωλείο οικογένειας Γαϊτανίδη
Ο ναός των γαλακτοκομικών και των τυριών. Η οικογένεια Γαϊτανίδη έχει δικά της ζώα στο Νέο Ικόνιο Καρδίτσας και φέρνει τρεις φορές την εβδομάδα ολόφρεσκα προϊόντα από το χωριό. Από φρέσκο γάλα αγελαδινό, βιολογικό και κατσικίσιο, μέχρι γιαούρτι πρόβειο ψημένο σε ταψί, φρέσκο βούτυρο και εξαιρετικά τυριά. Υπέροχο κασέρι, πρόβειο κεφαλοτύρι, γραβιέρα και βαρελίσια φέτα που δεν θα αλλάξεις με τίποτα. Έχει φυσικά και πίτες, για τις οποίες φημίζονται στην Καρδίτσα, λουκάνικο κι άλλα προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα, όπως μέλι και παραδοσιακά ζυμαρικά, όλα ένα κι ένα.

Μητροπόλεως 25, τηλ. 210 8020750.

marousiaeditededitededited

Πιροσκί από τον Σεργκέι και τη Βιολέτα
Στη λιλιπούτεια “Μαρούσια” πρέπει να πας από τις 10 μέχρι τις 3 το μεσημέρι για να γευτείς τα καταπληκτικά ρώσικα πιροσκί. Ο Σεργκέι και η Βιολέτα εδώ και 7 χρόνια φτιάχνουν πιροσκί από χειροποίητη ζύμη και τα καλύτερα υλικά στη στιγμή: με κιμά, πατάτα και λάχανο, με σπανάκι και φέτα ή με κιμά, φέτα και τσίλι. Γενικά υπάρχουν καμιά δεκαριά επιλογές, άλλες πιο παραδοσιακές και άλλες πιο ανατρεπτικές σε κανονικό ή μίνι μέγεθος, για να μπορείς να πάρεις και για κέρασμα στο σπίτι ή το γραφείο.

Βασ. Σοφίας 59, τηλ. 210 8050167. Κάνει και delivery

fysis1edited

Φύσις, για φυσικά εναλλακτικά γλυκά
Το δεύτερο κατάστημα Φύσις μετά την Αγία Παρασκευή έχει τη δική του φιλοσοφία. Πρώτα απ’ όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι βιολογικά, ενώ πολλά από τα γλυκά είναι φτιαγμένα με στέβια, χυμό αγάβης και γάλα με μειωμένα λιπαρά. Ξεχωριστό κεφάλαιο είναι και τα προϊόντα χωρίς γλουτένη ή λακτόζη. Ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ του καταστήματος ξεχωρίζουν το εσμαϊλιέ- κανταΐφι γεμιστό με κρέμα, με αρωματικό σιρόπι, πασπαλισμένο με φιστίκι Αιγίνης, τα λαχταριστά σοκολατένια mi-cuits με την κρεμώδη, υγρή καρδιά, τα λαχταριστά Brownies χωρίς ζάχαρη, τα σπιτικά μπισκότα και βέβαια τα εξαιρετικής ποιότητας παγωτά και το εθιστικό πολίτικο τσουρέκι.

Λ. Κηφισίας 98, Μαρούσι 151 25, τηλ. 211 4069267, www.fisis.eu

Τα delis καλά κρατούν

pyliaki gh1edited

Η Πυλιακή Γη της Γιάννας Μπαλαφούτη
Τα γλυκά κουταλιού της Γιάννας Μπαλαφούτη έχουν πάρει πολλά βραβεία και διακρίνονται όχι μόνο για τη νοστιμιά τους αλλά και για τους ευφάνταστους συνδυασμούς τους. Στο μικρούτσικο εργαστήριό της στο Μαρούσι (στο -1 του εμπορικού κέντρου Αίθριο απέναντι από το Ηolmes) η Γιάννα βγάζει όλο της το ταλέντο και με πολύ μεράκι φτιάχνει Ελιές Καλαμών σε σιρόπι από Cabernet, Τοματίνια & Μυρτιές σε Chardonnay, Αποξηραμένα Σύκα σε Brandy, Κορινθιακή Σταφίδα σε Ούζο αλλά και ωραίες μαρμελάδες, όπως αυτή με καρπούζι και σαφράν ή μία με λεμόνι και αγουρέλαιο! Όλα χειροποίητα και βασισμένα στην παράδοση, τα προϊόντα της Πυλιακής Γης διατηρούν τα χρώματα και τις αληθινές γεύσεις των φρούτων και των υλικών, καθώς δεν έχουν τίποτα τεχνητό. Η Γιάννα φτιάχνει και πολύ νόστιμα κουλουράκια, όπως και κριτσίνια, τα οποία ζυμώνει στο χέρι και τα φτιάχνει ένα ένα. Δοκίμασε τα κριτσινάκια καπνιστής πάπρικας με λιαστή ντομάτα και τα μουστοκούλουρα, όλα χωρίς ζάχαρη και φτιαγμένα με αγάπη.

Εμπορικό κέντρο Αίθριον, Αγ. Κωνσταντίνου 40, τηλ. 6971855046.

en deliedited

Εν’ deli, τόπων γεύσεις
Ο Αράμ Μπατανιάν και η Σύλβια Δανελιάν μετέτρεψαν το παλιό τυροπωλείο του Μανιάτη, που επί χρόνια ήταν σε αυτό το σημείο σε ένα σύγχρονο παντοπωλείο με εκλεκτά προϊόντα. Εδώ θα βρεις παραδοσιακά ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα από διάφορες περιοχές της χώρας, από την Τρίπολη, τη Νάξο, την Αμφιλοχία, την Κρήτη και την Κεφαλλονιά καθώς και αλλαντικά παραγωγής της εταιρίας ΑΡ-ΚΑΣ, ζυμαρικά, όσπρια και ρύζια (τυποποιημένα και χύμα), ποικιλία ελιών, γλυκά και μαρμελάδες, συνοδευτικές σαλάτες και σάλτσες και διάφορα αλίπαστα. Σημείωσε πως εδώ υπάρχει και ειδικό τμήμα γιαπωνέζικων και κινέζικων προϊόντων, προϊόντα βιολογικής παραγωγής, καθώς και παραδοσιακά Αρμενικά εδέσματα, όπως λαχματζούν, μαντί, ιτσλί κιοφτέ και χαλέπι.

Βασ. Σοφίας 52, τηλ. 210 8027058.

Για φαγητό λίγο απ’ όλα

anetonedited

Άνετον για πάντα!
Με νέο look και πάντα νέες ιδέες στο μενού, το Άνετον παραμένει ένα από τα αγαπημένα μας μέρη για φαγητό. Οι νέες καλοκαιρινές προτάσεις φέρνουν φιλέτο απο φρέσκο μυλοκόπι με αχνιστά αλμυρίκια και σάλτσα μανγκο-λαίμ στο τραπέζι, ατομικό μουσακά με καπνιστές μελιτζάνες όνειρο και φανταστικό ραγού απο αρνάκι κοκκινιστό και σπιτική μπεσαμέλ. Στα πρώτα την παράσταση κλέβουν οι φλογέρες με τραγανό φύλλο, που είναι γεμιστές με τυροκαυτερή και τσάτνεϊ απο ντοματίνια και βασιλικό, αλλά και τα τηγανιτά στικς κολοκυθιού, μελιτζάνας και κρεμμυδιού σε κρούστα απο καλαμποκάλευρο που βουτάς με κλειστά μάτια σε απολαυστική σως γιαουρτιού με σαφράν. Στο τέλος αφήνεσαι στη δροσερή γλύκα μιας παγωμένης βελουτέ πεπονιού με παγωτό καϊμάκι και πούδρα απο μπισκότα πτι μπερ. Πολύ καλό και το house wine, που είναι Τσέλεπος, Μοσχοφίλερο το λευκό & Αγιωργίτικο με Cabernet το κόκκινο.

Στρατηγού Λέκκα 19, Μαρούσι, τηλ. 210 8066700, www.aneton.gr

oyzobaredited

Για ούζα στο Ούζομπαρ
Πρόκειται για την απάντηση στα κάθε είδους wine bars! Το Ούζομπαρ ήρθε πριν έναν χρόνο περίπου για να μας θυμίσει ότι στην Ελλάδα βγάζουμε πολύ καλό ούζο και τσίπουρο. Έτσι, έφερε από κάθε γωνιά της χώρας μια μεγάλη ποικιλία αποσταγμάτων και έφτιαξε μεζέδες που τους πάνε πολύ. Και πέτυχε! Γιατί ο κόσμος εκτίμησε την αμεσότητα και την ειλικρίνεια του νέου αυτού χώρου, την απλότητά του, το κέφι του και βέβαια την κουζίνα του, που αγαπά ιδιαίτερα τα ψάρια και τα θαλασσινά. Καβουροπόδαρα, αχινοί, γαρίδες σε όλα τα μεγέθη, διάφορα οστρακοειδή και άλλα πιο δημιουργικά, όπως η τραγανή τηγανητή ψίχα μυδιού, που σερβίρεται με μαρμελάδα ντομάτας ή ο new entry Γύρος από τσιπούρα κάνουν θραύση στα τραπέζια του.

Αγ. Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, τηλ. 210 6300026.

dal professore1editededited

O Dal Professore κύριος Δημητροκάλης
Μας τάιζε χρόνια στο Μαρούσι, στο όμορφο νεοκλασικό του πεζόδρομου της Διονύσου. Πλέον έχει μετακομίσει σε νέο χώρο, πιο μοντέρνο, πάνω στην Αγίου Κωνσταντίνου και κοντά στη συμβολή της με την Κηφισίας. Αλλάζοντας look, ανανέωσε και τις γεύσεις του, προσθέτοντας στις ιταλικές του προτάσεις και κάποιες ελληνικές πινελιές, όπως το Ζεστό φλάν από κεφαλοτύρι Νάξου, σάλτσα από αχλάδια κάιζερ, τσίπς αγκινάρας και σώς από σαφράν. Ή η Μπριζόλα μαύρου χοίρου (330γρ) από τη φάρμα Μπράλου. Σαφώς, όμως, τα περισσότερα πιάτα του Νίκου Δημητροκάλη μιλούν άπταιστα ιταλικά και σκίζουν σε γεύση. Δοκίμασε χωρίς δεύτερη σκέψη Πέννες με σολομό, ντοματίνια, ρικότα και ξύσμα πορτοκαλιού ή Λινγκουίνι με κολοκυθάκια και κρέμα Ιταλικών τυριών, αλλά και την καταπληκτική Tαλιάτα μόσχου από black angus στη σχάρα και άφησε χώρο οπωσδήποτε για ανάλαφρο τυραμισού.

Αγίου Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι, τηλ. 210 6109988, www.dalprofessore.gr

altamiraedited

Altamira: Μεξικό, Ινδία, Αραβικές Χώρες, Ν.Α. Ασία στο πιάτο!
All time classic εστιατόριο που άνοιξε αδελφάκι και στο Κολωνάκι, το Altamira το επιλέγουμε για τις έθνικ γεύσεις του αλλά και τον χαλαρωτικό και δροσερό κήπο του. Δυο βήματα από τον ηλεκτρικό σταθμό του Αμαρουσίου, μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο θα δοκιμάσεις εξωτικά πιάτα, από Ταντούρι κοτόπουλο (ινδικό) μέχρι Νουντλς με γαρίδες (ασιατικό) και Τσίλι κον κάρνε (μεξικάνικο). Αγαπά πολύ τις πιτούλες και τα ντιπ, γι’ αυτό μην παραλήψεις να πάρεις τις τραγανές τηγανητές πιτούλες από ρυζάλευρο Poppadums, που συνοδεύονται από τρία τσάτνεϊς ή τις τραγανιστές Τορτίγιας καλαμποκιού. Έχει ωραιότατη Μαργαρίτα κανάτα και ενίοτε κάνει και happenings. Κάνει επίσης delivery στην γύρω περιοχή και αναλαμβάνει ακόμα και events ή δεξιώσεις.

Περικλέους 28, Μαρούσι, τηλ. 210 6128841, 210 6142767.

Για ποτό & κοκτέιλ

karamouza

Η Karamuza που άλλαξε τη ζωή μας στην Πεύκη
Από τη στιγμή που άνοιξε δεν έχει υπάρξει μέρα που να περνάω απέξω (και περνάω κάθε μέρα) που να μην έχει κόσμο. Η Karamuza είναι στέκι ντόπιων και όχι μόνο, έχει φανταστικά κοκτέιλς και παίζει μουσικάρες. Μαζεύει κόσμο όλων των ηλικιών, αλλά έχει και αρκετούς θαμώνες στα 40plus, που την προτιμούν κυρίως τις καθημερινές. Ενίοτε κάνει live (τύπου Burger Project) ή φέρνει guest djs, αλλά κάθε μέρα έχει ωραίες μουσικές σε στυλ house, freestyle και ροκ. Παίρνεις θέση σε ένα από τα ξύλινα σκαμπό, λοιπόν και δοκιμάζεις ό,τι κοκτέιλ σου κάνει κάνει κλικ στον κατάλογο. Είναι όλα τους πετυχημένα και αρκετά οικονομικά, αφού κυμαίνονται στα 6,50 – 7,50 ευρώ. Το αγαπημένο μου είναι το “Lemon pie”, σαν να πίνεις λεμονόπιτα, μέχρι και κουλουράκι τριμμένο έχει από πάνω! Στην ίδια τρίγωνη πλατεϊτσα που έκανε πιάτσα η Karamuza υπάρχει και το Moufa bar, ένα μικρούτσικο εναλλακτικό μπαράκι, που επίσης γεμίζει καθημερινά.

Περικλέους 42, Πεύκη, τηλ. 2130254835.

salto mortale

Κάνε ένα Salto Mortale για ποτό
Είναι αυτό που λέμε συνοικιακό μαγαζί και έχει γίνει στέκι εδώ και χρόνια. Μικρό μαγαζάκι με απίστευτα κοκτέιλς, όπως το signature Salto mortale mojito και φοβερές μουσικές funk, soul, 60s και 70s. Είναι τόσο φιλικό και κουλ που όλοι γνωρίζονται και γίνονται μια παρέα. Ενίοτε κάνει και πάρτι, όπως το πρόσφατο BBQ party, που έγινε της κακομοίρας.

Πίνδου 7, Άνω Πεύκη, τηλ. 2108056490.

Για burger και σουβλάκι δίχως αύριο

new orleansedited

Hangover στο Νew Orleans Burgers
Πείνασες; Σχεδόν δίπλα από την Karamuza είναι το New Orleans Burgers, αδελφάκι της, που, όπως κατάλαβες επιδίδεται στα burgers. Ωραίο περιβάλλον, μεγάλοι ξύλινοι πάγκοι για να γίνονται όλοι μια παρέα και μια εξάδα λαχταριστών burgers από 100% black angus νωπό μπιφτέκι. Δοκίμασε ασυζητιτί το Hangover Blues με τσένταρ, μπέϊκον, αυγό μάτι, ντομάτα και μαρούλι και πάρε εξτρά χειροποίητες τηγανητές πατάτες με καυτερή σος (παίζουν 8 διαφορετικές και χειροποίητες). Βασικό: σερβίρει και στην Karamuza αν βαριέσαι να μεταφερθείς δίπλα ή δεν θες να χάσεις το τραπέζι σου. Αν μένεις στην περιοχή έχει και delivery.

Περικλέους 42, Πεύκη, τηλ. 2130332032.

cineccitta2edited

Τα πιο μαμαδίστικα burgers στο Cinecitta
Δεν γίνεται να ζεις ή να κινείσαι στην περιοχή και να μην έχεις πάει στο Cinecitta. All time classic μαγαζί, που λειτουργούσε από το 1956 ως καφενείο, τα τελευταία όμως 6 χρόνια το γύρισε σε μπυραρία με νόστιμο φαγητό και καταπληκτικά burgers. Το cheese του ειδικά δεν παίζεται, σερβίρεται με λεπτές και χειροποίητες τηγανητές πατάτες και είναι τόσο ωραίο που όταν τελειώνει θες άλλο ένα χαλαρά. Είναι πώς να το πω, το πιο σπτικό burger που έχω φάει. Πολύ καλά και το Jack Daniels ή το Curry με ντομάτα, μαρούλι, τσένταρ και σος Jack Daniels το πρώτο, κάρι το δεύτερο. Δώσε βάση και στις Πατατόφλουδες που σερβίρονται με καρέ ντομάτας, φρέσκο κρεμμύδι και ντρέσινγκ γιαουρτιού. Το μαγαζί θυμίζει ευρωπαϊκή pub, έχει ιδιαίτερες αφίσες και ροκ μουσικές και μια μεγάλη ποικιλία από μπύρες.

Πίνδου 50, Άνω Πεύκη, τηλ. 2108028332.

aristoteleionedited

Για σουβλάκι στο ΑριστοΤέλειον και στο Ελλάνιον
Όταν θέλουμε σουβλάκι πάμε σε ένα από τα δύο. Στο πρώτο για το καλύτερο ever κοτόπουλο σουβλάκι, από μπουτάκι κοτόπουλου παρακαλώ, που δεν πιστεύεις πόσο νόστιμο είναι. Παίρνουμε πάντα μαζί και μια υπέροχη και φρεσκοκομμένη χωριάτικη σαλάτα, όπως και χειροποίητες τηγανητές πατάτες -βλέπεις και τη γιαγιά σε μια γωνίτσα να τις καθαρίζει!.. Όχι ότι και το χοιρινό καλαμάκι δεν είναι καλό, απεναντίας, είναι κι αυτό χειροποίητο και υπέροχο, το ίδιο και οι πιτούλες.
Στο Ελλάνιον θα πας για άλλο λόγο. Το φόρτε του είναι το μαρινάρισμα. Όλα τα σουβλάκια του είναι φανταστικά, αλλά έχει και ωραιότατα φαλάφελ και μια σαλάτα φατούς με τηγανητές πιτούλες και πολλά μυρωδικά που αγαπώ πολύ!

ΑριστοΤέλειον, Πίνδου 9 & Σκρά, Άνω Πεύκη, τηλ. 2108068911-912.
Ελλάνιον, Λεωφ. Ειρήνης 40, Πεύκη, τηλ. 215 2152987.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr