Η αθηναϊκή συνοικία που γράφει εδώ και δεκαετίες τη δική της ιστορία στη διασκέδαση και στις εξόδους έχει με τα χρόνια αλλάξει πολλά προφίλ. Και μπορεί οι ανακατατάξεις της εποχής να την επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, τον τελευταίο καιρό φαίνεται να έχει ανακτήσει τη ζωντάνια και το σοφιστικέ της στυλ, διαθέτοντας αξιόλογους χώρους, που θα σου δώσουν αμέτρητους λόγους να την επισκεφτείς ξανά και ξανά.

Labreuvoire

Τα κλασικά

L’abreuvoire
Λειτουργεί από το 1965, όταν ο Αλέξης Κότσης και η σύζυγός του Γιάννα σκέφτηκαν να ανοίξουν ένα γαλλικό εστιατόριο στην όμορφη συνοικία της Αθήνας. Κλασική επιλογή των καλοφαγάδων και των φίλων του καλού κρασιού, το εστιατόριο έχει προτάσεις στο μενού του, όπως φουά γκρα πάπιας με τρούφες σε μιρουάρ από κεράσι, φιλέ μινιόν μαδέρα, μπουτάκι πάπιας με πορτοκάλι και φυσικά αντρεκότ, κρεμμυδόσουπα, κ.ά.

Ξενοκράτους 51, τηλ.210 7229106, 210 7229061.

SPYROS&VASILIS1

Spiros & Vasilis
Πρόκειται για ένα από τα πιο κλασικά αθηναϊκά γαλλικά ρεστοράν που μετρά 40 και πλέον χρόνια. Η ατμοσφαιρική αύρα του χώρου συνδυάζεται αρμονικά με την κουζίνα του γιου του ιδιοκτήτη Βασίλη Πολυμέρη, Γιώργου, που δίνει έμφαση στην παράδοση της κλασικής γαλλικής κουζίνας με γεύσεις από την Προβηγκία. Από τον κατάλογο δεν θα μπορούσαν να λείπουν η entrecôte café de Paris στην αυθεντική της εκδοχή, το σπιτικό pate foie gras, τα μπουτάκια βατράχων, καθώς και τα σαλιγκάρια Βουργουνδίας.

Λάχητος 5, τηλ. 210 7237575.

Ράτκα
Ένα ακόμη διαχρονικό στέκι του Κολωνακίου, που μετρά πάνω από τρεις δεκαετίες λειτουργίας. Στη σάλα του θα συναντήσεις γνωστούς πολιτικούς και καλλιτέχνες, ενώ από την κουζίνα του θα γευτείς κλασικά διεθνή πιάτα με πιο φημισμένα το φιλέτο ψημένο στην πέτρα, τον χυμώδη μαύρο μπακαλιάρο, τη σπαγγετάδα με τα θαλασσινά, ενώ η μαρέγκα μόκα με ολόκληρα καραμελωμένα αμύγδαλα είναι από τα επιδόρπια που έχουν αφήσει εποχή.

Χάρητος 30-32, τηλ. 210 7290746.

12122635_867141980022301_3070944952024544740_n

Kiku
Οι κουζίνες του δημοφιλούς Kiku σε Ψυχικό και Κολωνάκι βρίσκονται πλέον στα χέρια του Δημήτρη Κατριβέση. Τα δύο μαγαζιά θα έχουν διαφορετική ταυτότητα, ενώ όσον αφορά το Kiku στο Κολωνάκι μετατρέπεται σε ένα members’ restaurant χωρητικότητας 20-25 ατόμων και όριο 150 μελών, προσφέροντας premium πιάτα ιαπωνικής κουζίνας. Η κουζίνα δεν θα είναι βέβαια αμιγώς ιαπωνική, αλλά θα περιέχει και το ελληνικό στοιχείο, ενώ λόγω της prive φύσεως του μαγαζιού, τα μέλη θα απολαμβάνουν και πιάτα που ο σεφ θα ετοιμάζει αποκλειστικά γι’ αυτούς. Την μπάρα θα επιμελείται ο bartender Βασίλης Ρούσσος με πολλά κοκτέιλ ημέρας και επιλεγμένα αποστάγματα από την Ιαπωνία που – όπως μας είπαν χαρακτηριστικά- «θα πρέπει να δοκιμάσει κάποιος πριν πεθάνει».

Kiku Κολωνάκι: Δημοκρίτου 12, τηλ. 21 0364 7033.
Kiku Νέο Ψυχικό, Περικλέους 7, τηλ. 2106776759.

Kolonaki1

All day

Nice n’ easy
Γνωστό για το κινηματογραφικό του design και το πάθος των ιδιοκτητών του με τα προϊόντα βιολογικής παραγωγής, αποτελεί ένα στέκι για όλες τις ώρες. Ο φρέσκος άγριος σολομός φούρνου με κρούστα εσπεριδοειδών και μυρωδικών πάνω σε ταμπουλέ από σπόρους κινόα, γνωστός ως «The Sean Connery», το απίστευτα ζουμερό burger από βιολογικό μοσχάρι Αρκαδίας και wagyu onglet beef με τσένταρ τυρί, ψητά κρεμμύδια, κολσλόου, πίκλες και φρέσκιες τηγανητές πατάτες, ή αλλιώς «The Marlon Brando», τα κυριακάτικα brunch και η μους μαύρης σοκολάτας από 100% κακάο με stevia, κρέμα αμυγδάλου, νιφάδες αλόης, κανέλα, μέλι, πρόπολη, γύρη και acai berries είναι μερικοί μόνο από τους νόστιμους λόγους για να το επισκεφτείς.

Ομήρου 60 & Σκουφά, 210 3617201.

11218812_975451785840403_4267183703424028655_n

Mohnblumchen
Αν το όνομα σάς παραπέμπει στο περίφημο κολωνακιώτικο κατάστημα ρούχων, μην εκπλήσσεστε, πρόκειται ακριβώς για τον ίδιο χώρο που διατήρησε μεν την υψηλή αισθητική του, αλλά πλέον φόρεσε μια πιο γκουρμέ «αμφίεση» με αέρα ιταλικό. Στα τραπέζια του παρελαύνουν αυθεντικές ιταλικές νοστιμιές από μπρουσκέτες, φοκάτσια, ποικιλίες αλλαντικών και τυριών και σαλάτες με σπεκ, μέχρι ζυμαρικά, ριζότο και πιο προσεγμένα πληθωρικά πιάτα, όπως η κλασική Saltibocca ala romana και η tagliata di manzo.

Πλ. Δεξαμενής 7 & Σπευσίππου 1, τηλ. 210 7236960.

10391028_832591566812217_8326992749504471062_n

It restaurant
Το αγαπάμε γιατί είναι φωτεινό, ζεστό και προσφέρεται για όλες τις ώρες. Εδώ θα καθίσεις με την παρέα σου για να απολαύσεις το πρωί croque madame, κρεπολέτα ή καγιανά και πρωτότυπα σάντουιτς, ενώ το μεσημέρι διαθέτει ένα ευρύτερο γευστικό ρεπερτόριο με δροσερές σαλάτες, καθώς και καλομαγειρεμένα πιάτα με ζυμαρικά, κρέας, κοτόπουλο και ψαρικά.

Σκουφά 29, τηλ. 210 3635773.

NIKKEI2

Οι αφίξεις

Nikkei
Άνοιξε μόλις στα μέσα Σεπτεμβρίου και είναι από τις αφίξεις που θα συζητηθούν. Τη γευστική ρότα ανέλαβε ο Θάνος Στασινός, σεφ με μεγάλη εμπειρία σε διεθνείς κουζίνες, προτείνοντας ένα γόνιμο blending γεύσεων, που γεφυρώνουν την ιαπωνική με την περουβιανή κουζίνα. Στην όμορφη σάλα του, όπου οι έθνικ πινελιές συνάδουν με το μενού, θα δοκιμάσεις πιάτα με πληθωρικά αρώματα και έντονες γεύσεις, όπως σεβίτσε λαβράκι με γλυκοπατάτα και λάδι κόλιανδρου, τηγανητά causas με ιβηρικό χοιρινό και σάλτσα ασεβιτσάδα, καθώς και χιλιανό λαβράκι με πουρέ aji amarillo. Τις αλκοολικές επιλογές ανέλαβε ο διακεκριμένος bartender Σπύρος Κερκύρας, που παίζει σε κλασικό αλλά και νοτιοαμερικανικό τερέν, πράγμα που σημαίνει ότι εδώ θα δοκιμάσεις από Bloody Mary μέχρι Pisco Sour και πολλά περισσότερα…

11225344_1476001176038387_5714374823308068708_n

La Pierrade
Ένα εστιατόριο με μίνιμαλ ύφος, που άνοιξε τις πόρτες του πρόσφατα στη θέση του Casa Di Pasta. Οι γευστικές επιλογές εδώ κινούνται μεν στο πλαίσιο της διεθνούς κουζίνας, το δυνατό του σημείο όμως είναι σίγουρα οι ιταλικές γεύσεις. Τα νόστιμα πιάτα με ζυμαρικά αλλά και κρεατικά στο grill και σε pierrade, δηλαδή πέτρες λάβας που έρχονται στο τραπέζι σε ειδικό σκεύος είναι κάποια από τα ατού του καταλόγου, ενώ οι ταλιατέλες με το μοσχαρίσιο φιλέτο ραγού, το ωραία χυλωμένο ριζότο με γαρίδες και σταφύλια και η βοδινή γλώσσα ποσέ με τη γενοβέζικη πέστο είναι κάποια που δεν πρέπει να παραλείψεις να δοκιμάσεις όταν το επισκεφτείς.

Σπευσίππου 30, Κολωνάκι, τηλ. 210 7237297.

12074601_10208048532511057_215567134916133085_n

Soiree
Το γουστόζικο oyster bar, που άνοιξε στα μέσα του καλοκαιριού, προσφέρεται για όλες τις ώρες. Εδώ ξεκινάς τη μέρα σου νωρίς το πρωί πίνοντας κάποιο από τα προσεγμένα ροφήματα, που θα σου προτείνουν συνοδεύοντάς το με μια τραγανή μπαγκέτα με prosciutto cotto ή ένα ανοιχτό σάντουιτς με καπνιστή γαλοπούλα και τυρί προβολόνε. Από το μεσημέρι και μετά επιλέγεις από τα δημιουργικά πιάτα του μικρού καταλόγου, που επιμελείται ο σεφ Γιάννης Στανίτσας, με τα ολόφρεσκα οστρακοειδή εδώ να έχουν τον πρώτο λόγο. Κυδώνια, γυαλιστερές, αχιβάδες, στρείδια και πετροσωλήνες έρχονται ολόφρεσκα στο τραπέζι σου συνοδευόμενα από 10 διαφορετικές σάλτσες που εσύ επιλέγεις. Δοκίμασε το καρπάτσιο αστακού με σαλάτα cress και sprout με άρωμα Ασίας, τη γεμιστή ντομάτα με ταρτάρ γαρίδας καθώς και την κρέμα μοσχολέμονου και σορμπέ λεμόνι για να ολοκληρώσεις ιδανικά το γεύμα σου.

Τσακάλωφ 2, τηλ. 210 3608591.

KOUZOULO

Kouzoulo
Το νέο bar restaurant που άνοιξε πρόσφατα στην καρδιά του Κολωνακίου είναι μια νέα πρόταση που σίγουρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα δυνατό στέκι του κέντρου. Στην κουζίνα τα ηνία ανέλαβε ο σεφ Βαγγέλης Μωραίτης, γνωστός από το “Master Chef 1”, αλλά και με αξιόλογη θητεία σε γνωστά εστιατόρια, όπως το “Βαρούλκο”, το “Vezene” και την “Αλμύρα” ενώ από τις πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις του καταλόγου ξεχωρίσαμε τη σαλάτα παντζάρι, με φασολάκια, ανθότυρο και φιστίκι Αιγίνης σε βινεγκρέτ πορτοκαλιού, το σούσι από καβούρι σε ρολό από μαριναρισμένο κολοκύθι, χαβιάρι Αιγαίου, τα όστρακα στον πάγο και την ταλιάτα από καλαμάρι, που συνοδεύεται από αρωματικό κους- κους ή από τις καραβίδες με χυλωμένο τραχανά.

Φιλικής Εταιρείας 4, τηλ. 210 3633372

11988267_869234759828765_5450330825641469921_n

Τα μοδάτα

Cinco
Το κολωνακιώτικο tapas bar αποτελεί σταθερή αξία στην περιοχή και όποια ώρα και να το επισκεφτείς θα περάσεις σίγουρα καλά. Τα ηνία στην κουζίνα μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Κατριβέση αναλαμβάνει ο Ιωάννης Μαρκαδάκης, σεφ με θητεία σε εστιατόρια σε Ελλάδα και Νέα Υόρκη, ενώ σε πρώτη φάση μαθαίνουμε ότι στον κατάλογο θα διατηρηθεί η JSP (Japan-Spain-Peru) προσέγγιση με έμφαση στο μεσημεριανό εστιάζοντας στο αληθινό comfort street food, ενώ στη μπάρα θα παίζουν ενδιαφέροντα signature cocktails του μαγαζιού.

Σκουφά 52, τηλ. 210 3643603.

10153847_10152776020447128_294770063654343856_n

Rock n’ Roll
Ένα από τα εμβληματικότερα bar-restaurants της κολωνακιώτικης πιάτσας που συνδυάζει άψογα την καλή κουζίνα, την rock (και όχι μόνο) μουσική με την απόλυτα φιλική ατμόσφαιρα. Εδώ μπορεί κανείς να ξεκινήσει τις νυχτερινές του εξορμήσεις από νωρίς για ένα ήσυχο ποτό στην ατελείωτη μπάρα, να συνεχίσει με ένα απολαυστικό δείπνο και να τελειώσει το βράδυ του χορεύοντας πίνοντας ακόμα ένα υποβρύχιο…

Φιλικής Εταιρείας 14, τηλ.: 210 7220649

F+W-olivemagazinegr-1024x678

F+ W
Το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο εστιατόριο του Γάλλου σεφ Olivier Campanha μπήκε στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων των καλοφαγάδων από τον πρώτο κιόλας καιρό λειτουργίας του. Ο μικρός κρεμαστός κήπος ταιριάζει όμορφα με τη μινιμαλιστική διακόσμηση στη σάλα, ενώ τα πιάτα του μενού αποπνέουν κοσμοπολίτικο αέρα. Αν συμπληρώσεις και τις οινικές επιλογές στις οποίες εύστοχα θα καθοδηγηθείς από το σομελιέ Γιάννη Μακρή καταλαβαίνεις και τους λόγους που η πορεία του είναι σταθερά ανοδική.

Ξενοκράτους 49, τηλ. 210 7211146.

scala-Vinoteca_n

Scala Vinoteca
Όταν η γεύση και το κρασί συναντούν την αισθητική το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι παρά απολαυστικό. Με όμορφα διαμορφωμένο χώρο, μητροπολίτικο αέρα και εύστοχα στημένο κατάλογο, με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι το Scala Vinoteca ενδείκνυται για να περάσεις καλά. Oι γευστικές αναζητήσεις του Δημήτρη Κοντόπουλου, η αρχή μιας νέας συνεργασίας που αναμένεται να κάνει αίσθηση στο δημιουργικό κομμάτι της ομάδας και φυσικά η οινική λίστα με κρασιά από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα με περίπου 120 επιλογές που επιμελείται ο σομελιέ Παναγιώτης Νικηφόρου είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που θα το επισκεφτείς. Ο εντυπωσιακός «κήπος» με τα λαχανικά «φυτεμένα» σε «χώμα» από κόκκινη κινόα, το καλαμάρι με μανιτάρια και τσορίθο αλλά και η περίφημη κρέμα λεμόνι με μπισκότο σαμπλε και παγωτό πραλινα lime είναι μερικές από τις προτάσεις του νέου καταλόγου που ακόμα «μαγειρεύεται».

Σίνα 50 & Αναγνωστοπούλου, Τ. 210 3610041

Capanna
Η γουστόζικη αυτή πιτσαρία- τρατορία είναι ένα από τα αγαπημένα στέκια του κολωνακιώτικου κοινού που την επιλέγει για την παρεΐστικη ατμόσφαιρα, τη λεπτή και τραγανή πίτσα αλλά και τα καλομαγειρεμένα της ζυμαρικά. Στον κατάλογο θα συναντήσεις πιάτα απλά, που τιμούν την ιταλική κουζίνα ταιριάζοντας αρμονικά και εύστοχα τα υλικά και τις γεύσεις. Αν έπρεπε οπωσδήποτε να ξεχωρίσουμε κάποια από τις προτάσεις, αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την pizza Parma με μοτσαρέλα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, ντοματίνια, ρόκα, prosciutto crudo και παρμεζάνα.

Πλουτάρχου 38 & Χάρητος 42, τηλ. 210 7241777.

548204_251385048309909_467301865_n

Malconi’s
Η κοσμική γαστροπάμπ με το γκουρμέ προφίλ και τα καλοφτιαγμένα πιάτα που φλερτάρουν σχεδόν αποκλειστικά με την ιταλική κουζίνα είναι από τα πιο χαλαρά σημεία που μπορείς να απολαύσεις ένα όμορφο δείπνο. Πιάτα με βαθιά νοστιμιά, όπως το τέλεια χυλωμένο ριζότο με μανιτάρια πορτομπέλο και λάδι τρούφας, το φρέσκο φιλέτο τόνου με καπνιστή πάπρικα ή η ζουμερή ταλιάτα από κόντρα μόσχου σε κρούστα από αρωματικά υποδηλώνουν τη δυναμική της κουζίνας που από το 2011 βρίσκεται στα χέρια του Γιάννη Κοσμαδάκη και της ομάδας του. Μπορείς φυσικά να έρθεις από το πρωί για απολαύσεις καλό καφέ και ωραιότατο brunch.

Πατριάρχου Iωακείμ 43 και Πλουτάρχου 23, τηλ. 210 7248920.

10996768_943254705724775_7611307575454293585_n

Για κοκτέιλ και φαγητό

La Esquina
Η all day γωνιά που εμφανίστηκε πέρυσι στον πεζόδροµο της Χάρητος στη θέση του παλιού City έκανε αίσθηση από την αρχή με το ενδιαφέρον, αλλά ανεπιτήδευτο concept ενός χώρου που σίγουρα έχει τον τρόπο να σε καλύψει όποια ώρα της ημέρας κι αν τον επισκεφτείς. Ξεκινάς τη μέρα σου με ζεστό καφέ καλύπτοντας τις πρωινές λιγούρες με γιαούρτι, δηµητριακά και τηγανητά αβγά ή κάποιο από τα open sandwiches, ενώ αν έρθεις λίγο αργότερα μπορείς να επιλέξεις κάποια από τις δροσερές σαλάτες, τα American Style ορεκτικά ή κάποιο από τα burgers, με το La Esquina Black Angus να έχει την πρωτοκαθεδρία ως best seller. Το βράδυ αξίζει να ολοκληρώσεις εδώ τη βόλτα σου επιλέγοντας ένα από τα signature κοκτέιλ από την μπάρα.

Χάρητος 43 τηλ. 210 7232575.

11173411_446313945534574_1500862350424629992_n

Minnie The Moocher
Ή αλλιώς, «Minnie, η τρακαδόρισσα». Το all day μπαρ, με όνομα εμπνευσμένο από το τραγούδι της δεκαετίας του ’30, που πούλησε 1 εκατομμύριο αντίτυπα, αποπνέει αέρα μεσοπολέμου και σίγουρα συγκαταλέγεται στα χαρακτηριστικότερα vintage bars της πόλης. Η Minnie σε περιμένει από το πρωί για σνακ και καφέ, ενώ το βράδυ που τα φώτα σβήνουν, θα σου σερβίρει κρασί με σαλάτες και ποικιλίες τυριών ή το ποτό σου συνοδεία jazzy επιλογών.

Τσακάλωφ 6, τηλ. 210 3641686.

10011332_721798497937536_2981456728916356666_n

Hug Pizza & Pasta Bar
Αυτό το ιταλικό μαγαζί με τον δικό του, ιδιαίτερο χαρακτήρα, είναι κρυμμένο στο γνωστό εμπορικό κέντρο Λαιμού και είναι ένα από τα πιο όμορφα και γευστικά σημεία συνάντησης. Οι γεύσεις του σε αγκαλιάζουν στην προσεγμένη σάλα του, με πιάτα εμπνευσμένα από την ιταλική κουζίνα αλλά και με χρώμα ελληνικό, όλα επιμελημένα από την σεφ Δήμητρα Ντούλια. Τα επιλεγμένα κρασιά για να τα συνοδεύσετε και τα απολαυστικά κοκτέιλ, ολοκληρώνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα.

Καρνεάδου 25-29 (εμπορικό κέντρο Λαιμού), τηλ. 210 7248916.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr