Αυθεντικότητα και ουσιαστική νοστιμιά χαρακτηρίζουν το εστιατόριο με την ολόφρεσκη ιταλική ταυτότητα στο Μοναστηράκι.

Αφήνοντας πίσω μου τη φασαρία της Ερμού, περνάω μέσα από τη στοά και βρίσκομαι στην Άστιγγος, τον δίδυμο παράλληλο δρόμο της Αδριανού. Ο πεζόδρομος απολαμβάνει την ίδια θέα αλλά απίστευτη για το σημείο ησυχία και το τραπέζι όπου μου υποδεικνύουν να καθίσω έχει γύρω του ακριβώς όσα αγαπώ. Χάζι στους περαστικούς, μικρές πράσινες ζαρντινιέρες, σωστό φωτισμό, χαλαρή μουσική.

Ο λόγος που με φέρνει εδώ, στο πιο τουριστικό κομμάτι της πόλης, είναι σοβαρός, από γαστρονομικής άποψης μιλώντας. Η ενημέρωση ότι η γευστική ταυτότητα του εστιατορίου έχει αλλάξει εκ βάθρων, μιλάει πλέον ιταλικά -και μάλιστα του Βορρά, αφού το μενού αποτελεί φόρο τιμής στον διάσημο chef Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι– αποτελεί ισχυρό κίνητρο. Ακόμη πιο ισχυρό το κάνει το γεγονός ότι τα πιάτα υπογράφει ο επί 27 χρόνια συνεργάτης του στις κουζίνες, ο Δαμιανός Σιδηροκανέλλης, που συνεχίζει επάξια τη μαγειρική κληρονομιά του Ιταλού δασκάλου.

Η κουζίνα στηρίζεται σε παραδοσιακές τεχνικές, σε χειροποίητες παρασκευές και εκλεκτές πρώτες ύλες, ψήνει τα ψωμιά, τις τραγανές «γλώσσες της πεθεράς» και τα κριτσίνια, φτιάχνει τα ολόφρεσκα ζυμαρικά. Για αρχή επιλέγω το vitello tonnato, με τρυφερό μοσχάρι γάλακτος και τόσο ανάλαφρη σάλτσα τόνου όσο ακριβώς την αγαπώ – με την παρουσία του ψαριού μόνο ως umami αντίστιξη. Από τις σαλάτες, την carciofi, με τις αγκινάρες καρπάτσο, πεκορίνο, κουκουνάρι και ρόκα, μια επιλογή κλασική αλλά δύσκολη στις ισορροπίες, που εδώ είναι ιδιαίτερα επιτυχείς. Έπειτα, αποφασίζουμε να τιμήσουμε τα ζυμαρικά του καταλόγου. Το μονοραβιόλο με γέμιση κρόκο αυγού, σπανάκι και ανθότυρο, περιχυμένο με καβουρδισμένο βούτυρο και αρωματισμένο με φασκόμηλο είναι η εκλεπτυσμένη εκδοχή μιας βαθιά νόστιμης ρούστικης κουζίνας. Συνεχίζουμε με τα Cornetti della signora Giulia (τα καπελάκια της σινιόρα Τζούλια), πιο γνωστά και αγαπημένα μας ως «τρίκοχα» του Φαμπρίτσιο, αφού θυμίζουν τα καπέλα των καθολικών κληρικών. Η ζύμη πλασμένη λευκή ή πράσινη με σπανάκι, περικλείει μια απίστευτης συμπύκνωσης γέμιση από αλεσμένο, ψημένο μοσχαρίσιο κρέας, παρμεζάνα, γάλα, αβγό και μοσχοκάρυδο δημιουργώντας ένα αξεπέραστο σύνολο. Που συναγωνίζονται, όμως, επάξια η Calamarata με θαλασσινά (καλαμαράτα λένε τα ζυμαρικά που θυμίζουν σε μορφή τα δαχτυλίδια από τα καλαμαράκια) και τα εξαιρετικά γκαργκανέλι με φρέσκο λουκάνικο Τοσκάνης ΠΟΠ, καυτερή πιπεριά και ντομάτα. Στα γλυκά επιμένουμε στο Ab-Fab, τη λατρεμένη Crema Cotta (ψημένη κρέμα) με πικραμύγδαλο, που ο Δαμιανός έχει φτάσει κοντά στην τελειότητα. Επαγγελματικό σέρβις, συνολική εικόνα που κάνει εμφανή την επιμέλεια του ομίλου Τραστέλλη και κόστος €35-40 το άτομο χωρίς ποτό (πολύ καλό value for money).

info
Ερμού 119 & Αστιγγος 10, Μοναστηράκι, Αθήνα, τηλ. 210 3212010. Κόστος: €35 – €40 / άτομο.
Ανοιχτά: Δευτέρα – Σάββατο.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr