Πάνε δύο χρόνια που βρέθηκα να περνάω έξω από την ανοιχτή του τζαμαρία στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Οι χρυσαφένιες μπάλες από ρεβίθι που μόλις είχαν σερβιριστεί σε μια παρέα που καθόταν έξω στα τραπεζάκια, με έκαναν να σταματήσω και να περάσω την πόρτα του. Και η αλήθεια είναι ότι δεν το μετάνιωσα. Αυτή ήταν και η πρώτη μου γνωριμία με αυτό τον νόστιμο «μπαμπά». Ένας «κακομαθημένος μπαμπάς» -γιατί έτσι μεταφράζεται στα ελληνικά- που ξέρει από φαλάφελ και μάλιστα πολύ καλά.

baba-ganush

Πριν από μερικές μέρες βρέθηκα πάλι στην περιοχή και φυσικά ούτε λόγος να φύγω χωρίς να περάσω να τον χαιρετήσω. Μπαίνοντας, η Χριστίνα (ιδιοκτήτρια) με υποδέχθηκε με το γνωστό ζεστό χαμόγελο της. «Πέρασε καιρός από την τελευταία φορά» μου λέει κι εγώ ψάχνω να βρω μια καλή δικαιολογία. Μάταιος κόπος και ζητάω τον κατάλογο αμέσως για να καλύψω την αμηχανία. Δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από την τελευταία φορά. Και γιατί να το κάνουν άλλωστε αφού τα φαλάφελ τους έχουν ήδη γίνει διάσημα όχι μόνο στο Παγκράτι. «Δεν θέλαμε να φορτώσουμε τον κατάλογο», μου λέει η Χριστίνα. «Έχουμε, όμως, πολλά πιάτα ημέρας» και μου δείχνει τον μικρό μαυροπίνακα στον τοίχο, «και ένα vegetarian burger που πρέπει να δοκιμάσεις». Στο άκουσμα του, τα μάτια μου παίρνουν μια λάμψη και κουνάω το κεφάλι μου καταφατικά. Όμως δεν γίνεται να μη φάω και τη σαλάτα με τις φακές αλλά και τα χρυσαφένια φαλάφελ. Δίνω, λοιπόν, την παραγγελία και μένω να χαζεύω τον κόσμο που περνά.

Το Baba Ghanoush δεν είναι μεγάλο. Δεν έχει τραπεζάκια, μόνο δυο πάγκους μέσα, έναν στην τζαμαρία και άλλον έναν μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα. Φυσικά έχει και τραπεζάκια έξω, που μέχρι να έρθει η σαλάτα μου έχουν ήδη γεμίσει. Μαύρες φακές ελαφρώς καυτερές με τομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι και υπόξινο άσπρο τυρί. Ό,τι πρέπει για ν’ ανοίξει η όρεξη. Δεν αργούν να έρθουν και τα φαλάφελ. Σε μερίδα παρακαλώ. Τέσσερα ζηλευτά, τραγάνα μπαλάκια από ρεβίθι, χωρίς ίχνος από λάδι, που με το που τα κόβεις απελευθερώνουν όλα τα αρώματα από τα μυρωδικά τους. Στέκονται πάνω σε χούμους, ενώ δίπλα τους έχουν για παρέα σαλάτα κους κους και κόκκινη, καυτερή χαρίσα για να μουδιάζει το στόμα. Δεν λείπουν φυσικά και τα πιτάκια που τα φτιάχνουν in house σε ειδικό σκεύος που έχουν φέρει από την Τουρκία στο γκάζι.

baba-ganush2

Και ενώ είχα αφοσιωθεί στα πιάτα που είχα μπροστά μου, ξαφνικά εμφανίζεται το burger, στολισμένο με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και λίγη σαλάτα. Ναι, το είχα ξεχάσει! Όμως, αυτά δεν μπορείς να τα ξεχάσεις. Το μπιφτέκι του είναι φτιαγμένο από γλυκοπατάτα και κινόα, έχει λιωμένο τυρί και μια καυτερή σάλτσα που του δίνει χαρακτήρα. Είχε δίκιο η Χριστίνα που μου το πρότεινε. Δύσκολα βρίσκεις νόστιμα vegetarian burger και αυτό ήταν όντως νόστιμο.

Τρώγοντας τις τελευταίες μπουκιές από το burger και πίνοντας τις λίγες γουλιές που μου είχαν απομείνει από τη σπιτική λεμονάδα με μέντα και τζίντζερ σκεφτόμουν πόσο έχει αλλάξει η περιοχή αυτή του Παγκρατίου και ότι πρέπει να έρχομαι πιο συχνά στον «κακομαθημένο μπαμπά»…

info
Εμπεδοκλέους 25, πλατεία Βαρνάβα, τηλ. 2121050351.

Δείτε επίσης
7 πιάτα από τις κουζίνες του κόσμου και η ιστορία τους

Είσαι για φαλάφελ; Αυτές είναι οι 10 καλύτερες διευθύνσεις της πόλης!

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr